Apple Pay breidt uit naar 7 nieuwe Europese landen

Door: Raymon Mens - 45 reacties

Apple Pay blijft uitbreiden. De betaaldienst die werkt met iPhone, Mac en Apple Watch komt naar 7 nieuwe landen in Europa. De dienst is op moment van schrijven in 33 landen te gebruiken. Straks worden dat er in totaal 40.

Helaas staat Nederland nog steeds niet in het rijtje. De nieuwe landen die aangesloten worden. zijn Estland, Griekenland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slovenië en Slowakije. In Roemenië doet een bank die we ook in Nederland heel goed kennen mee… ING!

Uitbreiding Apple Pay in Europa

De afgelopen maanden rolt Apple Pay in gestaag tempo uit naar nieuwe landen in Europa en Azië. In november 2018 werden België en Kazachstan aangesloten en enkele weken later waren Saudi-Arabië en Tsjechië aan de beurt. In totaal is Apple’s betaaldienst straks in 27 Europese landen beschikbaar. Apple heeft nog een lange weg te gaan, want Europa bestaat uit 51 landen. Nog even te gaan en meer dan helft is aangesloten.

Het feit dat ING in Roemenië wel meedoet, maar in Nederland niet, zorgde meteen voor veel vragen. De bank werd op Twitter overladen met vragen van enthousiaste Apple-fans die willen weten of dit wil zeggen dat Nederland ook snel aan de beurt is. Het inmiddels voorspelbare antwoord was “Apple biedt Apple Pay op dit moment niet aan in Nederland. Uiteraard houdt ING de ontwikkelingen in de gaten.”

Apple Pay Bunq
Nederlanders konden vorig jaar Apple Pay bij Bunq nemen dankzij een achterdeurtje. Dat werd later snel gedicht – Klik/tap voor groter.

Apple Pay in Nederland?

De vraag die veel Nederlanders bezighoudt is waarom België onlangs wel Apple Pay kreeg, maar Nederland niet. Er is zeker potentie, want in België groeit de betaaldienst als kool. Helaas is het antwoord niet duidelijk. We willen niet zeggen dat banken in Nederland Apple Pay actief buiten de deur houden, maar zouden niet de eerste zijn die dit denkt. (Zie → ABN Amro start betalen met wearables, belangrijkste dienst ontbreekt)

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  Milan.M

  Het wordt nu wel eens tijd!

 • Profielfoto
  yasser

  In België wachten de niet FORTIS klanten ook nog op ApplePay. Want al die andere banken die beschikbaar zijn kent geen hond. Meer grote banken zou ik willen zien, liefst Belfius!

 • Profielfoto
  Sannetju

  Is dat zo belangrijk dan Apple pay.. zoveel anderen middelen om te kunnen betalen toch..

 • Profielfoto
  Odie

  Een anonieme Apple medewerker heeft mij ingefluisterd dat het niet aan Apple ligt en dat ze al lang live hadden willen zijn. Trek je conclusies wie hier de tegenwerkende partij is: waarschijnlijk DNB, de Betaalvereniging Nederland, de grote banken, in die richting moet je het zoeken. Maar als het aan Apple had gelegen dan was het hier al actief.

 • Profielfoto
  msetten

  Of het nu aan de banken in Nederland ligt of aan Apple, ik vind het gewoon beschamend dat wij in Nederland nog geen Apple Pay hebben. Dacht dat Nederland zo’n ontwikkeld en vooruitstrevend land was. Er zijn landen die al Apple Pay hebben die, naar mijn mening, een stuk minder ver zijn met technologie in de maatschappij dan wij. Absurd gewoon.

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Het ligt meer aan Apple dan aan de banken. Dus Apple moet eens beter naar zijn Nederlandse klanten luisteren. Wordt echt tijd dat Apple Pay in Nederland komt. Misschien moeten wij dan een petitie houden en aan Apple doorgeven.

 • Profielfoto
  sjoerdrei

  @msetten  Dit is denk ik precies wat het tegenhoud in NL. Dat wij al zo ver zijn en het eigenlijk niet echt nodig hebben.

