Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 maart 2019
Leestijd: 4 minuten

ECG Apple Watch Series 4 werkt nu ook in Nederland en België

De ECG-functie (elektrocardiograaf) van de Apple Watch Series 4 werkt vanaf nu ook in Europa. Apple heeft goedkeuring gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau en dat wil zeggen dat Nederland en België nu met de functie die hartfilmpjes maakt aan de slag kunnen. De ECG is onderdeel van watchOS 5.2 dat vandaag vrij is gegeven.

Om de elektrocardiograaf te gebruiken moet de iPhone waarmee de Apple Watch verbonden is ook van iOS 12.2 of nieuwer voorzien zijn. Na het installeren van de update kun je aan de slag met het maken van je eerste hartfilmpje.

ECG Apple Watch Series 4 activeren

Wij hebben de ECG-functie van de Apple Watch Series 4 in samenspraak met Apple al enkele dagen voor de uitrol kunnen testen, dus kunnen je meteen uitleggen hoe je deze activeert. Om aan de slag te gaan, dien je eerst de Gezondheid-app op je iPhone te openen. Daar zal meteen een nieuw scherm te zien zijn dat je vraagt om de functie te activeren.

Het is een omvangrijk proces dat onder andere bestaat uit het invoeren van je geboortedatum en vele schermen met instructies lezen. Er is een heldere uitleg in de app aanwezig, sla deze vooral niet over. Het is essentiële informatie.

Apple Watch Series 4 ECG Nederland
Klik/tap voor groter.

Detectie onregelmatig hartritme (atriumfibrilleren)

De ECG van de Apple Watch Series 4 is gemaakt om een onregelmatig hartritme te detecteren. Dit doet het door de elektrische signalen te meten die je hart laten kloppen. De Watch checkt vervolgens deze signalen om te zien wat je hartslag is en of er sprake is van atriumfibrilleren, dat is een vorm van een onregelmatig hartritme. Een regelmatige hartslag is belangrijk, want een onregelmatig hartritme kan ertoe leiden dat bloed in het hart gaat stollen. Zonder behandeling kan dit een beroerte, hartfalen of andere complicatie tot gevolg hebben.

De Apple Watch detecteert alleen atriumfibrilleren en geen andere aandoeningen. Je kunt er geen hartaanval mee detecteren en ook geen bloedstolsels of een beroerte. Als je je niet goed voelt, neem je vanzelfsprekend als eerste contact op met je huisarts.

Apple Watch Series 4 ECG Nederland 002
Dit artikel is geschreven met een sinusritme van 88 slagen per minuut – Klik/tap voor groter.

ECG maken: drie mogelijke uitslagen

Het maken van een ECG kan door altijd de ECG-app op de Apple Watch Series 4 te openen. Deze is te herkennen aan het witte icoon met het rode piekje. De Watch zal je vragen om je arm op je schoot of tafel te leggen en te ontspannen. Je dient je vinger daarna op de kroon te leggen, want daar zit net als in de onderkant van de Apple Watch Series 4 een elektrode. Door deze twee elektrodes wordt een gesloten stroomkring gevormd. Het meten kan daardoor beginnen.

Er zijn drie mogelijke uitslagen die je na het meten kunt krijgen:

  • Sinusritme: dit wil zeggen dat het hart in een gelijkmatig patroon klopt. Prima.
  • Atriumfibrilleren: dit wil zeggen dat het hart onregelmatig klopt. Dit is de meest voorkomende vorm van een ernstige hartritmestoornis. Ongeveer 2% van de personen onder de 65 jaar krijgen deze diagnose. Bij 9% van de personen boven de 65 jaar wordt deze diagnose gesteld. Krijg je dit resultaat? Dan kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad.
  • Onbeslist: het hartfilmpje kan niet worden geclassificeerd. Dat kan om meerdere redenen het geval zijn. Bijvoorbeeld wanneer de Apple Watch te los zit, je arm niet stil genoeg werd gehouden of je te zweterig bent.
Apple Watch Series 4 ECG hartfilmpje 16x9
Klik/tap voor groter.

Gebruik en privacy

Wij spraken voor de lancering van deze functie met Sumbul Desai MD, Apple’s Vice President of Health. Ze benadrukte met klem dat dit geen functie is die je dagelijks moet gebruiken. “Het is geen functie die je voor de lol gebruikt en je hoeft niet iedere dag een hartfilmpje te maken.” Desai benadrukte ook dat er meer aan privacy is gedacht dan ooit. “Geen enkele andere app heeft toegang tot de data van de ECG. Deze wordt alleen op je iPhone opgeslagen. Het is geen onderdeel van HealthKit en de enige manier om een ECG te delen is door deze als PDF te exporteren. Deze kun je bijvoorbeeld aan je dokter laten zien.”

Apple Watch Series 4 ECG gezondheid-app 001
Gemaakte ECG’s zijn in de Gezondheid-app op de iPhone terug te vinden – Klik/tap voor groter.

watchOS 5.2 installeren

Je kunt watchOS 5.2 nu installeren via de Apple Watch-app op je iPhone. Je moet daarvoor wel naar iOS 12.2 geüpdatet hebben. Ga in de Apple Watch-app naar Mijn WatchAlgemeenSoftware-update. Zorg dat je Apple Watch minimaal 50 procent opgeladen is en is aangesloten op de lader, anders kun je de update niet installeren. Na installatie wordt de ECG-functie geactiveerd. Dat geldt overigens voor alle Europese landen, niet alleen voor Nederland en België.

watchOS 5.2 ECG
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
ECG Apple Watch Series 4 werkt nu ook in Nederland en België
Sluiten