Sterke lobby: hoe Apple een universele smartphone-lader dwarsboomt

Door: Raymon Mens - 14 reacties
Apple smartphone lader
Afbeelding: OMT/Raymon Mens

In 2009 beloofde de Europese Commissie dat alle smartphones één universele lader zouden krijgen. Alle fabrikanten zouden dezelfde lader gaan leveren en zo elektronisch afval sterk verminderen. Tien jaar later levert Apple echter nog steeds een eigen Lightning-poort op de iPhone. Hoe zit dat?

Het Duitse magazine Netzpolitik is in de materie gedoken en schetst een beeld van een sterke lobby en slapende Europese Commissie. Apple heeft een intentieverklaring ondertekend, maar daar nooit iets mee gedaan. Het bedrijf verhindert nog steeds een compleet universele oplader.

Een ‘stekkerrevolutie’ op komst, of toch niet?

In 2009 waren er talloze smartphones met een eigen stekker op de markt. Er bestonden meer dan 30 laders die niet compatibel met elkaar waren. De Europese Commissie ziet noodzaak tot actie. Brussel wil een standaard-plug voor iedere smartphone. Het resultaat is dat tien fabrikanten, waaronder marktleiders Nokia, Samsung en Apple een intentieverklaring ondertekenen.

De smartphone-makers beloven een norm te stellen voor voedingen en kabels. De boterzachte belofte is dat in 2011 bijna alle grote fabrikanten laders en kabels scheiden. Vanaf 2011 kunnen de meeste nieuwe mobiele telefoons worden opgeladen met micro-USB. Brussel blij. Er worden zelfs promotievideo’s in vijf talen geproduceerd. Er is echter één uitzondering: Apple. Hoewel de iPhone een USB-voeding heeft, weigert het bedrijf de iPhone van Micro-USB te voorzien.

Klik/tap voor groter.

Apple voegt achterdeurtje toe

In 2012 legt Apple een bom onder de intentieverklaring. De fabrikant voorziet de iPhone niet van Micro-USB, maar van een eigen Lightning-aansluiting. Die is op vele gebieden beter, maar gaat wel tegen de afspraken in. Wat blijkt? De iPhone-maker heeft stiekem voor een achterdeurtje gelobbyd.

In de verklaring staat dat telefoons compatibel moeten zijn met Micro-USB, niet dat ze een dergelijke poort moeten hebben. Deze passage is op verzoek van Apple toegevoegd, ontdekte Netzpolitik. De fabrikant verkoopt een verloopstekker van Micro-USB naar Lightning en is klaar. Op vragen van de commissie antwoordde Apple later dat de iPhone helemaal opnieuw zou moeten ontworpen om Micro-USB toe te voegen. Het document was bovendien een intentieverklaring en geen harde afspraak. Brussel vertrouwt soms iets te veel op zichzelf regulerende bedrijven.

USB-C voor smartphone: papier is geduldig

In 2014 waait er een frisse wint door Brussel. Een nieuwe EU-richtlijn stelt de Commissie in staat een norm op te leggen en niet langer vrijblijvende afspraken te maken. USB-C moet het vanaf 2016 worden en alle fabrikanten volgen, op één na. Je kon het al raden: Apple.

Afgelopen zomer bekritiseerde EU-commissaris Margrethe Vestager, die Apple eerder een recordboete van 13 miljard euro gaf, het gebrek aan vooruitgang. De Europese Commissie zegt juridische stappen niet uit te sluiten.

Apple waarschuwt de Commissie echter tegen harde regelgeving. De Lightning-connector wordt volgens een lobbyist van Apple door meer dan een miljard apparaten gebruikt. De bijbehorende kabels zouden in één klap elektronisch afval zijn als een nieuwe aansluiting verplicht wordt. EU-commissaris Elzbieta Bienkowska merkt in een interne memo op dat Apple dit toch echt aan zijn eigen gedrag uit het verleden te danken heeft.

iPhone USB-C Lightning 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding via: Belkin

“We hebben het bijna gehaald”

Na een decennium werk van de Europese Commissie is er nog steeds geen universele aansluiting. Een bron binnen de ambtenarij zegt tegen Netzpolitik dat in Brussel echter vooral positiviteit heerst. Men beschouwt het werk als praktisch afgerond. “We hebben het bijna gehaald, minus één fabrikant.”