  Ik heb sinds een week Bunq. Ja 8 euro per maand is veel voor een bank maar dat Apple pay is echt geweldig. Ik heb een foto van mijn rijbewijs gemaakt en neem verder niks mee als ik de deur uit ga.

 • Profielfoto
  iCrazy

  Apple kan ook in nederland beginnen met bunq.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik heb nu Apple Pay in België via de Hello Bank, een offshoot van BNP Paribas Fortis. Maar… het betekent niet dat je overal met AP terecht kunt. Wat de supermarkten betreft: het werkt bij Aldi ( out of the box, het AP icoon staat trouwens op de terminal), bij Lidl ook en ook bij Delhaize ALS je aan de kassa duidelijk zegt dat je betaalt met AP. Bij Carrefour: neen, bij Colruyt: misschien, maar niet in het filiaal waar ik vandaag was. En de kleinere winkels ( kruideniers, bakkers, apothekers, enz.): geen enkele waar ik in de voorbije dagen was! Apple Support zegt dat de winkels AP moeten aanvragen en activeren. Nog een lange weg te gaan…

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Ik begin eigenlijk langzaam me steeds meer af te vragen of we überhaupt nog Apple Pay gaan krijgen. Voor mij is de vraag dus niet meer “wanneer gaan we Apple Pay krijgen?”, maar “gaan we Apple Pay krijgen?”…..

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb twee betaalpassen van twee verschillende banken waarmee ik contactloos kan betalen

  En een creditcard voor internet aankopen

  wat is de toegevoegde waarde van Apple pay voor mij?

  Ik mis het niet

   

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Ik zou nu serieus wel eens willen weten hoe het komt dat Nederland nog geen Apple pay heeft. Ligt het aan de banken of aan Apple ? En waarom zie ik nergens een reactie niet van een bank en ook niet van Apple. Wat een achterbaks stiekem gedoe zeg ik krijg er een brok van in mijn keel en die brok is geen ontroering maar echt iets anders.

 • Profielfoto
  Wobbel

  Ik zou niet weten waarom ik dit nodig heb….

 • Profielfoto
  Di May

  @ Gipsman : Klopt volgens mij niet.

  Van zodra een terminal contactloos betalen ondersteunt,
  ondersteunt het even goed Apple Pay.

  Mijn ervaring :
  werkt zeer vlot eens je de truk kent.

 • Profielfoto
  arno1975

  Cest Mac op 27 maart 2019 17:24
  Het ligt meer aan Apple dan aan de banken. Dus Apple moet eens beter naar zijn Nederlandse klanten luisteren. Wordt echt tijd dat Apple Pay in Nederland komt. Misschien moeten wij dan een petitie houden en aan Apple doorgeven.

  Denk het dus niet. Google Pay is óók niet beschikbaar in Nederland. Ligt mi wel degelijk bij die banken. Kwalitatief Uiterst Teleurstellend

 • Profielfoto
  bechris60

  Aan de ene kant hoorde ik van een medewerker van de ING dat Apple teveel privacy gevoelige info zou willen en dat het daarom niet gedaan wordt. Maar aan de andere kant, we weten dat Bunq er heel erg voor openstaat. En dit is ook de hele reden dat ik Bunq heb.

 • Profielfoto
  QuantumFrog

  De Nederlandse banken zijn bang voor hun verdienmodel. We zijn nu eenmaal niet een heel innovatief en dynamisch landje.

 • Profielfoto
  Di May

  Dat België tot de uitverkorenen behoort,
  relativeren we dat toch maar beter.

  Want uiteindelijk gaat het om slechts één enkele bank,
  en alhoewel het weliswaar de grootste is … is het au
  fond geen Belgische, maar een Franse bank.

 • Profielfoto
  eddeg

  We zijn juist een enorm innovatief land. We liggen bijvoorbeeld kilometers voor qua betaalverkeer op Duitsland. De schoen zal in dit geval wel wringen op het feit dat de transactiekosten een van de laagste in de eu is waardoor Apple nu een uitdaging heeft om er financieel nog beter van te worden en de banken daar zeer zeker niet voor gaan opdraaien.

