Facebook haalt uit naar Apple bij aankondiging nieuw platform

Door: Raymon Mens - 13 reacties
Facebook privacy

In een lang bericht van Mark Zuckerberg heeft Facebook vandaag een nieuw platform aangekondigd. Het gaat om een nieuwe, onderliggende basis voor WhatsApp, Messenger en Instagram. Volgens het sociale netwerk staat privacy hoog in het vaandel bij het nieuwe platform. Zuckerberg kon het echter niet laten om uit te halen naar Apple.

De aankondiging bevestigt een recent gerucht. Facebook gaat één platform voor het versturen van berichten maken. Daardoor kunnen gebruikers van WhatsApp straks ook contacten die ze alleen op Messenger of Instagram hebben bereiken.

Facebook wil een ‘privacy-focused platform’ maken

Het samenvoegen van de basis van WhatsApp, Messenger en Instagram heeft nogal wat implicaties voor je privacy. De contactgegevens van gebruikers op alle platforms worden immers samengevoegd. Facebook zegt er echter goed over na te denken. Zo belooft Zuckerberg dat WhatsApp als voorbeeld gaat dienen. “We zien delen in kleine, privé-groepen als de toekomst, daarom bouwen we dit platform met het goede van WhatsApp in het achterhoofd”, aldus de CEO. Hij benoemt een aantal speerpunten:

 1. Privé is ook privé: Mensen moeten duidelijke controle hebben over wie met hen kan communiceren en erop kunnen vertrouwen dat niemand anders toegang heeft tot wat ze delen.
 2. Versleuteling: Persoonlijke communicatie moet veilig zijn. End-to-end-versleuteling voorkomt dat iedereen -inclusief Facebook- ziet wat mensen delen via het nieuwe platform.
 3. Tijdelijke berichten: Mensen moeten online zichzelf kunnen zijn en hoeven zich geen zorgen te maken dat wat ze delen later tegen hen gebruikt kan worden.
 4. Interoperabiliteit: Mensen moeten alle Facebook-apps kunnen gebruiken om hun vrienden te bereiken. Communicatie moet veilig tussen verschillende diensten mogelijk zijn.
 5. Metadata: Facebook wil -naar voorbeeld van WhatsApp- niet meer metadata bewaren dan nodig is. Metadata is data over wie met wie praat en wanneer online is, alles behalve de inhoud van gesprekken dus.

Sneer naar Apple

De sneer naar Apple is te vinden in het laatste speerpunt van het nieuwe platform. Facebook zegt expliciet dat er geen gevoelige gegevens opgeslagen worden in landen met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, privacy en vrijheid van meningsuiting. Zuckerberg zegt zo te willen voorkomen dat privacygevoelige gegevens worden misbruikt.

Dit lijkt in eerste instantie geen sneer naar Apple, maar is het wel. De iPhone-maker verplaatste vorig jaar namelijk data van alle Chinese klanten naar iCloud-servers in China. Daardoor ontstond de angst dat Peking in de iCloud van zijn burgers kon gaan snuffelen. Apple benadrukte echter dat het om versleutelde gegevens ging en dat de sleutels voor het ontgrendelen van de data nog altijd buiten China opgeslagen worden. Helaas kwam daar eind februai ook een einde aan. Zowel de data als sleutels van Chinese iCloud-accounts staan nu op Chinese servers.

Facebook heeft in dit kleine geval overigens makkelijk praten, want het bedrijf is geheel niet actief in China. Apple moet zich vaak in bochten wringen om Peking tevreden te houden en zijn producten op de Chinese markt aan te blijven bieden.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  sjoerdrei

  Haha Facebook die over privacy praat en Apple een sneer geeft.

 • Profielfoto
  iNicky

  Haha Apple dat zich door de Chinezen laat ringeloren.

 • Profielfoto
  Dennes

  Privé is privé? Weer een leugen van die Zuckerberg…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik weet niet of jullie het artikel gelezen hebben, maar:

  Helaas kwam daar eind februai ook een einde aan. Zowel de data als sleutels van Chinese iCloud-accounts staan nu op Chinese servers.