Als een overwinning tegen Apple er zo uitziet, vragen wij ons af hoe het zit met nederlagen. Inmiddels gaan er geruchten over een iPhone met USB-C en is de iPad Pro al van de aansluiting voorzien. Maar dat is niet het resultaat van sterke regelgeving uit Brussel. (Zie ook → Lader bij nieuwe smartphone in de doos? Tijd om ermee te stoppen)

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  demandiebakt

  vond Lightning een stuk beter dan micro usb, maar ondertussen gewoon lekker usb C maken zou ik zeggen. allemaal t zelfde.

 • Profielfoto
  Melle

  Lightning is beter, dat is duidelijk. Maar zoals vaak is het de middelmatige massa die dicteert, niet de beste technologie. Maar dat is nu eenmaal zo: dus vind ook ik dat Apple voor mijn part verplicht moet worden om vanaf nu alles USB-c te maken…

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Zolang bij elk apparaat nog een oplader + kabel geleverd worden (en probeer die maar eens niet mee te leveren!) gaat dit helemaal nergens over.

  Bovendien, het is niet de lader maar de kabel die bij Apple afwijkt. Die kabel levert weinig elektroschroot op.

  Zo’n uniforme standaard op een inferieure USB-versie (micro usb) terwijl de snellere en modernere versies elkaar nog in snel tempo opvolgen (straks usb 3.2 en usb 4) is ook prematuur, en misschien wordt die hele kabel wel overbodig (draadloos kunnen opladen is al de norm bij nieuwe toestellen).

  Kortom, laat ze daar zinniger bezigheden zoeken dan overbodige regels te maken.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Het gaat tegenwoordig alleen maar over een afwijkend kabeltje, niet om de adapter zelf. Omdat de juiste kabel erin gestoken kan worden via een usb connectie. Dus de titel van dit artikel is niet correct.

   

  En god verhoede dat Apple micro-usb zou gaan gebruiken; wat een bagger systeem is dat!

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Ik vind dat Apple dit goed gespeeld heeft. De EU kwam met een aan alle kanten slechtste-gemene-deler-oplossing. Inferieure laders en inferieure stekers. Apple zou daarmee op enorme achterstand gezet zijn.

  Inmiddels kan ik mij even niet bedenken welke mobiele apparatuur ik niet op mijn Apple laders (iPhone tot MBP) kan aansluiten, alle denkbare telefoons, mijn geigertellers, dataloggers, etc.

  Apple laat in feite de wens van de EU in vervulling gaan en op een veel betere manier dan de EU ooit voor elkaar gekregen zou hebben.

  Chapeau, Apple!

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Ik kan mij niet bedenken wanneer ik ooit een moderne Apple-lader heb afgedankt. Alles met een plug in de lader en met een apart laadsnoer is superieur t.o.v. alles wat er voorheen was. Kabeltjes kunnen defect raken, moet je ze wel ruig behandelen, maar de Apple laders zelf gaan maar zelden kapot.

 • Profielfoto
  Edwin

  Apple word in dit stukje erg negatief neergezet vind ik. Ze luisteren niet naar wat overheden van ze willen en trekken eigenwijs hun eigen plan! Mijns inziens is dit het beste wat Apple had kunnen doen want ook die USB-C aansluiting zie ik niet zitten. Als je er eens goed naar kijkt zul je zien dat het een heel fragiel connectortje is. Zeker aan de kant van het apparaat waar het in gaat. Er zit een dun plastic plaatje in met contactjes wat makkelijk stuk kan gaan. Hou vol Apple! Als ik in Brussel zou zitten zou ik ervoor pleiten dat iedere fabrikant de Lightning connector zou moeten gebruiken!

