Plottwist: ‘Apple Video wordt fundamenteel anders dan Netflix’

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Met nog enkele dagen te gaan tot de vermoedelijke onthulling van Apple Video op maandag 25 maart, komt er nieuwe informatie naar buiten. Waar de aankomende video-streamingdienst van Apple nu als concurrent van Netflix wordt omschreven, komt het er naar verluidt heel anders uit te zien.

Apple zou zich vooral gaan richten op het aanbieden van bundels met content van andere diensten. Er zijn ook eigen series en films, maar die zouden slechts als lokmiddel dienen om consumente de Apple Video-app te laten openen. Dat meldt het doorgaans zeer betrouwbare Recode op basis van eigen bronnen.

Apple Video als hub voor alle streaming-content

Apple Video moet vooral een centrale app worden waar alle interessante entertainment gebundeld wordt en te zien is. Het bedrijf uit Cupertino zou inkomsten willen genereren door abonnementen van andere diensten te bundelen met een ‘Apple Tax’. Zo wil het zich naar verluidt als hub positioneren in het steeds meer versnipperde landschap van streamingdiensten.

Hoe dit er precies uit gaat zien is nog onbekend. Apple zou bundels op basis van thema zoals sport, sci-fi of comedy kunnen maken, maar het ook met een financiële prikkel (een bundel is goedkoper dan alle diensten individueel) kunnen pushen.

Apple Video Netflix style
Klik/tap voor groter.

Netflix niet aan boord

Dit idee valt of staat met de inhoud van de bundels en beschikbaarheid van andere diensten. Apple heeft naar verluidt nog maar vijf eigen series af, dus daar hoef je het niet voor te doen. Op medewerking van Netflix kan het bedrijf uit Cupertino in ieder geval niet rekenen. De CEO van Netflix zei onlangs al concurrent en geen partner van Apple te willen zijn.

Op de achtergrond wil Apple naar verluidt niet alleen reseller worden, maar ook de streams zelf host. De iPhone-maker gaat dus content van andere diensten die op Apple Video aangeboden wordt via zijn eigen servers aanbieden. Dat is een voordeel voor de consument, want Apple heeft de schaal om wereldwijd betrouwbare streams te regelen. Kleinere diensten zouden niet altijd voorbereid kunnen zijn op een toestroom van abonnees. Het maakt Apple echter ook de enige die data over het kijkgedrag kan analyseren. Op 25 maart weten we hoe de plannen er écht uit gaan zien. Dan wordt Apple Video onthuld tijdens een special event. (Zie ook ➝ Apple kondigt event op 25 maart aan: it’s show time!)

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Psmiles

  Klinkt logisch: dat is in essentie ook het model van iTunes. Muziek door andere labels gemaakt, verkopen. Is een slimme move.

 • Profielfoto
  Bonte

  Klinkt goed, gratis content als lokker en dan per maand abonneren op andere diensten volgens goesting. Een abonnement op alle diensten tegelijk is belachelijk maar iedere maand een keuze kunnen maken zou ideaal zijn.

  Hoe dit in het NL gebied zal zijn is een andere vraag maar zou al blij zijn als we toegang krijgen tot de Engelstalige markt

 • Profielfoto
  pannekoek

  Behoorlijk positief idee. Ben benieuwd hoe voorzichtig de Tax wordt ingesteld.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Allemaal. Behalve Netflix. Klinkt niet goed.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zijn we ook meteen klaar met het idee dat het naar Nederland zou komen. 🙂

   

  Dat kun je nu ook wel vergeten. Apple heeft in al die tijd natuurlijk nooit de kans gehad om met alle content providers in Europa te praten zonder dat iets uitlekt. Gezien het feit dat we nu, een paar dagen voor het event weten dat het geen Netflix wordt terwijl wij dat wel altijd dachten …

   

  Ik hoop alleen niet dat het een 2.0 versie van de Mac App Strore, tvOS App Store en iBooks Store wordt. Waar Apple iets bouwt, online gooit, mogelijk zelf het minimale content erin stopt om een fundament(je) te krijgen en daarna achterover gaat hangen en tegen de buitenwereld zegt. VUL het platform maar!

  Dan ga je denkt ik vooral een massa rotzooi krijgen. Alles dat heel erg graag moeite zou doen om gratis hun content bij Netflix aan te bieden maar daar geweigerd worden. Zonder Netflix en Spotify zal het denk ik heel erg moeilijk worden. De RTL’s van deze wereld hebben sowieso al licenties dat ze niet wereldwijd zomaar alles mogen broadcasten, los daarvan hebben ze ook hun eigen diensten en investeren ze daar massaal in. Videoland, 300 miljoen in een soort YouTube achtige dienst. Ik bedoel maar. Die staan er niet te springen om hun content aan Apple te geven zodat Apple daar een fee over kan pakken.

