‘Dark Mode iOS 13 laat nog even op zich wachten’

Door: Raymon Mens - 4 reacties
dark mode ios 13

Er is goed nieuws en slecht nieuws over de donkere modus (Dark Mode) die iOS 13 waarschijnlijk krijgt. Het goede nieuws is dat Apple er blijkbaar hard aan werkt, maar het slechte nieuws is dat er sprake is van vertraging.

Je ziet de donkere modus waarschijnlijk niet al in september -als iOS 13 uitkomt- op je iPhone en iPad. Apple stelt de donkere skin naar verluidt uit tot eind 2019. Dark Mode zou nog lang niet af zijn en in een latere iOS 13-update toegevoegd worden.

iOS 13 brengt meer dan een Dark Mode

De doorgaans goed ge├»nformeerde Max Weinbach van XDA Developers zegt dit van bronnen binnen Apple gehoord te hebben. Het ontwikkelteam zou langer de tijd nodig hebben om de donkere modus te perfectioneren, dus is de release uitgesteld tot minimaal iOS 13.1. Als we Apple’s gebruikelijke schema volgen, komt die versie in november uit.

Gelukkig zijn er genoeg andere iOS 13-functies om naar uit te kijken. Zo wordt volgens geruchten gewerkt aan een compleet nieuw startscherm dat meer is dan een grid met iconen. Ook wordt het naar verluidt mogelijk om een app meerdere keren te openen. Nuttig voor de productiviteitsguru met een iPad Pro.

macOS dark Mode
macOS Mojave heeft al een donkere modus – Klik/tap voor groter.

Uitstel is bij Apple geen afstel

Apple stelt wel vaker zaken uit. Het meest bekende voorbeeld was misschien wel FaceTime voor groepen. Dit werd aanvankelijk als functie voor iOS 12 aangekondigd, maar kwam pas eind 2018 uit in iOS 12.1. Apple hanteert hier duidelijk het principe dat software goed moet zijn en dat functies best even op zich kunnen laten wachten.

iOS 13 wordt tijdens WWDC 2019 onthuld. Apple’s ontwikkelaarsconferentie start dit jaar op 3 juni. Dan doet Apple een boekje open over iOS 13, macOS 10.15 en watchOS 6. Het zal daarna nog tot september duren voordat de definitieve updates beschikbaar zijn.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dus FaceTime voor groepen was helemaal af toen het er eindelijk was? Hihi. DaÔÇÖs een beste bak.

  Maar enfin: dark mode lijkt me fijn. Kost wel veel slijpwerk in de details merk ik op de Mac. Ook onder iOS met bijvoorbeeld Feedler waar Dark Mode in zit, is het een gemengde ervaring. De NOS app werkt dan weer wel prima.

 • Profielfoto
  RobinJans

  Het meest bekende voorbeeld is denk ik toch ook wel de Airpower oplader. Alhoewel daar wel eens voor zou kunnen gelden, uitstel is afstel..

   

 • Profielfoto
  Ewout

  ‘Apple hanteert hier duidelijk het principe dat software goed moet zijn.’

   

  Dat was ooit wel zo, maar de laatste jaren brengt Apple veel, nieuwe of eigen, software uit waarin functie’s ontbreken die er eerder wel in zaten. Daar kan je dan weer tijden op gaan zitten wachten tot die terug zijn en het oude niveau weer bereikt is.

  Lang niet elke vernieuwing bij Apple is ook een verbetering.

   

 • Profielfoto
  RV

  Tja, vertraging wordt zo langzamerhand de standaard bij Apple dus het verbaast mij niks.