 • Profielfoto
  MrJvG

  @Di May

  Belgie kent meerdere betaalsystemen en de caissière dient het juiste te kiezen op het kassasysteem, voor de betaalterminal. Zo werkt het tenminste bij de Carrefour en Lidl in België

  De terminals zijn daar niet zo dat het de pas herkent waarmee betaalt wordt ( zoals in Nederland Maestro of VPay)

 • Profielfoto
  ArMac

  Heb via bunq Apple pay, echt ideaal!

 • Profielfoto
  msetten

  Zou Apple niet Apple Pay in Nederland kunnen invoeren via de nieuwe PDS2 regeling?

 • Profielfoto
  aaa

  Ik heb al een aantal maanden Apple pay, erg handig voor als je even ergens staat met allemaal boodschappen in je handen. Druk je even tegen je watch aan en betalen maar.

 • Profielfoto
  farl4web

  Waarom zou je in hemelsnaam gebruik willen maken van Apple pay?

 • Profielfoto
  makasa

  Ik zit meer te wachten op contactloos betalen met je iPhone. Applepay heeft geen meerwaarde voor mij maar alleen voor Apple.

 • Profielfoto
  NLspy

  msetten op 27 maart 2019 21:09
  Zou Apple niet Apple Pay in Nederland kunnen invoeren via de nieuwe PDS2 regeling?

  Dit heb ik ook al is gezegd, maar dat kan het volgens de meeste niet zijn op dit forum, ondertussen is de psd2 wetgeving in december geaccepteerd en sinds februari toepasbaar, er waren die maand 6 vergunningaanvragen bij DNB.

  https://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/Persberichten2019/dnb382241.jsp

  “Door de vroegtijdige opening van het loket, is een aantal vergunningaanvragen al in een vergevorderd stadium. Het gaat om partijen die betaalinitiatie- en rekeninginformatiediensten willen aanbieden.”

  De keuringen voor deze aanvragen kunnen ongeveer 3 maanden duren, als je kijkt op de DNB site.

   

   

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  makasa op 27 maart 2019 22:58
  Ik zit meer te wachten op contactloos betalen met je iPhone. Applepay heeft geen meerwaarde voor mij maar alleen voor Apple.

  Is dat niet in essentie wat Apple Pay mogelijk maakt?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Di May op 27 maart 2019 18:30
  @ Gipsman : Klopt volgens mij niet.

  Van zodra een terminal contactloos betalen ondersteunt,
  ondersteunt het even goed Apple Pay.

  Mijn ervaring :
  werkt zeer vlot eens je de truk kent.

  Hier ook dezelfde ervaring. Kapper, bakker, supermarkt, overal waar je contactloos kan betalen, kan je AP gebruiken. Al overal geprobeerd en nog maar één keer een probleem gehad en dat lag aan één bepaalde kassa van de Albert Heijn.

  OT: die banken willen gewoon geen deel afstaan van het percentje dat ze verdienen bij elke betaling. Dat AP in België is, heeft vooral met de introductie in Frankrijk te maken. België werd er mooi even bijgenomen. Neemt niet weg dat het niet zo lang meer gaat duren voor KBC en ING ook instappen (in België). Nog even geduld.

 • Profielfoto
  gipsman

  @Di May

  Wat is dan de ‘truk’? Ik houd mijn iPhone dicht bij de terminal na activering+face ID, door 2x op de knop aan de rechterkant gedrukt te hebben. In enkele gevallen werkt apple pay dan, niet echter bv. in de Colruyt in Aarschot (BE) of in een aantal kleine winkels.

   

 • Profielfoto
  LodeRosel1

  Di May op 27 maart 2019 18:30
  @ Gipsman : Klopt volgens mij niet.

  Van zodra een terminal contactloos betalen ondersteunt,
  ondersteunt het even goed Apple Pay.

  Mijn ervaring :
  werkt zeer vlot eens je de truk kent.

  Klopt, bij Colruyt moet je aangeven dat je met AP betaalt, men dit aanvinken op hun scherm.

 • Profielfoto
  LodeRosel1

  LodeRosel1 op 28 maart 2019 01:47

  Di May op 27 maart 2019 18:30
  @ Gipsman : Klopt volgens mij niet.

