Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 7 maart 2019

Apple in de clinch met Noorse politieke partij om logo

Apple komt in actie tegen het logo van de Noorse ‘Partij van Vooruitgang’ (Fremskrittspartiet). De iPhone-maker claimt dat het te sterk op zijn eigen logo lijkt. Apple verzet zich dan ook bij het Noorse merkenbureau tegen deponering van het beeldmerk van de Noorse conservatief-liberale partij.

Het logo van de partij is een felrode appel met in het midden de letter F. Er is ook een steeltje en een goed blaadje. De partij heeft het logo in verschillende categorie├źn geregistreerd, waaronder software, digitale media, textiel, kleding en speelgoed. Apple wil dat het merkenbureau de aanvraag afkeurt.

Logo al sinds jaren ’70 in omloop

De politieke partij bestaat al sinds de jaren ’70, maar heeft zijn logo nooit bij een merkenbureau gedeponeerd. Nu die aanvraag wel is gedaan, heeft het de aandacht van Apple getrokken. Het merkenbureau moet nog uitspraak doen over de zaak. De iPhone-maker zegt snel met aanvullend bewijs en argumenten te komen.

Fremskrittspartiet is een partij die geclassificeerd wordt als “het rechts van rechts” en is de derde Noorse partij. De partij maakt deel uit van de coalitie die momenteel aan de macht is in het land.

Apple Logo Noorse politieke partij
Klik/tap voor groter.

Apple ving eerder bot

Het is vrij normaal dat grote bedrijven hun logo actief beschermen, maar ze krijgen niet altijd gelijk. Eerder ving Apple nog bot in een zaak tegen een Duits caf├ę met de naam ‘Apfelkind‘ dat zijn logo wilde registeren. Het bedrijf uit Cupertino ging in beroep, maar trok zich na twee jaar juridisch getrouwtrek uiteindelijk terug.

Reageer op artikel:
Apple in de clinch met Noorse politieke partij om logo
Sluiten