Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 maart 2019
Leestijd: 2 minuten

Onherkenbaar: eerste blik op een bijzonder iPhone-prototype

Apple gaat ver om nieuwe producten niet te laten lekken, heel ver. Vandaag zien we daar weer een mooi voorbeeld van. De Amerikaanse website The Verge heeft de hand weten te leggen op het allereerste iPhone-prototype. Dat leek niet eens op een iPhone of andere smartphone.

De rode printplaat doet eerder denken aan het moederbord van een computer dan aan een iPhone. Toch waren alle componenten die op de smartphone van Apple worden gebruikt aanwezig.

Eerste prototype iPhone leek niet op een telefoon

Apple’s doel met dit prototype was duidelijk. In 2006 moesten zo min mogelijk moesten weten hoe Apple’s grote onthulling eruit zou gaan zien. Engineers die bijvoorbeeld het modem moesten testen, hoefden niets te weten over de definitieve vorm. Hun taak was de modem-chip testen en drivers schrijven. Daarom kregen ze een rode printplaat met typenummer ‘M68’.

iPhone prototype gif
Klik/tap voor groter.

Hoewel op de foto’s een printplaat met scherm te zien is, kregen engineers dat er alleen bij als het echt nodig was. Voor veel tests kon gewoon een extern scherm aangesloten worden. Daarom was er ook een VGA-aansluiting en zelfs een analoge video en audio-uitgang. In 2007 was HDMI nog niet zo gewoon. Aan de linkerkant is ook een 30-pins-connector en mini-USB te zien. Dit konden engineers gebruiken om het prototype zonder scherm te bedienen.

iPhone prototype 001
Plaats voor een simkaart – Klik/tap voor groter.
iPhone prototype 002
De eerste iPhone gebruikte een Samsung-processor – Klik/tap voor groter.

Tijden zijn veranderd

Tegenwoordig gebruikt Apple dit soort grote prototypes niet meer. Sinds de iPhone 4 is het bedrijf geswitcht naar compacte printplaten die niet heel veel groter zijn dan een scherm. Dat komt natuurlijk ook omdat iedereen nu weet hoe een iPhone eruit ziet en omdat technologie steeds compacter wordt. Onderstaand een voorbeeld van een meer recent prototype dat een stuk kleiner is.

iPhone prototype anno 2019
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onherkenbaar: eerste blik op een bijzonder iPhone-prototype
Sluiten