 • Profielfoto
  iCrazy

  Apple tv afstandbediening heeft ook lightning aansluiting. Draadloos Toetsenbord en keypad. Dan hebben straks consumenten meer kabels

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Volgend mij was het hoofddoel: universele láders, niet universele snoertjes. En wie dat wil kan z’n snoertje in élke lader stoppen want ze hebben allemaal een ‘gewone’ USB stekker. Laders maakt Apple goed. Er ie ooit bij mij een lader van m’n MacBook Pro kapot gegaan, bij de kabel volgens mij. Dat koste me 85 euro voor een nieuwe.

  De snoertjes van Apple gaan meestal snel kapot, ook als je voorzichtig doet, maar de laders gaan jarenlang mee. Alleen is de 5 watt lader te klein voor de iPhone’s Plus – daar gebruik ik al jaren een iPad lader voor.

  Als Apple wat aan het milieu wil doen: haal de lader eruit laat de klant dan kiezen voor een aparte lader en doe iets van de prijs af. De lader gaat jaren mee!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  bmeerdink op 14 maart 2019 14:26
  Zolang bij elk apparaat nog een oplader + kabel geleverd worden (en probeer die maar eens niet mee te leveren!) gaat dit helemaal nergens over.

  Kortom, laat ze daar zinniger bezigheden zoeken dan overbodige regels te maken.

  Praat voor jezelf. Ik heb hier 500 kabeltjes op mijn buro liggen voor een iPad, een iPhone, een Xiaomi smartphone en een Samsung tablet. Zelfs de twee Apple apparaten hebben al verschillende snoertjes, om gek van te worden…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  …en wat me dan het meest ergert is dat Apple GEEN kabel bij de iPad pro mee levert en een andere USB-C kabel niet bruikbaar is om je iPad met iTunes te kunnen syncen! Grrr…

   

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Cenobyte op 15 maart 2019 11:44

  bmeerdink op 14 maart 2019 14:26
  Zolang bij elk apparaat nog een oplader + kabel geleverd worden (en probeer die maar eens niet mee te leveren!) gaat dit helemaal nergens over.

  Kortom, laat ze daar zinniger bezigheden zoeken dan overbodige regels te maken.

  Praat voor jezelf. Ik heb hier 500 kabeltjes op mijn buro liggen voor een iPad, een iPhone, een Xiaomi smartphone en een Samsung tablet. Zelfs de twee Apple apparaten hebben al verschillende snoertjes, om gek van te worden…

  Tja, als je van alles twee koopt van verschillende merken dan roep je het ook over jezelf af. Probeer eens te minderen met consumeren, dat past in de tijdgeest. Overigens, de iPad Pro is wel incl. lader+kabel, net zoals je andere apparaten. Vandaar mijn opmerking dat de regels totaal niet helpen tegen de verspilling. Syncen met iTunes gaat het makkelijkst draadloos, maar daar heb je inderdaad eenmalig een usb-A – usb-C kabel voor nodig als je computer geen usb-C heeft. Apple/Belkin is duur maar o.a. deze https://www.amazon.de/dp/B01N4OKUB8 voor €6,99 lijkt goed te werken (zoekfunctie op de amazon-pagina voor ‘ipad’ gebruiken).

 • Profielfoto
  Remko

  Toch heb ik er soms moeite mee dat Apple niet mee wil doen met een universele stekker. Het zou een hoop rommel schelen

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Lightning was een mooi stuk techniek, maar is – sorry voor de liefhebbers – technologisch achterhaald en is ongelooflijk goed vermarkt. Maar echt niet het “wonderkind”.

