Google Chrome en YouTube worden serieuze game-platforms

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Google heeft een bijzondere aankondiging gedaan. De zoekgigant gaat zich bezighouden met het streamen van games via de browser Google Chrome en YouTube. Dat moet serieuze games voor iedereen toegankelijk maken. Gewoon via Chrome en YouTube. Zonder console of PC.

De zoekgigant onthulde zijn gaming-project tijdens de Game Developers Conference in San Francisco. Het gaat Google Stadia heten. Games worden direct naar de browser gestreamd en het renderen van de beelden gebeurt helemaal in de cloud.

Gamen via Google Chrome en YouTube

Volgens Google maakt het niet uit welk apparaat je hebt. Als er Chrome op draait, kun je grafisch zware games als Assassin’s Creed Odyssey en FIFA 19 zonder merkbare ‘input lag’ spelen. Dat maakt van zelfs de meest crappy Android-tablet of grafisch zwakke MacBook Air een serieuze gaming-machine. Google Stadia werkt via YouTube: je hoeft enkel op een link te klikken en kunt meteen aan de slag. Je hoeft niets te downloaden en de game start binnen 5 seconden met streamen.

Tijdens een demonstratie toonde Google dat Assassin’s Creed Odyssey werd gestart op een Pixel Slate-tablet en de game draaide soepel met 60 frames per seconden. Het leuke aan games die in de cloud gerenderd worden is dat pauzeren geen probleem is. Je kunt een tabblad sluiten en op een ander apparaat verder gaan. Stadia kan momenteel games streamen op 4K, met HDR en 60 frames per seconde. Daarvoor is wel een internetverbinding met doorlopend 25mbit/s downloadsnelheid nodig. Riep daar iemand 5G?

Google Chrome YouTube gaming 001
Klik/tap voor groter.

Eigen controller voor Google Stadia

Google komt ook met een eigen gaming-controller. Die kan gebruikt worden voor gamen op een tablet of smartphone. Op een PC, Mac of laptop kunnen ook de toetsen en muis worden gebruikt. Deze controller is bijzonder, want hij maakt geen verbinding met een apparaat, maar via Wi-Fi direct met de cloudserver waar je game ook op draait. Dit moet de kans op ‘input lag’ verkleinen omdat er een meer directe verbinding tussen controller en game is.

Op de Stadia-controller zit ook een knop die je in staat stelt om tijdens het gamen op te nemen en de beelden op YouTube te delen. Verder heeft de controller een assistentie-knop en ingebouwde microfoon. Ontwikkelaars kunnen hierop inhaken.

Google Stadia controller 16x9
Klik/tap voor groter.

Games vanuit datacenter

Google streamt de games vanuit zijn eigen datacenters. Er staan speciale cloudservers die in samenwerking met AMD zijn gemaakt. De GPU’s hebben meer dan 10,7 teraflops aan rekenkracht en zijn daarmee de Playstation 4 of Xbox One voorbij. Met extra nadruk werd aangekondigd dat Stadia cross platform games zal ondersteunen. Zo kun je straks samen Minecraft spelen met iemand die een Nintendo Switch of Xbox One heeft.

Als je met andere spelers die op Stadia zitten speelt, heeft dat als voordeel dat iedereen via de datacenters van Google verbinding maakt. Daardoor wordt de zogenaamde ‘state’ van de game synchroon gedeeld. Normaal gesproken zijn er altijd kleine verschillen tussen wat jij en een andere multiplayer-speler ziet op zijn scherm. Google belooft dat dit een probleem uit het verleden zal zijn. De zoekgigant doet nog twee beloftes: no cheating, no hacking.

google stadia 002
Klik/tap voor groter.

Later in 2019 beschikbaar

Heb je Chrome en YouTube al opgestart om dit te proberen? Even geduld! De zoekgigant belooft dat Google Stadia later in 2019 beschikbaar zal zijn. Welke games op de eerste dag te spelen zijn, is nog niet bekend. Google zegt open te staan voor grote en kleine ontwikkelaars en werkt zelf ook aan games. Wat dit allemaal gaat kosten is nog onduidelijk. Ontwikkelaars die hun game naar Google Chrome en YouTube willen brengen, kunnen zich alvast aanmelden via stadia.dev. Er is ondersteuning voor bekende gaming engines zoals Unity en Unreal.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Erg intressant. Even je ballen tonen en doen. Dit is wat anders dan iPadjes-jeuk en minachtende iMac -upgrades!

