Google trekt de stekker uit zijn chat-app Allo

Door: Raymon Mens - 1 reactie

Google en chat-apps, het zal nooit wat worden. Dat zeiden we in 2016 al toen Allo werd aangekondigd en nu weer. De zoekgigant trekt namelijk de stekker uit zijn chat-app Allo. De app was er ook voor iOS en heeft iets meer dan twee jaar bestaan. De app sloeg nooit echt aan bij het grote publiek.

In een blogpost zegt Google dat de dienst per direct stopt met werken. Gebruikers kunnen hun chatgeschiedenis nog wel exporteren, maar nieuwe gesprekken starten zal onmogelijk zijn. Google stopt met Allo omdat veel functies van de app inmiddels in de standaard Berichten-app van Android zijn geïntegreerd.

Google Allo vervangen door Google Chat

Deze aankondiging komt niet helemaal als verrassing. Google kondigde in 2018 namelijk al aan dat de ontwikkeling van Allo “even op pauze” gezet zou worden. Er werd toen een nieuwe app genaamd Google Chat aangekondigd. Nu blijkt dat die app de toekomst is, maar ook deze app zal het niet gemakkelijk krijgen.

Voor het overgrote deel van de functionaliteit is Google Chat namelijk afhankelijk van Rich Communication Services (RCS). Dat is een universeel protocol voor berichten over het internet dat alle telecomproviders kunnen ondersteunen als vervanger van de ouderwetse SMS. Het probleem is dat nog maar weinig providers en smartphones dit ondersteunen. Het is wel mooie toekomstmuziek, want als alle providers en smartphone-fabrikanten dit ondersteunen, ontstaat een echte cross-platform opvolger van SMS.

Google Allo Duo
Klik/tap voor groter.

Google Duo blijft bestaan

Allo werd in 2016 samen met videochat-app Duo aangekondigd. Laatstgenoemde blijft wel bestaan en is actief in ontwikkeling. Zo werd onlangs een webversie van Duo gelanceerd. De app heeft een aantal leuke functies die je niet in FaceTime of Skype aantreft. Zo kan een beller ervoor kiezen om zijn camera al in te schakelen voordat je hebt opgenomen. Google noemt dit ‘knock knock’ en je kunt zo alvast laten zien waarom je belt. Iedere Duo-gebruiker heeft ook een video-voicemailbox. (Zie ook → Chat: Google’s laatste antwoord op iMessage heeft veel potentieel)

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    Edwin

    Nog nooit van gehoord! Dat is waarschijnlijk ook het probleem! Het gebrek aan marketing daarvoor…