Het rommelt bij Facebook: belangrijke topmannen opgestapt

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Het rommelt bij Facebook. Twee topmannen hebben onverwacht hun vertrek aangekondigd. Het gaat om Chris Cox, een vertrouweling van Mark Zuckerberg, die direct verantwoordelijk was voor de Facebook Feed. Ook Chris Daniels, hoofd van WhatsApp, stapt op.

De impact van het vertrek van voornamelijk Chris Cox is niet te onderschatten. Hij was als ‘head of product’ op Mark Zuckerberg na de belangrijkste man binnen Facebook. De complete werking van het sociale netwerk was in zijn eind­verant­woordelijk­heid. Hij heeft het bedrijf de afgelopen 13 jaar samen met Zuckerberg gevormd tot wat het nu is.

Topmannen Facebook niet achter nieuwe plannen

In een bericht op zijn persoonlijke pagina zegt Cox indirect niet achter de nieuwe plannen van Mark Zuckerberg te staan. De CEO wil van Facebook een modern communicatie­platform maken dat veiligheid en privacy hoog in het vaandel heeft staan. “Dit wordt een groot project. We hebben leiders nodig die het zien zitten om deze nieuwe richting in te slaan”, schrijft de tweede man van Facebook. Hij ziet het blijkbaar zelf niet zitten om de transitie van ‘datahoarder’ naar privacyvriendelijk bedrijf te maken.

Chris Daniels (let op: zelfde voornaam, andere achternaam) stapt ook op. Hij werd minder dan een jaar aangesteld als hoofd van WhatsApp nadat oprichter Jan Koum was opgestapt. Will Cathcart wordt het nieuwe hoofd van WhatsApp. Hij was eerder eind­verant­woordelijk voor de ontwikkeling van de Facebook-app.

Transformatie naar ‘privacy-focused platform’

Een week geleden kondigde CEO Mark Zuckerberg grote veranderingen aan. Hij wil naar eigen zeggen van Facebook minder een openbaar marktplein en meer een veilige huiskamer maken. De focus komt te liggen op veiligheid en privacy. Geen overbodige luxe na alle ophef de afgelopen tijd. Wij blijven kritisch en hanteren het principe: eerst zien dan geloven. Het feit dat topmannen die zich vooral met de oude focus van het sociale netwerk bezighielden opstappen, geeft echter aan dat Zuckerberg serieus is.

chris cox mark zuckerberg facebook
Chris Cox (links) en Mark Zuckerberg (rechts) – Klik/tap voor groter.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Kobes

  Van een afschuwelijk business model naar geen business model. Logische stap… zelfs met de berg cash van Apple is een dergelijk plan niet echt duurzaam.
  Nog even los van de situatie dat het welhaast onmogelijk moet zijn om het imago te keren. “No, really, Mark has changed, he honestly nog longer thinks you are a bunch of fucks”, right…

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Ok doei

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Het zou toch zomaar kunnen zijn dat hij dit wel wil veranderen. Of dat haalbaar is? De tijd zal het leren en ze hebben al behoorlijk wat behaald dus waarom dit nieuwe plan niet. Dat zal dan niet over één nachtje gebeurd zijn en zal wel wat jaartjes duren. Ook Whatsapp heeft heel wat klappen te voorduren gehad en is nog steeds het grootste communicatie platform ter wereld. Dus…….. we zullen het mee maken wat het gaat worden.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Nick in welke dimensie leef jij? Facebook en privacy-vriendelijk passen echt alleen in een ontkennende zin. Zelfs al doen ze nog zo hun best om de consument te overtuigen van het tegendeel. Zeker zolang Mark F. het bedrijf leidt, zal ik met nog geen haar op m’n lijf denken dat hij iets goeds in de zin heeft waar het gaat om de privacy van gebruikers. Ja, ik heb zelf ook een Facebook-account, maar ik zie het veeleer als een noodzakelijk kwaad. Maar goed, of ik er nou veel of weinig op zet (dat laatste is het geval) dat verandert geen zier aan wat Facebook allemaal van mij weet, helaas. Sterker nog, als je wél een account hebt ben je in het voordeel wat dat aangaat, want dan kun je tenminste nog enigszíns controle uitoefenen (althans, die illusie geven ze je…

  De enige dienst uit het Facebook-imperium die ik wel (vaak) gebruik is WhatsApp. Helaas is dat ook geen zelfstandig bedrijf meer, dus ook daarvoor geldt voor mij de vraag hoe lang nog…