Apple Arcade: naar deze 33 exclusieve games kun je uitkijken

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Naast een antwoord op Netflix, kondigde Apple tijdens zijn laatste event ook een nieuwe dienst voor onbeperkt gamen aan. Apple Arcade gaat niet alleen op iPhone en iPad werken, maar ook op Apple TV en Mac. Inmiddels is ook bekend welke games naar de dienst komen. Een overzicht.

Exclusieve games voor Apple Arcade

Apple pronkte tijdens de onthulling graag met ‘exclusieve games’, maar het zijn niet allemaal complete exclusives. Sommige games komen bijvoorbeeld ook naar de Playstation of Xbox. Apple heeft dan de exclusieve rechten voor mobiele platforms. Een belangrijke nuance. Deze games kun je verwachten.

ATONE: Heart of the Elder Tree

Nieuwe puzzel/adventuregame gebaseerd op de Norse mythologie. Gemaakt door de kleine indie-studio Wildboy Studios uit Nieuw-Zeeland. Ritme en muziek spelen een belangrijke rol in de game.

Beyond a Steel Sky

Opvolger van de point and click-game Beneath a Steel Sky, die in 1994 verscheen. Hoofdpersoon Robert Froster bevindt zich in een dystopische stad waarin een kunstmatige intelligentie de dienst uit maakt. Thema’s zoals sociale controle en privacy staan centraal.

Box Project

Een nog onbekende game die gemaakt wordt door de Braziliaanse studio AQUIRIS. Deze kleine studio is vooral bekend om games met een grote dosis nostalgie. Details later.

Cardpocalypse

Kaartspel met tekenachtige stijl waarbij de kaarten en regels steeds veranderen. Je kruipt in de huid van Jess, een 10-jarig kind dat graag het kaartspelletje Mega Mutant Power Pets speelt. Op school mag het spel niet meer gespeeld worden, maar Jess kan wel manieren vinden om toch met haar vrienden te kaarten. Er gebeuren echter al snel vreemde dingen. De wezens op de kaarten verschijnen in de echte wereld en kidnappen de vrienden van Jess. Het doel is om deze monsters tijdens het kaarten te verslaan en je vrienden te redden.

Doomsday Vault

Doomsday Vault is het laatste project van ontwikkelaar Flightless. We weten niet precies wat deze game in zal houden, omdat de studio er zelf nog niets over gezegd heeft.

Apple Arcade Doomsday
Klik/tap voor groter.

Down in Bermuda

Down in Bermuda is een nieuw spel van Yak en Co, het team achter de bekende game Agent A. Op de Apple Arcade-site staat een korte teaser. Die wijst erop dat het een adventure game wordt die zich afspeelt op eilanden met tempels. Over de gameplay is nog weinig bekend.

Apple Arcade Down in Bermuda
Klik/tap voor groter.

Enter The Construct

Deze game van ontwikkelaar Directive Games wordt een first-person shooter in een sci-fi-achtige omgeving. Dit wordt waarschijnlijk een game die de mogelijkheden van ARKit gaat benutten, want de studio heeft eerder VR-games gemaakt.

Apple Arcade Enter The Construct
Klik/tap voor groter.

Frogger in Toy Town

De naam van deze game laat weinig aan de verbeelding over. Het wordt een gemoderniseerde versie van de klassieke Frogger. De graphics zullen een stuk kleurrijker en gedetailleerder zijn.

Apple Arcade Frogger
Klik/tap voor groter.

HitchHiker

HitchHiker is een adventure-game waarin je in de huid van een lifter kruipt. Je weet aanvankelijk niet helemaal waar je heen gaat, maar gaandeweg verzamel je steeds meer aanwijzingen over wie je eigenlijk bent en waar je heen gaat.

Apple Arcade HitchHiker
Klik/tap voor groter.

Hot Lava

DE VLOER IS LAVA. Dit is zo’n game die niet exclusief op Apple Arcade beschikbaar zal zijn, maar ook op Steam op de PC. Deze platformer bevat simpele opdrachten die vooral behendigheid en timing vereisen. De stijl doet denken aan Mirror’s Edge.

Apple Arcade Hot Lava
Klik/tap voor groter.

Kings of the Castle

Kings of the Castle is een cartoonachtig spel van ontwikkelaar Frosty Pop. Er is niet veel bekend, afgezien van een klein screenshot dat tijdens de presentatie van Apple Arcade werd getoond. De game bevat een kasteel met ogen, een gezicht en ook bomen met soortgelijke menselijke kenmerken.

Apple Arcade Kings of the Castle
Klik/tap voor groter.

