Raymon Mens
Raymon Mens App Store 14 maart 2019

DuckDuckGo nu ook als zoek­machine in Google Chrome

Gebruikers van Google Chrome hebben niet alleen de beschikking over een donkere modus, maar ook een nieuwe zoekmachine. Je kunt de privacy­vriendelijke zoekmachine DuckDuckGo nu ook instellen als standaard-optie binnen de browser van Google.

Dat is best opmerkelijk, want Google een DuckDuckGo zijn concurrenten met een hele andere visie op dataverzameling en privacy. In Nederland en België kan nu ook gekozen worden voor Bing als zoekmachine. Er is niet langer ondersteuning voor Vinden.nl.

DuckDuckGo in alle grote browsers

Chrome was de laatste grote browser die nog geen ondersteuning voor DuckDuckGo had. Safari en Firefox gebruiken standaard nog steeds Google, maar bieden wel de mogelijkheid om een andere zoekmachine in te stellen. De zoekmachine in Chrome aanpassen kan via het menu Instellingen en vervolgens onderaan Zoekmachines beheren.

Google Chrome DuckDuckGo
Klik/tap voor groter.

Handige extraatjes

DuckDuckGo is erg privacyvriendelijk. Het bedrijf verzamelt geen data en bouwt geen profielen op van zijn gebruikers. Een andere leuke toevoeging is dat het eigenlijk meerdere zoekmachines in een zijn. Met zogenaamde ‘bangs’ kun je meteen in andere zoekmachines zoeken. Wil je bijvoorbeeld een artikel over de tweede wereldoorlog op Wikipedia zoeken? Dan tik je “!w tweede wereldoorlog” in en DuckDuckGo zal direct op WikiPedia zoeken. Dit werkt ook voor deze website. Tik “!omt MacBook Air 2018” in en je krijgt alles op One More Thing over de MacBook Air 2018. Heimwee naar Google? De bang “!g” zorgt ervoor dat je direct op Google zoekt.

Reageer op artikel:
DuckDuckGo nu ook als zoek­machine in Google Chrome
Sluiten