  Van zodra een terminal contactloos betalen ondersteunt,
  ondersteunt het even goed Apple Pay.

  Mijn ervaring :
  werkt zeer vlot eens je de truk kent.

  Klopt, bij Colruyt moet je aangeven dat je met AP betaalt, zij moeten dit aanvinken op hun scherm.

   

 • Profielfoto
  LodeRosel1

  LodeRosel1 op 28 maart 2019 01:49

  LodeRosel1 op 28 maart 2019 01:47

  Di May op 27 maart 2019 18:30
  @ Gipsman : Klopt volgens mij niet.

  Van zodra een terminal contactloos betalen ondersteunt,
  ondersteunt het even goed Apple Pay.

  Mijn ervaring :
  werkt zeer vlot eens je de truk kent.

  Klopt, bij Colruyt moet je aangeven dat je met AP betaalt, zij moeten dit aanvinken op hun scherm. Maar niet alle mensen aan de kassa zijn daarvan op de hoogte.

   

   

 • Profielfoto
  DaveVanCauwenberghe

  gipsman op 27 maart 2019 17:50
  Ik heb nu Apple Pay in België via de Hello Bank, een offshoot van BNP Paribas Fortis. Maar… het betekent niet dat je overal met AP terecht kunt. Wat de supermarkten betreft: het werkt bij Aldi ( out of the box, het AP icoon staat trouwens op de terminal), bij Lidl ook en ook bij Delhaize ALS je aan de kassa duidelijk zegt dat je betaalt met AP. Bij Carrefour: neen, bij Colruyt: misschien, maar niet in het filiaal waar ik vandaag was. En de kleinere winkels ( kruideniers, bakkers, apothekers, enz.): geen enkele waar ik in de voorbije dagen was! Apple Support zegt dat de winkels AP moeten aanvragen en activeren. Nog een lange weg te gaan…

  Bij Carrefour werkt het wel hoor. Toch zeker bij de hypermarkten, markets en de grotere expresses. Ook niet nodig om te laten weten of je met Apple Pay betaalt aangezien alle terminalbetalingen via één knop te bedienen zijn.

 • Profielfoto
  DaveVanCauwenberghe

  Di May op 27 maart 2019 19:41
  Dat België tot de uitverkorenen behoort,
  relativeren we dat toch maar beter.

  Want uiteindelijk gaat het om slechts één enkele bank,
  en alhoewel het weliswaar de grootste is … is het au
  fond geen Belgische, maar een Franse bank.

  Is nog deels in handen van de Belgische staat hoor. Vandaar de naam BNP Paribas Fortis, de niet-failliete particulierenbank is overgegaan naar de nieuwe holding. Wij hebben gewoon het geluk gehad om gebruik te kunnen maken van de synergieën tussen BNP France et Belgique, ik klaag er alvast niet om:)

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik ben in Nederland nog maar één plek tegengekomen waar ik niet met Apple Pay terecht kon…

  Tot mijn stomme verbazing was dat gisteren in de Apple Store in Amsterdam.

  Voor de rest is het ideaal: geen pas meer uit mijn jas vissen, geen pincode die afgekeken kan worden, geen pasgegevens die opgeslagen kunnen worden, geen limiet voor contactloos betalen per dag of per betaling, geen gedoe met pincodes, gewoon altijd bij je…

  Veiliger en makkelijker dan een betaalpas…. Voor mij niets anders meer!

 • Profielfoto
  Di May

  ” Belgie kent meerdere betaalsystemen en de caissière dient het juiste te kiezen op het kassasysteem, voor de betaalterminal. Zo werkt het tenminste bij de Carrefour en Lidl in België. “

  Niet in mijn ervaring.

  De enige plaats waar de kassierster vooreerst moet weten op welke manier je gaat betalen is Delhaize. En de plaatselijke apotheker.

 • Profielfoto
  Di May

  Oké Dave.

  Je hebt ten dele gelijk.
  Maar zeker niet op vlak van beslissingsbevoegdheden.

  Enig idee waar de winsten naar toe vloeien ?
  Ik wel hoor.

 • Profielfoto
  Di May

  Tja LodeRosel.

  Dan moeten de kassier(ster) van Colruyt gedachten kunnen lezen.