LEGO Arthouse / LEGO Brawls

LEGO Arthouse en LEGO Brawls zijn nog alles behalve concreet. Het speelgoedbedrijf maakt veel goedlopende iOS-games, maar de games die naar Apple Arcade komen zijn op één punt anders. Normaal schakelt Lego ontwikkelaar Traveler’s Tales in voor zijn mobiele games, maar deze twee titels voor Apple Arcade worden in-house gemaakt.

Apple Arcade LEGO
Klik/tap voor groter.

Lifelike

Lifelike richt zich op ontspanning. Je bestuurt en volgt in de game allerlei flora en fauna. Denis Mikan van ontwikkelaar Kunabi Brother zei tijdens de presentatie: “we willen een kalmerend effect hebben op spelers” en “we willen gewoon niet weer een nieuwe laag chaos aan de wereld toevoegen.”

Apple Arcade Lifelike
Klik/tap voor groter.

Little Orpheus

Deze game van ontwikkelaar The Chinese Room is nog erg mysterieus. Er is wel een Twitter-account met een teaser. Daar staat bij: “In 1962 probeerde NASA een man op de maan te zetten. In een uithoek van Siberië ging een Sovjet-kosmonaut de andere richting op…”

Monomals

Monomals is een muziekgame waarbij je het ritme van de oceaan en daarin aanwezige dieren moet gebruiken om muziek te maken. Je kunt deze ook online delen.

Apple Arcade Monomals
Klik/tap voor groter.

Mr. Turtle

Er is nog zeer weinig bekend over Mr. Turtle. Als we echter naar de vorige creaties van ontwikkelaar Illusion Labs kijken, wordt dit waarschijnlijk een platformer in Nintendo-stijl.

Apple Arcade Mr. Turtle
Klik/tap voor groter.

No Way Home

Ontwikkelaar SMG Studio laat nog maar weinig los over zijn nieuwe game No Way Home. Er is wel een teaser vrijgegeven en die is getekend in een cartoonachtige sfeer. Acht personages, waarvan de meeste buitenaards, kijken uit op een ruimteschip dat gelanceerd wordt.

Apple Arcade No Way Home
Klik/tap voor groter.

Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm

Een vervolg op het Zelda-achtige Oceanhorn: Monster of the Uncharted Seas maakt ook deel uit van Apple Arcade. De game speelt zich af in Arcadia en draait om een nieuwe held, die getraind is om ridder van Arcadia te worden. Tijdens het avontuur maken spelers gebruik van een geweer genaamd de Caster. De Caster schiet magische projectielen en wordt vrijwel alleen gedragen door ridders van Arcadia.

Apple Arcade Ocean Horn 2
Klik/tap voor groter.

Overland

Het team van Studio Finji brengt zijn post-apocalyptische survival-strategiespel naar meerdere platforms, waaronder Apple Arcade. Overland laat je steeds kleine stukjes van de kaart zien waarin je puzzels moet oplossen. Het doel is uiteindelijk de mysterieuze bron achter de apocalyptische gebeurtenissen te vinden.

Apple Arcade Overland
Klik/tap voor groter.

Projection: First Light

Projection: First Light heeft een opvallende stijl. Je speelt als Greta, een schaduwpop, die op reis gaat door verschillende culturen om zichzelf te vinden. De 2D-puzzelplatformer bevat de geschiedenis van culturen in Indonesië, China, Turkije, Griekenland en het 19e-eeuwse Engeland.

Apple Arcade Projection- First Light
Klik/tap voor groter.

Repair

Repair is de nieuwste titel van Ustwo Games, de beroemde studio achter Monument Valley. Afgezien van een enkele teaser, is bijna niets bekend over de game. Ustwo Games belooft later dit jaar meer over het spel dat naar Apple Arcade komt te onthullen.

Apple Arcade Repair
Klik/tap voor groter.

Sayonara Wild Hearts

Het is een beetje moeilijk om te doorgronden wat Sayonara Wild Hearts precies voor game wordt. Ontwikkelaar Simogo beschrijft het als “een videogame met pop-sound”. Het lijkt een supersnelle endless runner waarbij de nadruk op de vrolijke electropop-soundtrack ligt. De graphics bestaan uit donkere omgevingen met neon-elementen. Een zeer flamboyante stijl.

Apple Arcade Sayonara Wild Hearts
Klik/tap voor groter.

Shantae 5

Deze platformgame komt naar PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC en Apple Arcade. Hoofdpersonage in de game is Shantae, half mens en half djinn. Ze woont in een oude vuurtoren aan de rand van het vissersdorp Scuttle Town in Sequin Land en heeft de taak om het dorp te beschermen tegen kwaadaardige wezens. Haar aartsvijand is de vrouwelijke piraat Risky Boots.

