DuckDuckGo nu ook als zoek­machine in Google Chrome

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Gebruikers van Google Chrome hebben niet alleen de beschikking over een donkere modus, maar ook een nieuwe zoekmachine. Je kunt de privacy­vriendelijke zoekmachine DuckDuckGo nu ook instellen als standaard-optie binnen de browser van Google.

Dat is best opmerkelijk, want Google een DuckDuckGo zijn concurrenten met een hele andere visie op dataverzameling en privacy. In Nederland en België kan nu ook gekozen worden voor Bing als zoekmachine. Er is niet langer ondersteuning voor Vinden.nl.

DuckDuckGo in alle grote browsers

Chrome was de laatste grote browser die nog geen ondersteuning voor DuckDuckGo had. Safari en Firefox gebruiken standaard nog steeds Google, maar bieden wel de mogelijkheid om een andere zoekmachine in te stellen. De zoekmachine in Chrome aanpassen kan via het menu Instellingen en vervolgens onderaan Zoekmachines beheren.

Google Chrome DuckDuckGo
Klik/tap voor groter.

Handige extraatjes

DuckDuckGo is erg privacyvriendelijk. Het bedrijf verzamelt geen data en bouwt geen profielen op van zijn gebruikers. Een andere leuke toevoeging is dat het eigenlijk meerdere zoekmachines in een zijn. Met zogenaamde ‘bangs’ kun je meteen in andere zoekmachines zoeken. Wil je bijvoorbeeld een artikel over de tweede wereldoorlog op Wikipedia zoeken? Dan tik je “!w tweede wereldoorlog” in en DuckDuckGo zal direct op WikiPedia zoeken. Dit werkt ook voor deze website. Tik “!omt MacBook Air 2018” in en je krijgt alles op One More Thing over de MacBook Air 2018. Heimwee naar Google? De bang “!g” zorgt ervoor dat je direct op Google zoekt.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  sedikit

  Ik mis in bovenstaande tekst een vermelding/bespreking over Startpage. Een uitstekende zoekmachine:

  https://www.startpage.com/nl/

  En dat Bing vermeld wordt als zoekmachine verbaast mij. In het verleden heb ik, en vele anderen diverse keren Bing als malware binnen gekregen ( samen met o.a. genieo), waar toen moeilijk vanaf te komen was.

 • Profielfoto
  Martin55

  Ja, ja …..
  Een “privacyvriendelijke” zoekmachine in een webbrowser van Google 😲 🤣🤣

 • Profielfoto
  xaddict

  Het is raar dat je anno 2019 nog steeds niet élke zoekmachine die je wil gebruiken kunt kiezen in een browser. Dat er een aantal bedrijven zijn die bepalen hoe en waarmee je zoekt.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Duckduck Go is zonder dat ik dat wilde op mijn Mac geïnstalleerd en ik slaag er niet in het te verwijderen. Ongelooflijk vervelend.

 • Profielfoto
  Carrion

  xaddict op 14 maart 2019 19:06
  Het is raar dat je anno 2019 nog steeds niet élke zoekmachine die je wil gebruiken kunt kiezen in een browser. Dat er een aantal bedrijven zijn die bepalen hoe en waarmee je zoekt.

  Dat is dan ook gewoon logisch. Volkswagen zorgt er ook voor dat je er geen Renault motor in kan proppen. Het is niet alsof je geen andere zoekmachine kan gebruiken of als startpagina kan instellen. Het gaat enkel over de quicksearch.

 • Profielfoto
  Shmoo

  xaddict op 14 maart 2019 19:06
  Het is raar dat je anno 2019 nog steeds niet élke zoekmachine die je wil gebruiken kunt kiezen in een browser. Dat er een aantal bedrijven zijn die bepalen hoe en waarmee je zoekt.

  Dat klopt natuurlijk niet.

   

   

  Het staat je vrij om naar X dienst te surfen en daar je zoekopdracht uit te voeren. Een ingebouwde zoekmachine in je url-balk is een feature van de browser zelf. Een stukje gebruikersgemak, en ja daar kun je een verdienmodel aan plakken. Dat doet elke browserbouwer overigens. Google moet Apple ook jaarlijks 9 miljard ( 2019 – 12 miljard ) betalen om Google als ingebouwde mogelijkheid in Safari, macOS, iOS en Siri te krijgen + de standaard keuze.

   

  Ik weet niet of DuckDuckGo Google daadwerkelijk zal betalen voor deze implementatie want ik denk niet dat ze voldoende cashflow hebben om dat soort dingen te kunnen dragen. Ik denk eerder dat het een mooi gebaar is van Google richting Duck waar ze mee willen aantonen dat Google totaal geen moeite heeft met DuckDuckGo op de zoekmarkt.

  Google heeft ook onderlaatst het domein duck.com aan DuckDuckGo overgedragen zodat ze aan een iets minder waardeloze naamsbekendheid kunnen gaan werken. Dat DuckDuckGo (compleet waardeloos) moet dus gewoon Duck worden.

  Het probleem is alleen dat je dat soort berichten nooit leest op OMT omdat het hier vooral een depressietank is voor alles dat sociale media is + Google en andere tech bedrijven van formaat.

   

  Wat je dan krijgt zijn dit soort reacties.

  Ja, ja …..
  Een “privacyvriendelijke” zoekmachine in een webbrowser van Google 😲 🤣🤣

  Dit is zo erg.

   

 • Profielfoto
  monty python

  Ik vind dat helemaal niet erg. Misplaatste arrogantie des te meer.