ECG Apple Watch Series 4 werkt nu ook in Nederland en België

Door: Raymon Mens - 28 reacties

De ECG-functie (elektrocardiograaf) van de Apple Watch Series 4 werkt vanaf nu ook in Europa. Apple heeft goedkeuring gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau en dat wil zeggen dat Nederland en België nu met de functie die hartfilmpjes maakt aan de slag kunnen. De ECG is onderdeel van watchOS 5.2 dat vandaag vrij is gegeven.

Om de elektrocardiograaf te gebruiken moet de iPhone waarmee de Apple Watch verbonden is ook van iOS 12.2 of nieuwer voorzien zijn. Na het installeren van de update kun je aan de slag met het maken van je eerste hartfilmpje.

ECG Apple Watch Series 4 activeren

Wij hebben de ECG-functie van de Apple Watch Series 4 in samenspraak met Apple al enkele dagen voor de uitrol kunnen testen, dus kunnen je meteen uitleggen hoe je deze activeert. Om aan de slag te gaan, dien je eerst de Gezondheid-app op je iPhone te openen. Daar zal meteen een nieuw scherm te zien zijn dat je vraagt om de functie te activeren.

Het is een omvangrijk proces dat onder andere bestaat uit het invoeren van je geboortedatum en vele schermen met instructies lezen. Er is een heldere uitleg in de app aanwezig, sla deze vooral niet over. Het is essentiële informatie.

Apple Watch Series 4 ECG Nederland
Klik/tap voor groter.

Detectie onregelmatig hartritme (atriumfibrilleren)

De ECG van de Apple Watch Series 4 is gemaakt om een onregelmatig hartritme te detecteren. Dit doet het door de elektrische signalen te meten die je hart laten kloppen. De Watch checkt vervolgens deze signalen om te zien wat je hartslag is en of er sprake is van atriumfibrilleren, dat is een vorm van een onregelmatig hartritme. Een regelmatige hartslag is belangrijk, want een onregelmatig hartritme kan ertoe leiden dat bloed in het hart gaat stollen. Zonder behandeling kan dit een beroerte, hartfalen of andere complicatie tot gevolg hebben.

De Apple Watch detecteert alleen atriumfibrilleren en geen andere aandoeningen. Je kunt er geen hartaanval mee detecteren en ook geen bloedstolsels of een beroerte. Als je je niet goed voelt, neem je vanzelfsprekend als eerste contact op met je huisarts.

Apple Watch Series 4 ECG Nederland 002
Dit artikel is geschreven met een sinusritme van 88 slagen per minuut – Klik/tap voor groter.

ECG maken: drie mogelijke uitslagen

Het maken van een ECG kan door altijd de ECG-app op de Apple Watch Series 4 te openen. Deze is te herkennen aan het witte icoon met het rode piekje. De Watch zal je vragen om je arm op je schoot of tafel te leggen en te ontspannen. Je dient je vinger daarna op de kroon te leggen, want daar zit net als in de onderkant van de Apple Watch Series 4 een elektrode. Door deze twee elektrodes wordt een gesloten stroomkring gevormd. Het meten kan daardoor beginnen.

Er zijn drie mogelijke uitslagen die je na het meten kunt krijgen:

 • Sinusritme: dit wil zeggen dat het hart in een gelijkmatig patroon klopt. Prima.
 • Atriumfibrilleren: dit wil zeggen dat het hart onregelmatig klopt. Dit is de meest voorkomende vorm van een ernstige hartritmestoornis. Ongeveer 2% van de personen onder de 65 jaar krijgen deze diagnose. Bij 9% van de personen boven de 65 jaar wordt deze diagnose gesteld. Krijg je dit resultaat? Dan kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad.
 • Onbeslist: het hartfilmpje kan niet worden geclassificeerd. Dat kan om meerdere redenen het geval zijn. Bijvoorbeeld wanneer de Apple Watch te los zit, je arm niet stil genoeg werd gehouden of je te zweterig bent.
Apple Watch Series 4 ECG hartfilmpje 16x9
Klik/tap voor groter.