Sneaky Sasquatch

In deze game ben je bigfoot die in de omgeving van een golfbaan terecht is gekomen. Het spel wordt gemaakt door een tweepersoonsteam met de naam RAC7. Hun eerdere werk bestond vooral uit eenvoudige maar vermakelijke party-games.

Apple Arcade Sneaky Sasquatch
Klik/tap voor groter.

Team Sonic Racing

Sonic en zijn vrienden zijn terug op het circuit in Team Sonic Racing, een aankomend racespel met 15 speelbare personages. De game bevat diverse voertuigen en vier verschillende modi. In tegenstelling tot Sonic Riders legt Sonic Racing de nadruk op samenwerking in een team.

Apple Arcade Team Sonic Racing
Klik/tap voor groter.

Spidersaurs

Spidersaurs is een nieuw spel van WayForward, ontwikkelaar van de games Shantae en Switch Force. Er is op dit moment weinig concrete info over de game, behalve dat het menselijke soldaten en een T-Rex met spinnenpoten als wapens bevat. Gezien het eerdere werk van de studio, wordt het waarschijnlijk een side-scrolling game.

Apple Arcade Spidersaurs
Klik/tap voor groter.

The Bradwell Conspiracy

In The Bradwell Conspiracy wordt je verward wakker in het Stonehenge Museum, waar net het Clean Water Initiative is gelanceerd. Het zou een technische doorbraak die de wereld zou moeten veranderen worden, maar bij de onthulling is de hele boel ontploft. Natuurlijk zit er meer achter dan op het eerste gezicht lijkt, inclusief een “misselijkmakende waarheid”.

Apple Arcade The Bradwell Conspiracy
Klik/tap voor groter.

The Pathless

Bekende nieuwkomer Annapurna Interactive brengt zijn aankomende game The Pathless naar Apple Arcade. Het wordt een actie-avonturengame die zich in een diep bos afspeelt. De hoofdpersoon moet samen met haar adelaar de vloek opheffen die de wereld in zijn greep houdt. Er zweeft ook een grote, mysterieuze steen in de lucht.

Apple Arcade The Pathless
Klik/tap voor groter.

UFO on Tape: First Contact

Dit is de opvolger van de iOS-game UFO on Tape. De game gebruikte je iPhone-camera om UFO’s in je omgeving te laten landen. Het vervolg speelt zich af in Akihabara, de elektronicawijk van Tokio. Daar landen aliens. Hoe de gameplay verder zal zijn, is nog niet bekend.

Apple Arcade UFO on Tape First Contact
Klik/tap voor groter.

Where Cards Fall

Een puzzelgame in de vorm van een coming-of-age-verhaal. Door paden te creëren en obstakels te overwinnen, baant de hoofdpersoon zich een weg door de onzekerheden en emoties die komen kijken bij de tienerjaren. Van de kleine studio The Game Band.

Apple Arcade Where Cards Fall
Klik/tap voor groter.

Winding Worlds

Winding Worlds is een nieuw spel van KO_OP, het team achter GNOG. Je wordt in een omgeving met allerlei fantasiefiguren geplaatst die grappig reageren op interactie. De precieze bedoeling van het spel is nog onduidelijk.

Apple Arcade Winding Worlds
Klik/tap voor groter.

Yaga Versus Evil

Deze Action RPG van Breadcrumbs Interactive is reeds beschikbaar op PC en consoles. Je speelt als Ivan, een goudsmid met één hand die het moeilijk heeft. Ivan zit gevangen tussen een tsaar die hem onmogelijke taken geeft, een mysterieuze heks die hem wil manipuleren en zijn oma die wil dat hij een vrouw vindt.

Apple Arcade Yaga
Klik/tap voor groter.

Apple Arcade komt ook naar Nederland

Wat de all you can game-dienst van Apple gaat kosten is nog onduidelijk. Het bedrijf kondigde wel aan dat er in totaal meer dan 100 games beschikbaar zullen zijn. Apple Arcade moet in het najaar van 2019 beschikbaar zijn. De games zijn dan in een eigen tabblad van de App Store te vinden. (Zie ook → Overzicht: welke nieuwe Apple-diensten komen naar Nederland?)

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Apple investeert in games! Een droom komt uit.
  Ik heb er zin in. Wel nog een tijdje wachten.

 • Profielfoto
  partyfart

  Zeker mee eens, mooie nieuwe ontwikkeling van Apple. En heb de hardware al in huis. Maar de prijs zal alles bepalend zijn!