Apple in de clinch met Noorse politieke partij om logo

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Apple komt in actie tegen het logo van de Noorse ‘Partij van Vooruitgang’ (Fremskrittspartiet). De iPhone-maker claimt dat het te sterk op zijn eigen logo lijkt. Apple verzet zich dan ook bij het Noorse merkenbureau tegen deponering van het beeldmerk van de Noorse conservatief-liberale partij.

Het logo van de partij is een felrode appel met in het midden de letter F. Er is ook een steeltje en een goed blaadje. De partij heeft het logo in verschillende categorieën geregistreerd, waaronder software, digitale media, textiel, kleding en speelgoed. Apple wil dat het merkenbureau de aanvraag afkeurt.

Logo al sinds jaren ’70 in omloop

De politieke partij bestaat al sinds de jaren ’70, maar heeft zijn logo nooit bij een merkenbureau gedeponeerd. Nu die aanvraag wel is gedaan, heeft het de aandacht van Apple getrokken. Het merkenbureau moet nog uitspraak doen over de zaak. De iPhone-maker zegt snel met aanvullend bewijs en argumenten te komen.

Fremskrittspartiet is een partij die geclassificeerd wordt als “het rechts van rechts” en is de derde Noorse partij. De partij maakt deel uit van de coalitie die momenteel aan de macht is in het land.

Apple Logo Noorse politieke partij
Klik/tap voor groter.

Apple ving eerder bot

Het is vrij normaal dat grote bedrijven hun logo actief beschermen, maar ze krijgen niet altijd gelijk. Eerder ving Apple nog bot in een zaak tegen een Duits café met de naam ‘Apfelkind‘ dat zijn logo wilde registeren. Het bedrijf uit Cupertino ging in beroep, maar trok zich na twee jaar juridisch getrouwtrek uiteindelijk terug.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  sedikit

  Apple rules the world?

 • Profielfoto
  farl4web

  Ze zullen dit juridisch altijd aanpakken voor de jurisprudentie, voor als ze echt tegen een concurrent moeten strijden. Apple zal ook wel weten dat het een verloren strijd is.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Vind het meer gelijkenis hebben met de appel van Apple Records.

 • Profielfoto
  Night

  Je bedoeld deze?

 • Profielfoto
  Steo

  Tja, het lijkt inderdaad wel veel op een appel ja…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wel ja, sue ook maar gelijk even de lokale groenteboer omdat zijn appels te veel op een apple lijken.

 • Profielfoto
  ro_me

  Gelukkig heeft Apple geen tomaat als logo!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Hoewel elk bedrijf het recht heeft zijn geregistreerde logo te beschermen is het vaak zo dat de argumenten nogal vergezocht zijn.

  Een van die argumenten (of eigenlijk het enige argument) is dat het te veel op het eigen logo lijkt. Maar denken ze nu echt dat de consument niet ziet dat het helemaal niets met Apple heeft te maken? Die gestileerde “F” lijkt mij een overduidelijk teken.