Apple Card: creditcard gemaakt voor de iPhone-generatie

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Met Apple Pay was Apple altijd al een beetje bank, maar nu is de iPhone-maker ook uitgever van een eigen creditcard. De creditcard van Apple heet simpelweg Apple Card en is een moderne creditcard die Apple naar eigen zeggen “helemaal opnieuw heeft uitgevonden”. De kaart is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar.

De iPhone is het middelpunt van de Apple Card. Je kunt de kaart in de Wallet-app beheren. Je vraagt de kaart direct vanaf je iPhone aan en kunt daar ook transacties bekijken. Voor plaatsen waar geen Apple Pay is, biedt Apple ook een fysieke kaart. Die is helemaal in stijl van Apple en gemaakt van titanium.

Apple Card is gebouwd op 5 pijlers

De Apple Card is een samenwerkingen tussen Apple en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Wereldwijde transacties verlopen via MasterCard. Apple belooft dat de Apple Card anders is dan andere creditcards. Vijf pijlers:

 • Makkelijk aan te vragen: direct vanaf je iPhone.
 • Geen verborgen kosten.
 • Een (relatief) lage rente.
 • Duidelijke beloningsprogramma’s voor het gebruik van de kaart. Direct cash terug, geen punten.
 • Volledige privacy en beveiliging.
Apple Card 002
Klik/tap voor groter.

Inzicht in de Wallet-app

De Wallet-app van de iPhone wordt de centrale hub voor de Apple Card. Je kunt daar alle uitgaven zien en de app categoriseert ze zodat je inzicht in je uitgavenpatroon hebt. Iedere categorie heeft een eigen kleur en dat zorgt voor overzichtelijke grafieken. Via de Wallet-app is het ook mogelijk om de schuld op de creditcard terug te betalen. Apple belooft een lage rente en helemaal geen rente wanneer je de schuld voor de hele maand meteen terugbetaald.

Apple Card
Klik/tap voor groter.

Beloningen en privacy

Een beloningsprogramma is een belangrijk onderdeel van een credit card. Apple doet een harde belofte: geen punten sparen, maar meteen cash terug krijgen bij iedere betaling die met de kaart wordt gedaan. Bij betalingen via Apple Pay op de iPhone krijg je 2 procent van het betaalde bedrag in cash terug. Bij aankopen in de Apple Store is dat 3 procent. Indien de fysieke kaart wordt gebruikt is het 1 procent.

Privacy is belangrijk voor Apple en het bedrijf belooft dan ook geen gegevens te verkopen en alles versleuteld op te slaan. De secure enclave van de iPhone zal de credit card-data bevatten. De fysieke kaart zelf bevat geen nummers, alleen de naam van de houder.

Apple Card 003
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

In de zomer beschikbaar, alleen VS

Apple belooft dat de creditcard in de zomer beschikbaar is, maar vooralsnog alleen in de Verenigde Staten. Nederland heeft nog geen Apple Pay en het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat de kaart in Europa beschikbaar is.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  koen

  Lage rente?

  “Variable APRs range from 13.24% to 24.24% based on creditworthiness. Rates as of March 2019.”  bron: https://www.apple.com/apple-card/

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Goldman Sachs heeft wel inzicht in je betalingsgegevens. Grotere boeven zijn er niet.

 • Profielfoto
  icegodd

  Goldman Sachs… klinkt als: Apple(data) gaat samenwerken met Facebook…

 • Profielfoto
  Reaguurder

  In de Keynote werd vermeld dat er geen inzicht is in je betalingsgegevens en dat deze lokaal (op je iphone) worden opgeslagen.

 • Profielfoto
  Bart119

  Mijn bankzaken volledig in de handen van Apple gaan leggen?? Nee zoveel vertrouwen heb ik niet in hun goede bedoelingen.

 • Profielfoto
  Di May

  Als Apple beweert dat zwart zwart is, wel, ga er dan vanuit dat zwart redelijk zwart is. Al wie wat anders beweert is gewoon zwart en doet aan zwartmakerij. Duidelijk toch ?  . . .

 • Profielfoto
  yellow

  Welk bedrijf is wel te vertrouwen?

 • Profielfoto
  eppelke

  Alleen voor het feit, dat Goldman and Sachs er bij betrokken is zou ik die card nooit willen hebben. Met de veroorzakers van de crises, gaat Apple in zee. Gewoon schandalig. Tim Cook heeft alleen maar dollar tekens in zijn ogen staan. Hij zegt dan wel iedere keer dat de gebruiker belangrijk is, maar de gebruiker zit te wachten op een nieuwe Mac pro, om eens een voorbeeld te noemen. De voorjaar Keynote is voor hardware. De WWDC is de software Keynote. Apple is de weg kwijt. Het was een teleurstellende vertoning. De meeste omzet van Apple wordt gehaald buiten Amerika. Die gebruikers was hij vergeten. De meeste producten die hij aankondigde komen alleen in de VS of pas in de herfst. Dus een aankondiging nu was niet nodig ha ook tijdens de WWDC kunnen gebeuren.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Is alleen VS dus verder weinig boeiend…of toch? Leuk voor ze dat ze weer een middel hebben om op de pof te leven, hun hypotheek niet kunnen betalen, de banken daarin meetrekken en dan de rest van de wereld daarin meetrekken, het populisme voeden waaruit Trump, Baudet, Le Pen, en vele anderen konden bloeien.

