Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 18 maart 2019

Apple boekt overwinning in juridische strijd tegen Qualcomm

Apple heeft een overwinning geboekt in de juridische strijd tegen modemmaker Qualcomm. Modems van Qualcomm werden jarenlang in de iPhone gebruikt, maar Apple is van mening dat de Amerikaanse fabrikant teveel royalty’s voor cruciale patenten heeft gevraagd. De bedrijven gingen naar de rechter en voeren al enige tijd een heftige strijd.

Er zijn twee uitspraken gedaan. De eerste pakt in het nadeel van Apple uit. De iPhone-maker moet Qualcomm 31 miljoen dollar betalen wegens patentinbreuk. De tweede is echter gunstig voor Apple. Qualcomm moet de iPhone-maker 1 miljard dollar betalen omdat contractuele afspraken niet na zijn gekomen.

Netto: 969 miljoen dollar voor Apple

Apple moet 31 miljoen dollar betalen omdat het bedrijf inbreuk heeft gemaakt op drie Qualcomm-patenten. Dat heeft een jury in de zaak voor de rechtbank in het Amerikaanse Sam Diego besloten. Het gaat om patenten die beschrijven hoe een smartphone verbinding met internet maakt en gegevens verwerkt. Alleen oude iPhone-modellen maken inbreuk en daarom valt het schadebedrag laag uit. Apple moet 1,41 dollar per inbreukmakende iPhone betalen.

Aan de andere kant ontvangt Apple één miljard dollar omdat Qualcomm een aantal contractuele afspraken niet na is gekomen. Apple betaalde royalty’s voor het gebruik van Qualcomm-modems in de iPhone. De afspraak was dat deze deels terugbetaald zouden worden als Apple zich zou onthouden van het starten van rechtszaken en geen juridische klachten bij toezichthouders neerlegt.

Apple deed dat echter wel en heeft andere fabrikanten aangespoord om te klagen over misleidende informatie die Qualcomm bij toezichthouders heeft ingediend. De rechter ging daar niet in mee en zegt dat Apple alleen aan zijn juridische plicht heeft voldaan.

Qualcomm
Een Qualcomm-chip in de iPhone – Klik/tap voor groter.

Apple vs. Qualcomm: strijd gaat door

Apple en Qualcomm voer al jarenlang een juridische strijd. Apple is momenteel aan de winnende hand en van mening dat Qualcomm veel te veel royalty’s heeft gevraagd voor cruciale patenten die onder FRAND-voorwaarden (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory) in licentie gegeven moeten worden. Daarom is Apple gestopt met betalen en worden tegenwoordig modems van Intel in de iPhone gebruikt.

Helemaal zonder schade is deze strijd niet voor Apple. Zo wist Qualcomm eind vorig jaar nog een verkoopverbod op oudere iPhone-modellen in Duitsland af te dwingen. De chipmaker is tevens de enige die al op grote schaal 5G-modems levert, terwijl Intel nog enkele jaren nodig denkt te hebben. Daarom dreigt Apple op het gebied van 5G achter te gaan lopen. (Zie ook → Intel: ‘Definitief geen 5G-modem in iPhone voor 2020’)

Reageer op artikel:
Apple boekt overwinning in juridische strijd tegen Qualcomm
Sluiten