Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 25 maart 2019

‘Apple wilde Netflix of Disney kopen voor streamingdienst’

Enkele uren voor de onthulling van Apple’s eigen streamingdienst, komt zakenkrant The Wall Street Journal met interessante anekdotes. We zien vanavond om 18:00 uur de onthulling van Apple’s eigen dienst, maar aanvankelijk wilde het bedrijf Netflix of Disney kopen om snel de markt te betreden.

Apple deed in 2014 iets vergelijkbaars met Apple Music. Dat werd snel in de markt gezet door het bedrijf Beats Electronics van Dr. Dre en Jimmy Iovine te kopen. Beats Music werd omgekat naar Apple Music en zo bespaarde het bedrijf uit Cupertino zichzelf een boel werk.

Niet kopen maar samenwerken

Het kopen van Netflix of Disney had Apple de mogelijkheid gegeven om eerder in de markt voor streaming video te starten. Waarom het nooit tot een deal is gekomen, wordt uit het stuk van de zakenkrant niet duidelijk. Apple moet het nu op eigen kracht doen en heeft gekozen om niet hard te concurreren met andere diensten, maar om een soort hub te worden. Naast eigen series en films, kun je ook gemakkelijk abonnementen op andere diensten afsluiten. De inhoud wordt naar verluidt gebundeld in één app.

Netflix app
Klik/tap voor groter.

Netflix en Disney trekken hun eigen plan

Netflix en Disney hebben inmiddels geen interesse meer om overgenomen te worden door Apple. De bedrijven hebben hun eigen plan getrokken. Onlangs zei Netflix-CEO Reed Hastings al uit te kijken naar een flinke concurrentiestrijd met Apple. Ook Disney gaat met de aankomende dienst Disney+ zijn eigen weg en opent voor het eerst de kluis met alle klassiekers. Die zal Apple niet aan kunnen bieden. Naar verluidt wordt Disney+ straks als eerste in Nederland getest. (Zie ook → Nederland mag streamingdienst Disney+ als eerste testen)

Masterplan van Tim Cook

Volgens WSJ broedt Apple-CEO Tim Cook al jaren op een nieuwe strategie die diensten steeds belangrijker maakt. Apple roept al enige tijd tegen aandeelhouders dat services the next big thing zijn en de lancering van Apple Music was de eerste stap. Tijdens een interne presentatie van de dienst zou Tim Cook hebben gezegd dat de target voor een aantal abonnees het eerste jaar verdubbeld moet worden.

Een switch naar diensten is een logisch gevolg van de stagnerende groei van iPhone-verkopen. Apple wist door het aansluiten van providers in nieuwe landen de verkoop jarenlang te stimuleren, maar de groei is er inmiddels wel uit. (Zie ook → Plottwist: ‘Apple Video wordt fundamenteel anders dan Netflix’)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple wilde Netflix of Disney kopen voor streamingdienst’
Sluiten