Apple Video: producenten klagen over “constante bemoeienis” van Tim Cook

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Als de geruchten kloppen, weten we op 25 maart meer over Apple’s aanstaande Netflix-concurrent die waarschijnlijk Apple Video heet. Er is een groot aantal veelbelovende series in productie, maar Apple blijkt met interne strubbelingen te kampen. Het bedrijf zou zich te veel met het creatieve proces bemoeien en op de stoel van de producent gaan zitten.

Een aantal producten van series doet anoniem hun beklag bij The New York Post. Apple wordt een gebrek aan transparantie en onduidelijkheid verweten. Ook zouden leidinggevenden, waaronder Tim Cook, erg “opdringerig” zijn.

Apple Video: Tim Cook op stoel regisseur

Apple lijkt de productie van films en series voor zijn Netflix-concurrent heel anders aan te pakken dan makers tot nu toe gewend zijn. Meestal krijgen scriptschrijvers, producers en regisseurs financiering van een streamingdienst zoals Netflix en bemoeit de dienst zich verder niet met de inhoud. Bij Apple is dat heel anders. “Tim Cook bemoeit zich actief met de inhoud van series”, vertelt een producer die met Apple gewerkt heeft. Hij vervolgt: “Cook vertelde ons dat we niet zo gemeen moesten zijn in het script”.

Een andere producent die voor Apple aan de serie “See” werkt, doet ook een boekje open. “We krijgen vaak feedback van Tim Cook. Hij is erg betrokken. Normaal werken schrijvers en regisseurs liever zonder bemoeiing van een managementlaag”. See belooft een van de betere series op Apple Video te worden. Het science fiction-verhaal speelt zich af in een tijd waarin mensen hun gezichtsvermogen hebben verloren en zoeken naar nieuwe manieren van interactie.

Apple Video
Klik/tap voor groter.

Meer dan familievriendelijk

Een derde bron heeft het vooral over de gevolgen van Apple’s bemoeienis: “Apple zorgt voor constante veranderingen. Ze ontslaan schrijvers, nemen nieuwe aan en zijn niet transparant over wat ze willen. Daardoor worden een boel series niet zo goed als ze kunnen zijn”, zegt hij. Apple zou niet alleen familievriendelijke content willen, maar ook controversiële onderwerpen zoals politiek en religie willen vermeiden. Aandacht voor de negatieve gevolgen van technologie is naar verluidt ook niet gewenst.

Is dit erg verrassend? Nee. We herinneren ons dat het eerste seizoen van Carpool Karaoke flinke vertraging opliep. Editors moesten met een stofkam door de afleveringen om alle scheldwoorden en verwijzingen naar geslachtsdelen weg te knippen. Apple heeft er dus altijd al een handje van gehad om zich met alles te bemoeien. Of dat tot saaie series leidt, weten we waarschijnlijk op 25 maart. Dan wordt Apple Video naar verluidt onthuld. (Zie ook → Deze 30 series komen naar Apple’s Netflix-concurrent)

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  iMac Lover

  Tim Cook is af en toe roomser dan de Paus

  Volgens mij hebben de editers op FB hier ook last van

   

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Apple wil erg graag de moraalridder uithangen behalve als het over het betalen van belasting gaat. Dat doen ze schoorvoetend alleen onder druk, de zelfde druk die ze nu op dit project uitvoeren…

 • Profielfoto
  Michel van der Graaf

  Het spijt me. Dit wordt niks.

 • Profielfoto
  Bostie

  “…maar ook controversiële onderwerpen zoals politiek en religie willen vermEIden.”

  @Raymon

 • Profielfoto
  ro_me

  Apple die zich gaat bemoeien met de expressieve geesten van schrijvers, en regisseurs! Slechte zaak!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Apple doet aan Disneyficatie als ik het zo hoor. Klinkt of ik nog prima zit bij Netflix voorlopig.

 • Profielfoto
  defores

  Krijg je zeker van die Full House series wat zo vreselijk nep was toen der tijd.

 • Profielfoto
  adb1973

  Breaking #In de volgende update van FCP komt een Apple-content filter dat alles AppleFlix-fähig maakt.

  Nu nog vrijwillig maar over een poosje verplicht om nog te kunnen uploaden.