Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 maart 2019
Leestijd: 2 minuten

Facebook haalt uit naar Apple bij aankondiging nieuw platform

In een lang bericht van Mark Zuckerberg heeft Facebook vandaag een nieuw platform aangekondigd. Het gaat om een nieuwe, onderliggende basis voor WhatsApp, Messenger en Instagram. Volgens het sociale netwerk staat privacy hoog in het vaandel bij het nieuwe platform. Zuckerberg kon het echter niet laten om uit te halen naar Apple.

De aankondiging bevestigt een recent gerucht. Facebook gaat één platform voor het versturen van berichten maken. Daardoor kunnen gebruikers van WhatsApp straks ook contacten die ze alleen op Messenger of Instagram hebben bereiken.

Facebook wil een ‘privacy-focused platform’ maken

Het samenvoegen van de basis van WhatsApp, Messenger en Instagram heeft nogal wat implicaties voor je privacy. De contactgegevens van gebruikers op alle platforms worden immers samengevoegd. Facebook zegt er echter goed over na te denken. Zo belooft Zuckerberg dat WhatsApp als voorbeeld gaat dienen. “We zien delen in kleine, privé-groepen als de toekomst, daarom bouwen we dit platform met het goede van WhatsApp in het achterhoofd”, aldus de CEO. Hij benoemt een aantal speerpunten:

  1. Privé is ook privé: Mensen moeten duidelijke controle hebben over wie met hen kan communiceren en erop kunnen vertrouwen dat niemand anders toegang heeft tot wat ze delen.
  2. Versleuteling: Persoonlijke communicatie moet veilig zijn. End-to-end-versleuteling voorkomt dat iedereen -inclusief Facebook- ziet wat mensen delen via het nieuwe platform.
  3. Tijdelijke berichten: Mensen moeten online zichzelf kunnen zijn en hoeven zich geen zorgen te maken dat wat ze delen later tegen hen gebruikt kan worden.
  4. Interoperabiliteit: Mensen moeten alle Facebook-apps kunnen gebruiken om hun vrienden te bereiken. Communicatie moet veilig tussen verschillende diensten mogelijk zijn.
  5. Metadata: Facebook wil -naar voorbeeld van WhatsApp- niet meer metadata bewaren dan nodig is. Metadata is data over wie met wie praat en wanneer online is, alles behalve de inhoud van gesprekken dus.

Sneer naar Apple

De sneer naar Apple is te vinden in het laatste speerpunt van het nieuwe platform. Facebook zegt expliciet dat er geen gevoelige gegevens opgeslagen worden in landen met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, privacy en vrijheid van meningsuiting. Zuckerberg zegt zo te willen voorkomen dat privacygevoelige gegevens worden misbruikt.

Dit lijkt in eerste instantie geen sneer naar Apple, maar is het wel. De iPhone-maker verplaatste vorig jaar namelijk data van alle Chinese klanten naar iCloud-servers in China. Daardoor ontstond de angst dat Peking in de iCloud van zijn burgers kon gaan snuffelen. Apple benadrukte echter dat het om versleutelde gegevens ging en dat de sleutels voor het ontgrendelen van de data nog altijd buiten China opgeslagen worden. Helaas kwam daar eind februai ook een einde aan. Zowel de data als sleutels van Chinese iCloud-accounts staan nu op Chinese servers.

Facebook heeft in dit kleine geval overigens makkelijk praten, want het bedrijf is geheel niet actief in China. Apple moet zich vaak in bochten wringen om Peking tevreden te houden en zijn producten op de Chinese markt aan te blijven bieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook haalt uit naar Apple bij aankondiging nieuw platform
Sluiten