  Een paar zaken wat je je dient te realiseren:

  Lightning gebruikt voor gegevensoverdracht hoofdelijk het USB protocol (USB bestaat zoals meeste standaarden uit een hardware-laag, protocol(len), software-laag enz)
  Lightning gebruikt voor het OPLADEN van apparaten het USB Power Delivery 1.0 schema
  Lighting heeft extra’s toegevoegd voor het herkennen van “unlicensed” kabels en om de connector in de poort te kunnen steken zonder dat de gebruiker hoeft na te denken over wat boven of onder is

   

  De keerzijde?

  Apple vroeg in het begin 1.5% tot 8% van de CONSUMENTENVERKOOPPRIJS aan lightning-peripheralia fabrikanten PER CONNECTOR. Later is dat veranderd naar een fixed fee van $4,-

  Zonder een geldige Apple licentie kon je geen kabels maken. De triestigheid? Het maken van de kabels werd opeens ruim 700% duurder omdat er chips in de connectoruiteinden opgenomen moesten worden met een certificaat waardoor je iPhone of iPad kon herkennen dat het een “certified” connector was …

  Dik geld voor Apple, minder voor het milieu en nog minder voor de geldbuidel van de klant.

  “Maar Lightning kan zoveel meer”…

  Nee, sorry, helaas … Lightning kan slechts een piek klein deel wat USB kan … USB is vele malen uitgebreider en op vele gebieden ook inmiddels verder uitontwikkeld.

  Voorbeelden?

  Ondersteuning voor Audio (analoog EN digitaal), ondersteuning voor HDMI over USB of displayport over USB, uitgebreide laadmogelijkheden tot wel 100 W over een USB kabel alsmede gegevensoverdracht tot wel en twintigvoud van Lightning …

  Wist je bijvoorbeeld dat de Lightning AV kabel eigenlijk een complete mini comptuer is? Lightning ondersteund namelijk GEEN VIDEO output. Hoe werkt het dan?

  Je plugt een USB micro Videoplayer via de Lightning poort aan de iPhone of iPad. De microcomputer boot in luttele seconden. Er wordt een poort beschikbaar gesteld voor gegevens overdracht. Je iPhone stuurt vervolgens met USB 2.0 snelheid het multimedia bestand naar de externe Videoplayer die vervolgens het bestand afspeelt en de benodigde koppeling naar HDMI verzorgd …

  Briljant? Deels wel natuurlijk, maar ONGEKEND duur en onnodig ingewikkeld alsook weinig flexibel. Immers, een CODEC toevoegen doe je niet even in het geval van een hardware speler.

  Zo zijn er meer zaken die helemaal niet zo briliant zijn aan Lightning.

  Voor Apple is het een ongekende dikke winst dat hele Lightning gebeuren. Maar nu het trieste: rond 2010 wilde de EU reeds een gestandaardiseerde laadmogelijkheid voor (onder andere) mobiele telefoons. In 2013 werd fabrikanten te verstaan gegeven dat ze de laadmogelijkheid moesten standaardiseren. Apple heeft toen vervolgens bedacht dat het de EU regels ook uit te leggen zijn als het meeleveren van een verloopstuk opdat middels een standaard USB lader de iPhone alsnog opgeladen kan worden.

  En dat klopt, maar er is een keerzijde: je moet en zult een Lightning kabel gebruiken bij je iOS device. En, dat heeft Apple geen windeieren gelegd. Immers, ze verkopen de kabels en verkopen licenties aan derden om ook zo’n kabel te mogen maken.

  Betaal je bij USB geen licenties dan? $3500,- voor het mogen voeren van het USB Logo en $5000,- voor het mogen verkopen van eigen apparatuur … Naar mijn weten ongeacht je volume. Daarnaast kun je met wat onderhandel technieken een sublicentie (tot 10’000 stuks) bemachtigen tegen zeer geringe kosten.

  En als je USB-C goed bekijkt kun je me niet wijsmaken dat het een inferieure standaard is als nota bene Apple zelf zijn notebooks uitrust met ENKEL en ALLEEN USB-C …

  Uiteindelijk draait alles om grip, gezag, geld en geloof …