Beveiliging iTunes gekraakt? Illegale downloads duiken op

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Het lijkt erop dat de kopieerbeveiliging (DRM) die Apple voor films die via iTunes te koop zijn gebruikt, is gekraakt. De afgelopen dagen duiken namelijk steeds meer illegale downloads van films die alleen in 4K op iTunes aangeboden worden op. Dat heeft Torrentfreak opgemerkt.

De film Aquaman is het beste voorbeeld. Toen deze film op torrent-netwerken verscheen, was de 4K-versie exclusief verkrijgbaar bij Apple en bovendien alleen op de Apple TV te bekijken. Hackers zouden dus een fout in de beveiliging van de stream hebben gevonden.

4K-films van iTunes als illegale torrent

Inmiddels zijn er meer 4K-films die rechtstreeks van iTunes afkomstig zijn te vinden als illegale download. Het gaat onder andere om Spider-Man: Into the Spider-Verse en Can You Ever Forgive Me. De bestandsnamen van de download suggereren dat de films direct van iTunes komen en van kopieerbeveiliging zijn ontdaan. Nog een aanwijzing: zover bekend is Apple de enige die deze films als H.265 (HEVC) bestand aan heeft geboden.

4k iTunes films illegaal
Klik/tap voor groter.

Op Reddit wordt inmiddels druk gespeculeerd over de bron van de films. Gezien Aquaman exclusief in 4K op de Apple TV te zien was, moet de settopbox haast wel een lek bevatten. Mogelijk is het piraten gelukt om een jailbreak voor de Apple TV te gebruiken om de bestanden in onversleutelde vorm binnen te bemachtigen.

Apple gebruikt Fairplay DRM

Apple biedt muziek al een tijdje zonder kopieerbeveiliging (DRM) op iTunes aan, maar films kunnen nog steeds alleen met DRM gedownload worden. Dat is onder andere nodig om de termijn die huurfilms bekeken mogen worden te bepalen. Apple gebruikt Fairplay DRM voor zijn films en series. Deze versleuteling stond lang als onkraakbaar te boek.

Het kopen of huren van een film via iTunes klinkt ouderwets, maar is vaak nog steeds de enige manier om relatief nieuwe of juist oudere releases buiten de bioscoop te kijken. Streamingdiensten als Netflix bieden vaak alleen minder recente films en series aan, tenzij het een eigen productie is.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  flappah

  “Het kopen of huren van een film via iTunes klinkt ouderwets, maar is vaak nog steeds de enige manier om relatief nieuwe releases snel buiten de bioscoop te kijken”

  Niet alleen voor nieuwe releases is dit vaak de enige optie. Er zijn ook zat oude films (al van voor 2005) die niet op Netflix of Prime te streamen zijn. iTunes biedt deze vaak nog wel. Om die reden koop of huur ik dan nog wel eens een film.

 • Profielfoto
  lord anubis

  Zou het ook via een op maat geschreven screen reader / of HDMI ingang gedaan kunnen zijn?

 • Profielfoto
  aaa

  lord anubis op 11 maart 2019 11:13
  Zou het ook via een op maat geschreven screen reader / of HDMI ingang gedaan kunnen zijn?

  Zeker, die kunnen ook gehacked worden.