   

 • Profielfoto
  whaha

  Ja, hierdoor wordt het ook nogal wat anders wat mijn configuratie voor mijn nieuwe iMac gaat worden. Wist ik alleen maar of Stadia een abonnementsdienst werd of dat je het ook kunt afkopen. Daar is helemaal niets over gezegd tijdens de presentatie.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Natuurlijk is het een abonnement. Waarschijnlijk zal er ook wel een vorm zijn zodat je YouTube Premium en alles van Google erbij krijgt. Kun je alles in één gebruiken, handig maar waarschijnlijk niet voor de gemiddelde OMT’er.

   

  OMT’ers en diensten van Google is ongeveer hetzelfde als een blind persoon in een deurklinkwinkel die graag naar huis wilt.

 • Profielfoto
  Night

  Toch steekt het behoorlijk af bij Apple’s vage intenties en geruchten om een eigen gaming dienst te beginnen. A little too late now.

 • Profielfoto
  Pixelman

  Ik vind dit toch wel heel straf wat Google hier neerzet. Als dit allemaal zo vlot gaat zoals ze zeggen. Dat is letterlijk een ‘gamechanger’.

  Das toch wel wat anders qua innovatie dan een vastgeroest Apple dat maar blijft teren op zijn bestaande ontwerpen zonder veel nieuws. En dit komt uit de mond van een ‘diehard’ macuser!

  Wordt tijd dat ze bij Apple eens wat nieuw talent aantrekken en het huidige beleid op pensioen sturen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb helemaal niets met gamen, maar dit is wel een bijzonder sterke zet van Google en YouTube. Gewoon lekker doorspelen ongeacht achter welk device je zit, of welk device je bij je hebt.

 • Profielfoto
  yellow

  vastgeroest Apple dat maar blijft teren op zijn bestaande ontwerpen zonder veel nieuws.

  @pixelman. Vreemd, uit een poll bleek dat juist heel veel mensen de oude iPhone SE weer terug willen. Hebben ze zo’n fantastisch apparaat ontworpen (iPhone X+), willen de mensen juist terug in de tijd! Hoe leg je dat uit? En hoe zit het met de AirPods, HomePod, iPad Pro, Apple Watch? Stuk voor stuk prima werkende producten. Maar waarschijnlijk verwacht jij teleporterende apparaten van Apple.

  En als diehard fan moet je toch weten: “Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works”.

   

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik had graag gezien dat Google een stapje verder was gegaan. De meeste Chromebooks zijn ruk qua specificaties. Geef die mensen de mogelijkheid om álles (zolang ze internet hebben) cloud accelerated te maken en 1. Je holt lachend je concurrentie voorbij (Onder de schil is het volgens mij nog steeds Linux en daar draaien dankzij Steam al een shit ton games op die Google er dan “gratis” bij krijgt) en 2. Zelfs de slechtste chromebook is ineens een power station. Wat dacht je van 4K video editing op een laptop van €200,- dankzij Google “Cloud Editing” of een andere bullshit marketing naam 😛 zolang het maar werkt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Night op 19 maart 2019 21:38
  Toch steekt het behoorlijk af bij Apple’s vage intenties en geruchten om een eigen gaming dienst te beginnen. A little too late now.

  Welke geruchten zijn dat dan?

   

  Alleen in het begin van de App Store heb ik iets gelezen over Apple die een Xbox achtig ding wilde maken. Daarna heb ik Apple alleen maar alles horen ontkennen qua gaming. De App Store is denk ik 90% gaming. En die 30% marges dat vindt Apple prima. Geen hardware, geen shipping, dit is ideaal voor hun.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wacht even rustig af. Dit is pas het begin. .;)

 • Profielfoto
  monty python

  Lijkt mooi maar eerst eens zien wat het is, Google blaast altijd veel maar er zijn altijd addertjes onder het gras of het sterft een stille dood. Ben ook geen specialist maar dat iets dergelijks nog niet bestaat vind ik eigenlijk vreemd. Je moet natuurlijk contracten gaan afsluiten met de game makers. Die zullen ook wel boter bij de vis willen en dus meerdere partijen tegen elkaar willen uitspelen. Lijkt me in ieder geval niet iets wat andere partijen ook niet zouden kunnen in elkaar boksen. En dan kan je een meer betrouwbare partij dan Google kiezen.

 • Profielfoto
  gipsman

  Gamen was dat niet iets van Microsoft in 2010 of 2000?

 • Profielfoto
  Vision1

  Microsoft gaat blijkbaar ook een soort gelijke aankondiging doen op de E3

  En er zijn wel meer gamestreaming diensten zoals je in onderstaand artikel ook kan lezen. Ze werken wellicht  wat anders.

  https://tweakers.net/nieuws/150542/memo-microsoft-gaat-ook-groots-uitpakken-met-gamestreaming-met-keynote-op-e3.html

 • Profielfoto
  iDarwin

  Rip twitch?