Gebruik en privacy

Wij spraken voor de lancering van deze functie met Sumbul Desai MD, Apple’s Vice President of Health. Ze benadrukte met klem dat dit geen functie is die je dagelijks moet gebruiken. “Het is geen functie die je voor de lol gebruikt en je hoeft niet iedere dag een hartfilmpje te maken.” Desai benadrukte ook dat er meer aan privacy is gedacht dan ooit. “Geen enkele andere app heeft toegang tot de data van de ECG. Deze wordt alleen op je iPhone opgeslagen. Het is geen onderdeel van HealthKit en de enige manier om een ECG te delen is door deze als PDF te exporteren. Deze kun je bijvoorbeeld aan je dokter laten zien.”

Apple Watch Series 4 ECG gezondheid-app 001
Gemaakte ECG’s zijn in de Gezondheid-app op de iPhone terug te vinden – Klik/tap voor groter.

watchOS 5.2 installeren

Je kunt watchOS 5.2 nu installeren via de Apple Watch-app op je iPhone. Je moet daarvoor wel naar iOS 12.2 geüpdatet hebben. Ga in de Apple Watch-app naar Mijn WatchAlgemeenSoftware-update. Zorg dat je Apple Watch minimaal 50 procent opgeladen is en is aangesloten op de lader, anders kun je de update niet installeren. Na installatie wordt de ECG-functie geactiveerd. Dat geldt overigens voor alle Europese landen, niet alleen voor Nederland en België.

watchOS 5.2 ECG
Klik/tap voor groter.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  bechris60

  Ik zie de update nog niet.

 • Profielfoto
  tjerk

  Metoo

 • Profielfoto
  plonge

  Software 5.1.3 uw watch is up to date. Geen 5.2

 • Profielfoto
  Nielskorte

  Zie nog geen update en ook niks in de gezondheid app

 • Profielfoto
  Reaguurder

  Nope. Al een tijdje aan het refreshen, nog niks binnen hier.

 • Profielfoto
  Reaguurder

  Edit: bij vrienden is hij wel al binnen. Komt er dus aan 🤙🏻

 • Profielfoto
  Reaguurder

  Hier nu ook binnen. Nog drie uur te gaan.. woohoo! Have fun allemaal

 • Profielfoto
  tommuh

  Duurt lang…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Apple’s CDN heeft zijn cache waarschijnlijk niet a-la minute geüpdatet. Heb ‘m hier iig wel.

 • Profielfoto
  josenmarjelle

  update aanwezig

 • Profielfoto
  Nielskorte

  Ja is nu aan ‘t downloaden!

 • Profielfoto
  error

  Ik ben het klokje ook aan het bijwerken. Ik ga de hele nacht hartfilmpjes maken. Ben benieuwd!

 • Profielfoto
  queenfan

  Net een ecg gemaakt, heel simpel en leuk.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Is er geen persbericht van Apple of zoiets officieels?

  Lijkt mij wel belangrijk bij dit soort zaakjes.

 • Profielfoto
  rickdd

  Net een ecg gemaakt, en de functie dat hij in de rust periode ook kijkt naar je hartritme ben ik ook blij mee.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Als nu de providers ook nog de e-Sim voor de Applewatch vrijgeven. Kan ik mijn watch die ik in Duitsland heb gekocht, zonder iPhone gebruiken, om te bellen. 🤪

 • Profielfoto
  farl4web

  Goed te lezen dat jullie hulp van Apple hebben gekregen bij het testen. Dat is toch wel uniek?

