Raymon Mens
Raymon Mens App Store 21 maart 2019

Firefox gaat nu slimmer om met advertenties en veel tabbladen

Als er één browser is die je op je Mac naast Safari een kans moet geven, is het als je het ons vraagt Firefox. De browser van Mozilla kampte lang met een imagoprobleem, maar is nu sneller en heel veel beter. Vandaag is versie 66 uitgekomen en die brengt een aantal interessante verbeteringen.

Zo is er nu (eindelijk) ondersteuning voor de Touch Bar van de MacBook Pro en blokkeert de browser video die automatisch begint met afspelen. Er is ook een nieuwe handigheid voor iedereen die altijd veel tabbladen open heeft staan.

Firefox rekent af met autoplay video en meer

De browser van Mozilla blokkeert nu net als Safari en Chrome video die automatisch begint met afspelen. Dit geldt voor alle video’s, of het nu advertenties zijn of niet. Daarom blokkeert Firefox alleen het geluid van de video, het beeld begint wel met afspelen. Autoplay-advertenties zonder geluid zullen dus nog steeds getoond worden.

Firefox lost wel een andere ergernis met advertenties op. Er worden steeds vaker advertenties tussen alinea’s in artikelen getoond en daarom kunnen ze verschuiven. Met ‘scroll locking’ voorkomt Firefox nu dat een nieuwe advertentie die boven de alinea die je aan het lezen was wordt geladen alles op je scherm verschuift. Een prima verbetering.

Firefox touch bar 001
Klik/tap voor groter.

Nu ook ondersteuning voor Touch Bar

Apple introduceerde in 2016 de eerste MacBook Pro met Touch Bar en nu heeft Firefox hier eindelijk ondersteuning voor. Een deel van de werkbalk wordt nu ook op de Touch Bar getoond. Je kunt knoppen aanraken om terug en vooruit te gaan, de adresbalk selecteren, een nieuw tabblad openen en de huidige webpagina delen.

Veel tabbladen? Gebruik deze functie

Heb je (net als wij) vaak veel tabbladen open staan? Dan kun je ze nu makkelijk terugvinden. Open een nieuw tabblad, tik daar het procentteken ‘%’ in en voer een woord in dat in een van je open tabbladen voorkomt. Je kunt er vervolgens snel naar schakelen met de pijltjestoetsen en enter-knop.

Klik/tap voor groter.
  • Firefox is een gratis download (Beschikbaar voor Mac en Windows)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Firefox gaat nu slimmer om met advertenties en veel tabbladen
Sluiten