  Ik zeg niets, doe klik klik, enne … weg is dat geld.

 • Profielfoto
  Di May

  Ik ben in Nederland nog maar één plek tegengekomen waar ik niet met Apple Pay terecht kon…

  Dus tóch Apple Pay in Nederland.
  Wat l*llen die anderen landgenoten van u dan toch ?

 • Profielfoto
  Di May

  @ Gipsman :

  @Di May

  Wat is dan de ‘truk’? Ik houd mijn iPhone dicht bij de terminal na activering+face ID, door 2x op de knop aan de rechterkant gedrukt te hebben. In enkele gevallen werkt apple pay dan, niet echter bv. in de Colruyt in Aarschot (BE) of in een aantal kleine winkels.

  Als ik alle reacties hier overloop, dan begin ik stilaan te geloven dat het geen consistent verhaal is. Waar het dan gelegen is weet ik helaas ook niet.

  In ieder geval, de wijze waarop u het doet, is tevens de wijze waarop ik het ook doe.

  Waar ik het begin wel fout ging was het feit dat je bij het dubbelklikken de het telefoonscherm nog even naar je zelf moet richten omwille van de FaceID. En vervolgens een beetje naar de terminal kantelen. Hoe dichter bij, hoe beter allicht.

 • Profielfoto
  rruiter1

  Het kan niet anders dan aan de Nederlandse banken liggen, Apple heeft geen enkel belang om Nederland over te slaan. De manier om dat aan te pakken is druk van consumenten. Overstappen naar Bunq bijvoorbeeld. Ik heb daar Apple Pay en het werkt perfect. Maar we kunnen ook een campagne starten op social media. Twitter met #ingnl #abnamro #rabo. Laten we de hashtags gebruiken #wewantapplepay en #wewantgooglepay. Het is te zot dat banken die jaarlijks hun tarieven verhogen, miljarden verdienen, diensten uitkleden, weigeren een service toe te voegen die hun klanten graag willen. Shame on you @ingnl @abnamro @rabo.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik gebruik Sindskort ook Apple Pay en ik ben zeer tevreden erover! Wat ook wel grappig is zijn de verbaasde reacties aan de kassa. “Oh?! Kan dat ook al?!” Ik heb nog niet meegemaakt dat het ergens niet werkt. En ik gebruik het dus continu.
  Ik heb via Bunq een italiaanse pas aangevraagd en die gekoppeld aan Apple Pay. Dus als je niet langer wilt wachten dan is dat de weg om te gaan! 👍🏻

 • Profielfoto
  ferre40

  Idd. Op de meeste terminals staat er maar één toets om elektronisch te betalen. De software kiest dan automatisch de juiste betalingswijze. Bij Apple Pay wordt dan automatisch voor Maestro gekozen. Helaas bij bedragen hoger dan €25,00 werkt het niet, lagere bedragen geen probleem. Ik kan het weten, want heb zo’n kassaterminal. Al vele instanties gebeld. Een oplossing nog niet in het vooruitzicht. Bij een ordinaire frituur met een losstaande bancontactterminal werkt het voor elk bedrag. Vaak geen terminal van Atos. Nochtans is Atos de marktleider.

 • Profielfoto
  mfduffel

  Super handig om met je iWatch te betalen! Ook voor kleine bedragen. Overal waar je contactloos kan betalen, kan je ook met de watch betalen. De eerste keer dat je zo betaalt, moet je wel even geduld hebben: niet alle winkeliers weten hoe ze te werk moeten gaan.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  ook trots bunqer en Apple Pay gebruiker met bunq van het eerste uur, nu blijk maar weer dat het vooral de arrogantie van de Nederlandse banken is richting hun klanten IN Nederland en niet Apple wat de introductie in Nederland tegenhoud en ik geloof ook niet meer dat het zou liggen aan de oh zo lage tarieven die in Nederland gelden voor pintransacties. Zoals hier boven al is gecomment, de banken verdienen genoeg om de kosten aan Apple te kunnen dragen, waarom anders zou uitgerekend ING al live zijn in Spanje, Polen, Australië, New-Zealand en straks ook Duitsland en Roemenië?