Worden Apple, Google en Facebook in stukken gehakt?

Door: Night - 20 reacties
Elisabeth Warren

Als het aan Elisabeth Warren, senator van Massachusetts en presidentskandidate voor 2020, ligt wel. Ze doet flink wat stof opwaaien met haar plan om grote techbedrijven, zoals Amazon, Google en Facebook op te splitsen. Ook Apple moet voor de bijl gaan.

Warren vindt grote techbedrijven veel te machtig. Er zou geen sprake meer van eerlijke concurrentie zijn. Apple zou volgens de presidentskandidate niet zowel de App Store mogen beheren en eigen apps erin aanbieden. Het is het een of het ander, vertelt ze in een interview met The Verge. “Óf ze beheren de App Store, óf ze spelen erin.”

Techbedrijven moeten keuzes maken

De presidentskandidate wil een een wet doorvoeren die techbedrijven opbreekt. Ze hebben dan de keuze: producten maken, diensten aanbieden of een platform voor derden bieden, maar niet alles tegelijk.

“Het is deze bedrijven verboden om zowel het platform als de diensten en producten op dat platform te bezitten”, schrijft Warren. Ze wil bedrijven die meer dan 25 miljard per jaar verdienen en een platform zijn, gaan behandelen als neutrale voorziening. Zie het als een bedrijf dat het elektriciteitsnet beheert. Meerdere andere bedrijven mogen hun diensten aanbieden op dit net, maar de netbeheerder concurreert zelf niet mee. Dat zou betekenen dat Amazon bijvoorbeeld zijn Amazon Basics-producten niet op zijn eigen website mag verkopen.

Elisabeth Warren
Senator en presidentskandidate Elisabeth Warren wil grote techbedrijven, waaronder Apple, opsplitsen om de concurrentie eerlijker te maken (klik/tap voor groter)

Warren: “Als je een platform voor verkopers beheert, is het verboden om je eigen producten daar ook te verkopen. Dit zou oneerlijke concurrentie zijn”. Ze doelt hiermee op het feit dat de eigenaar van een platform precies weet wat iedere consument koopt en wat andere verkopers aanbieden. Deze informatie kan gebruikt worden om eigen producten te pushen. Dat geeft grote bedrijven volgens de presidentskandidate een oneerlijk voordeel.

Wordt Apple opgesplitst in twee of drie delen?

Aanvankelijk noemde Warren alleen Amazon, Google en Facebook, maar Apple niet. Haar woordvoerder bevestigt nu echter dat Apple ook onder haar beleid valt. “Ze hebben een omzet van meer dan 25 miljard dollar per jaar en moeten dus structureel opgesplitst worden. Ze kunnen kiezen tussen bijvoorbeeld het runnen van de App Store of het aanbieden van hun eigen apps”, aldus de woordvoerder.

Als de plannen van Warren doorgaan, moet Apple dus opgesplitst worden in zelfstandige delen. Een deel mag apps maken voor macOS en iOS. Een tweede bedrijf mag de App Stores beheren. Het is onduidelijk of er volgens Warren ook een apart bedrijf moet komen dat alleen hardware produceert. Dit plan is natuurlijk nog niet heel concreet, want voorlopig zit Donald Trump nog in het witte huis en hij is juist wel voor big business. (Zie ook → Hoe ‘Tim Apple’ Donald Trump om zijn vingers windt)

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  tarun

  Heerlijk onzinnig plan. Een oplossing die het kind met het badwater weggooit. Apple’s standaard apps zijn vrijwel zonder uitzondering slechts een gratis alternatief. Velen willen meer en gaan dus bij de concurrentie shoppen.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Of het uitvoerbaar is, weet ik niet, maar het is niet slecht dat deze discussie eens wordt gevoerd. Facebook heeft de afgelopen tijd wel bewezen dat het niet vertrouwd is met zoveel macht.

 • Profielfoto
  Maarten

  Laat Apple dan maar naar Nederland komen

 • Profielfoto
  Q4

  Dat wordt dan meer dan de volledige top-100 bedrijven die gaan splitsen…

   

   

 • Profielfoto
  Q4
 • Profielfoto
  Festen

  Is er iemand die deze Pocahontas nog serieus neemt?

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Als iemand als Trump al president kan worden, kunnen we het maar beter WEL serieus nemen. Je weet maar nooit met die gekke Amerikanen…

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Tja, een interessante manier om het misbruik van macht en data door Google (oa youtube), Amazon en Facebook e.d. aan te pakken. Apple vormt geen probleem, en zo zullen er meer bedrijven zijn, maar zoals altijd is het lastig om regels te verzinnen die geen onbedoelde ‘bijvangst’ hebben.

 • Profielfoto
  farl4web

  Het zou wel goed zijn om meer concurrentie op de markt te krijgen.

 • Profielfoto
  hatolex

  Ik geloof niet dat Q4 het helemaal begrepen heeft.

 • Profielfoto
  Ziegler

  farl4web op 10 maart 2019 17:51
  Het zou wel goed zijn om meer concurrentie op de markt te krijgen.

  Precies. Mensen hebben nog niet altijd door hoeveel marktmacht er in handen van maar enkele personen is. De grap is dat de EU de opvatting van deze vrouw altijd gedeeld heeft en daar de laatste tijd van terug komt, juist omdat bedrijven buiten de EU enorm groot mogen groeien . . .

 • Profielfoto
  defores

  Nu maar hopen dat deze dwaas niet aan de macht komt.

  Misschien is het wel gezond dat er grote bedrijven bestaan om dingen voor elkaar te krijgen die anders onmogelijk zijn en/of onbetaalbaar zijn.

  Ze hoort zich bovendien helemaal niet met dit soort zaken te bemoeien.

 • Profielfoto
  Froggle

  Ik he het idee dat het hier alleen gaat om de betaalde apps, omdat de gratis apps min of meer een keuze zijn of je ze op je iOS device wil hebben. Er wordt tenslotte niets aan verdiend, want er is al voor betaald toen je het apparaat kocht.

 • Profielfoto
  hatolex

  Defores, ze heeft een andere opvatting dan jij hebt, en derhalve is ze een dwaas. Dat is natuurlijk ook een rare opvatting.

  En waarom zou ze zich er niet mee bemoeien.?

 • Profielfoto
  xaddict

  Autobedrijven zijn tegenwoordig ook Tech bedrijven dus dat zou dan inhouden dat de software divisie en de hardware divisie van een autobedrijf lósse bedrijven moeten worden? Hoe maakt het software bedrijf óóit winst?

 • Profielfoto
  hatolex

  Lezen is toch moeilijk blijkt maar weer uit de reacties hier.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik denk,dat aandeelhouders massaal hun aandelen van de hand doen.

  Waardoor de waarde van de aandelen op Wallstreet met een tiental procenten zullen dalen

  Philips is ook opgesplitst in een tich aantal subdivisions

  Waardoor dit machtigde concern maar een fractie waard is, wat het ooit eens was

   

   

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Splitsen, moeten ze vooral doen in de VS. Misschien maakt er dan nog een Europees bedrijf kans, maar ik denkt dat dan vooral bedrijven als Tencent, Baidu en Alibaba hiervan gaan profiteren.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Wat in Duitsland gebeurt, is dat Amazon van iedereen artikelen aanbiedt op haar shop. Ze sporen de meest succesvolle producten op en gaan die vervolgens zelf leveren, ten koste van de eigen klant die het als eerste aanbracht.
  Mjah… iets anders dan diefstal kan ik dit niet noemen.
  Met een splitsing pak je dat wel aan.