  Dit gaat toch echt over Apple hoor… Dus niet meer zo hoog van de toren blazen over Apple en privacy. Wat mij betreft gaat het overal hetzelfde: Facebook, Google, Apple, ze beloven van alles maar kunnen toch niet altijd waar maken wat ze beloven.

   

 • Profielfoto
  xaddict

  @Cenobyte ik denk dat Cambridge Analytica daar anders over denkt 😛

 • Profielfoto
  koen

  Wat zou Tim Apple hier van denken?

 • Profielfoto
  Jor1

  koen op 7 maart 2019 12:38
  Wat zou Tim Apple hier van denken?

  Whahahahaa!! 🤪

 • Profielfoto
  sedikit

  (Mark Zuckerberg, de vos).  Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen!!!!

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  iNicky op 7 maart 2019 11:49
  Haha Apple dat zich door de Chinezen laat ringeloren.

  Als het niet zo diep en diep triest zou zijn dat het bedrijf dat zich probeert te profileren met ‘Privacy’ als USP (Unique Selling Point), zich zó door China laat gijzelen, zou ik er inderdaad om kunnen lachen. Met geld (gebruikers in dit geval), kun je dus alles kopen, dat zie je maar weer. Bah.

 • Profielfoto
  Niels

  Juist, want alles wat Zuckernerd zegt is de waarheid… Hij heeft de boel al meerdere keren besodemieterd, ook hier zie ik het volgende privacy schandaal over een paar jaar wel weer verschijnen.

 • Profielfoto
  gipsman

  Apple is aanwezig in China, o.m. terwille van de aandeelhouders, maar zou daar beter wegblijven, want op de duur zal die aanwezigheid schadelijk zijn voor het ‘privacy imago’. Waarmee niet gezegd is dat in de usa en in Europa alles OK is, maar je kan er nog wel min of meer zelf voor kiezen om je privacy al dan niet op straat te gooien. Trouwens, Tim Cook zou beter wat meer afstand nemen van Trump, want een deel van zijn achterban -klanten dus- hebben niks met Trump. Maar ja, je kan niet voor iedereen goed doen.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Ja, laten we net doen alsof het aan Apple ligt dat Chinezen geen privacy hebben… https://www.dw.com/en/hello-big-brother-how-china-controls-its-citizens-through-social-media/a-38243388

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ruud Ravenhorst op 7 maart 2019 16:30
  Als het niet zo diep en diep triest zou zijn dat het bedrijf dat zich probeert te profileren met ‘Privacy’ als USP (Unique Selling Point), zich zó door China laat gijzelen, zou ik er inderdaad om kunnen lachen. Met geld (gebruikers in dit geval), kun je dus alles kopen, dat zie je maar weer. Bah.

  En waar denken wij, westerlingen, het recht vandaan te halen om (iCloud en andere) data van Chinezen op westerse servers te bewaren? Je kunt van China van alles vinden, maar ze vragen precies hetzelfde van Apple voor zijn Chinese burgers, als dat Europa vraagt voor zijn Europese burgers. Behoorlijk hypocriet dus om moord en brand te schreeuwen als China vraagt om de Chinese data op Chinese servers te bewaren.

  En nóg hypocrieter om Apple te beschuldigen zich te laten gijzelen door China, terwijl we als westerse burgers maar al te graag Chinese spullen kopen. Omdat het beter is voor onze portemonnee.

  China is een hele enge Big Brother inderdaad, die hele enge dingen doet met zijn burgers. Maar de arrogante hypocrisie, die wij als westerlingen hebben, om daar wat van te moeten vinden, terwijl we anderzijds wel gretig onze goedkope spulletjes bij AliExpress kopen, ten koste van de winkel op de hoek, is ronduit stuitend.

  Waar denk je dat jóuw smartphone (ja, óók als het een Samsung is, of welke andere telefoon ook) gemaakt wordt? Of je magnetron? Of je wasmachine? Of het speelgoed van je kinderen? Of je kleding? Of de laptops van de werknemers van Facebook? (In meerderheid MacBooks by the way).

  We hebben als verwende westerlingen onze mond vol over anderen (zeker ‘die grote bedrijven’), maar owee als we op onze eigen verantwoordelijkheid worden aangesproken. Dan kijken we net zo makkelijk de andere kant op en laten we ons gijzelen door China. Want die pulletjes zijn immers tóch goedkoper…