  Of is het toch maar gewoon een creditcard zoals ik er zelf ook een heb? Ik zie wel.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  @Reaguurder ja klopt maar als je veder leest heeft Goldman Sachs wel toegang tot je betalingsgegevens maar hebben ze “belooft” hier niks mee te doen. Als ik iemand niet vertrouw dan zijn het de boefjes van Goldman Sachs. Die doen alleen maar iets als ze er grof geld aan verdienen.

 • Profielfoto
  donut

  Nu nog een draadloze Apple taart; privacy gewaarborgt

 • Profielfoto
  jebman

  Toch wel heel erg veel overeenkomsten met Revolut. Alleen dat is een debetcard dus je geeft alleen geld uit dat je hebt. Wel zo logisch. Rest van de functies in overzichten, 1 malige nummers, fysieke kaart van metaal etc allemaal aanwezig. En echte wisselkoersen zonder opslag!!

 • Profielfoto
  MacSjon

  Titanium credit card? Heeft Billy McFarland een functie gekregen bij Apple? Ik geloof dat ik het gewoon hou bij VISA en Paypal.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Kan interessant zijn natuurlijk, meer keuze op de markt kan nooit kwaad.

 • Profielfoto
  Bart119

  Di May op 25 maart 2019 23:02
  Als Apple beweert dat zwart zwart is, wel, ga er dan vanuit dat zwart redelijk zwart is. Al wie wat anders beweert is gewoon zwart en doet aan zwartmakerij. Duidelijk toch ?  . . .

  En als Apple beweert dat ze goedkoop zijn ga ik er van uit dat ze duurder zijn als hun concurrentie;)

  Anderzijds zijn – hier in België – de banken die je vanalles en nog wat aanbieden bij betalingen met je kaart ook de banken ook meteen de die met zeer agressieve verkoopstechnieken.

 • Profielfoto
  Reasting

  Alle bedrijven zijn uit op je data, als er een bedrijf is dat ik het meeste vertrouw dan is het Apple. Om de simpele reden dat ze de enige grote speler waren die weigerden mee te werken met de NSA en de CIA en die de lat voor beschermen van haar klanten hoger legt dan de concurrent en die de klant (soms tot vervelends aan toe) waarschuwt voor het eigen gedrag.

  Wat betreft bankzaken. Laat je niets wijsmaken. Goldman Sachs heeft de crisis niet veroorzaakt hoor. Daar mag je met name de “affordable homes act” voor bedanken. Ofwel politici met onhaalbare principiële ideeën die per se door moeten gaan, ongeacht de kosten en de waarschuwingen.

  Als bankier kan ik je vertellen dat de Triodos Bank net zo functioneert als iedere andere bank. Alleen Goldman Sachs windt er geen doekjes om… zij zijn een commerciële organisatie met een winstoogmerk en komen daar eerlijk voor uit. Triodos of Rabobank spiegelen je voor dat ze begaan zijn met medemens, de bloemetjes en de bijtjes, yeah right.

  Terwijl de ING en ABN werden gekruisigd vanwege de CDM’s en CDO’s, speelde  de Rabobank de vermoorde onschuld en bekritiseerde de andere banken… stiekem zaten ze er net zo diep in, alleen konden ze het vanuit hun bedrijfsstructuur makkelijker verbergen.

  Hetzelfde geldt voor “dure” Apple producten. Scheelt het werkelijk zoveel? Als ik zie wat collega’s betalen voor een Android telefoon, dan zie ik het verschil niet zo.
  Nou, das niet helemaal waar.
  Na jaren heb ik een aardige collectie Apple producten, waarvan de meeste het nog prima doen en vaak een nieuw leven krijgen.

  Case and point… mijn 10 jaar oude MacBook Pro draait nog als een tierelier.
  Niet meer geschikt om zwaar editwerk op te doen, maar voor een gewone laptop? Prima hoor.
  De Sony Vaio die ik in hetzelfde jaar heb gekocht en op papier betere specs had, ligt al jaren bij het grof vuil. Kon de nieuwste windows niet aan, continue hardware issues en permanent het enorme gesuis van de koeling.
  En dan heb je dus een top-of-the-range laptop, wat een miskoop.

  Maar hey!! Je kunt lekker uren knutselen en prutsen aan zo’n laptop om hem in optimale staat te krijgen… en gewoon af en toe formatteren en een fresh reinstall van de OS doen.
  Ja… nee, daar zit ik als gebruiker op te wachten.

  De Sony Vaio was ook absoluut niet veel goedkoper dan mijn Mac, maar mijn Mac werkt gewoon en krijgt zelfs nog steeds updates… gratis… na tien jaar!
  Mijn oude iPhones? Werken prima hoor. Dat kan ik van mijn andere telefoons niet zeggen.
  Mijn Garmin watch was flink duurder dan mijn Apple watch, maar ik heb dat Garmin ding al twee keer ter reparatie moeten brengen, terwijl mijn first gen Apple watch het nog steeds prima doet.

  Ik betaal liever wat meer voor Apple, niet dat Apple mij niet naait als ze de kans krijgen, maar ik wordt liever door Apple genaaid dan door de concurrent.
  Liever duur en goed, dan iets minder duur en meh.