   

  Maar waar ik nog niemand over heb gehoord. Hoe gaan ze al dat geweldige content in je huiskamer brengen? Verwachten ze dat we dit allemaal streamen via AirPlay versie 36 of wat is de bedoeling.

  Je wilt toch niet zeggen dat Apple ondertussen maandelijks twee miljoen Apple TV’s verkocht heeft. Dat Apple TV kastje moet volgende week tijdens het event een prijsverlaging krijgen waar je helemaal gek van wordt anders lijkt mij dit ook heel erg moeilijk worden. 🤔

   

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ‘Andere diensten’, zoals daar zijn?

  Alle grote aanbieders zullen zich hier zeker niet bij aansluiten. Ik ben niet helemaal op de hoogte van het aantal aanbieders van video-content, maar kan iemand me er een paar noemen die interessant zijn?

 • Profielfoto
  Melle

  Mss mikt Apple wel meer op een nieuwe YouTube…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ik juich bundeling toe en het maakt mij niet uit wie daar de kar gaat trekken. De versnippering is enorm en op termijn niet meer betaalbaar voor de normale consument

 • Profielfoto
  Shmoo

  KarelWillem op 22 maart 2019 13:15
   
  Ik ben niet helemaal op de hoogte van het aantal aanbieders van video-content, maar kan iemand me er een paar noemen die interessant zijn?

  Content genoeg links in de kelder op de plank. 😉

   

  Nijntje heeft toilet-keuzestress.

  Dikkie Dik, de app miljonair.

  Pluk van de Pettenflat, opzoek naar de regenboogvlag.

  Jip & Jakeem in het vaseline huis.

  Pino als manke kraanvogel op de Yoga-mat.

  Lowieke de Vos op sociale media, Hatsekidee weg er mee!

  Julia & Siri worden beste matties op de achterbank.

  CEO Juffrouw Mier, tuut tuut tuut in haar Tesla.

   

   

   

 • Profielfoto
  Di May

  Cleaver.

  Als men een verschil wil maken,
  zal het op deze manier moeten zijn.

  Eén centrale hub.
  Onder het motto : éénvoud rendeert.

 • Profielfoto
  App69

  Di May op 22 maart 2019 16:29
  Cleaver.

  Als men een verschil wil maken,
  zal het op deze manier moeten zijn.

  Eén centrale hub.
  Onder het motto : éénvoud rendeert.

  Onder het motto : éénvoud rendeert was het moto van Steve Jobs niet van Tim .

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Dus eigenlijk is het een voortborduursel op de tv app die wij hier niet hebben (maar die wel in het Nederlands vertaald is overigens).

  Ik vind het een puik idee. Alleen al omdat ik naast Netflix en npo start gewoon niet nog wil gaan zoeken in een derde app met abonnement.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  “Fundamenteel anders” voorspelt niet veel goeds. Dat betekent bij Apple vast dat je alleen met Apple apparatuur kunt kijken. Och, dan zal het een kort avontuur worden voor Apple.

 • Profielfoto
  lord anubis

  Gijs Raggers op 22 maart 2019 12:12
  Allemaal. Behalve Netflix. Klinkt niet goed.

  Wat is een Netflix? Ik hou niet van Netflixxen. Vind het ook niet goed klinken.

 • Profielfoto
  Tobias

  Ik denk dat Apple zich langzaamaan uit de markt aan het werken is. begonnen als fabrikant van superieure hardware, met disruptieve innovaties op zijn naam, denken ze daar dat ze overal succesvol kunnen zijn. Hoewel Apple met zijn iTunes een van de eerste succesvolle platforms op de wereld heeft gezet, is de wens om vast te houden aan het creëren van een eigen universum (iOS, MAC-OS, iCloud enz.) waarschijnlijk de molensteen die hen naar de bodem trekt.

  Wat Netflix doet, is niets anders dan laten zien dat ze het arrogante gedrag van de Cupertino’s beu zijn en zelfs openlijk durven zeggen: we hebben jullie niet nodig. Ondertussen raakt Apple ook op hardwaregebied achterop: de duurste spullen, met doorsnee prestaties. Apple zou niet het eerste bedrijf zijn dat aan eigen arrogantie ten onder gaat. Let op mijn woorden: Apple wordt het Nokia van 2025!