 • Profielfoto
  AT024

  Cool

 • Profielfoto
  bing Geen

  Draai de Beta 5.2 en hier werkt hij dus niet, ben bang om terug te moeten naar de reguliere…

 • Profielfoto
  ATT

  Heb de update gedraaid en de stappen doorlopen in de gezondheid app op de iphone. Als ik vervolgens de ecg app op de apple watch wil opstarten doet ie niks. Bij mij is het icoontje ook grijs ingekleurd (volgens mij moet hij helemaal wit zijn). Ik heb de apple watch al opnieuw opgestart maar dat mocht niet baten. Ik ben geen onderdeel van het beta programma.

 • Profielfoto
  SvS

  Shmoo op 27 maart 2019 23:53
  Is er geen persbericht van Apple of zoiets officieels?

  Lijkt mij wel belangrijk bij dit soort zaakjes.

  In USA werkt het allang, “dus niet belangrijk meer”.

 • Profielfoto
  martin21

  Ik heb hetzelfde, ook de update geïnstalleerd en setup doorlopen. Maar nog geen ECG

  ATT op 28 maart 2019 09:17
  Heb de update gedraaid en de stappen doorlopen in de gezondheid app op de iphone. Als ik vervolgens de ecg app op de apple watch wil opstarten doet ie niks. Bij mij is het icoontje ook grijs ingekleurd (volgens mij moet hij helemaal wit zijn). Ik heb de apple watch al opnieuw opgestart maar dat mocht niet baten. Ik ben geen onderdeel van het beta programma.

   

 • Profielfoto
  josenmarjelle

  Hier ook alles ok met mijn hartje

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Hart blijkt gebroken.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  martin21 op 28 maart 2019 09:21
  Ik heb hetzelfde, ook de update geïnstalleerd en setup doorlopen. Maar nog geen ECG

  ATT op 28 maart 2019 09:17
  Heb de update gedraaid en de stappen doorlopen in de gezondheid app op de iphone. Als ik vervolgens de ecg app op de apple watch wil opstarten doet ie niks. Bij mij is het icoontje ook grijs ingekleurd (volgens mij moet hij helemaal wit zijn). Ik heb de apple watch al opnieuw opgestart maar dat mocht niet baten. Ik ben geen onderdeel van het beta programma.

  Ik vermoed toch dat jullie in de Gezondheid app nog niet alles doorlopen hebben. Een ander mogelijkheid is: ‘De ecg-app is niet bedoeld voor jongeren onder de 22 jaar’.

 • Profielfoto
  ATT

  ATT op 28 maart 2019 09:17
  Heb de update gedraaid en de stappen doorlopen in de gezondheid app op de iphone. Als ik vervolgens de ecg app op de apple watch wil opstarten doet ie niks. Bij mij is het icoontje ook grijs ingekleurd (volgens mij moet hij helemaal wit zijn). Ik heb de apple watch al opnieuw opgestart maar dat mocht niet baten. Ik ben geen onderdeel van het beta programma.

  Geen idee waarom maar ineens doet ie het nu wel (ik heb tussendoor niks gedaan).

 • Profielfoto
  AT024

  Moet eerst gezondsheidsapp doorlopen

 • Profielfoto
  Ronald G

  Hallo, ik heb het volgende probleem:

  Ik heb een (Spaanse) iPhone X en een (Spaanse) Apple watch 4, beide up to date. Maar ik woon/werk in Azerbaijan. Het probleem wat ik heb is dat tijdens de configuratie de melding krijg is dat mijn locatie niet wordt ondersteund. Ik dacht het probleem op te lossen te kunnen met een VPN naar een server in Nederland of Spanje. Helaas, de melding blijft terugkomen en ik kan de configuratie dus niet afmaken. Het uitzetten van de locatie helpt niet, een Spaanse Simcard helpt niet, het uitzetten van de mobile data heeft geen effect. Als ik hem flight  mode zet krijg ik de melding dat er geen signaal is. Het lijkt erop dat positie bepaald wordt m.b.v de GSM antennes. Is er nog een andere optie???