Huub Everstijn
Huub Everstijn Diensten 23 maart 2019
Leestijd: 2 minuten

Gerucht: Apple komt snel met abonnement voor games

Diverse bronnen melden dat Apple werkt aan een abonnementsdienst voor games in de App Store. Volgens de Amerikaanse techsite The Verge kunnen we aanstaande maandag al een officiële aankondiging verwachten. Dan houdt Apple zijn ‘It’s Showtime’ event. Het is bovendien niet de eerste keer dat we dit gerucht horen.

Het zou gaan om een maandelijkse gamebundel voor iPhone- en iPad-gebruikers. Deze bevat games die dan een maand te spelen zijn en eventueel daarna aangeschaft kunnen worden. Ontwikkelaars krijgen betaald om op basis van de hoeveelheid tijd die de consument besteedt aan het spelen van hun game. Uiteraard houdt Apple ook een percentage voor zichzelf.

Abonnement voor premium games

Zoals je zou verwachten van een premium abonnementsdienst, gaat deze betaalde spellen uit de App Store aanbieden. Denk aan games als Minecraft, Plague Inc. en Football Manager. Gratis te downloaden spellen zoals Fortnite, De Sims en Roblox zijn geen onderdeel van de bundel. Ook bevatten de games in de bundel geen in-app aankopen. Het idee is overigens niet om een dienst voor het streamen van games aan te bieden, zoals het onlangs aangekondigde Google Stadia.

Apple kan de komst van deze abonnementsdienst aanstaande maandag al aankondigen. Andere bronnen vermoeden dat er later over gepraat zal worden, bijvoorbeeld tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2019.

Apple breidt abonnementen uit

De premium gamedienst van Apple komt in een tijd waarin abonnementen steeds gewoner zijn geworden. Als je op Google zoekt naar de “Netflix voor videogames”, krijg je een veelvoud aan hits. Bedrijven als Microsoft, Sony en EA bieden allemaal abonnementsdiensten die toegang bieden tot een bibliotheek met game-titels. Waarom zou Apple er dan juist nu naar streven? Volgens Bloomberg staat het bedrijf uit Cupertino, mede door de stagnerende hardware-verkopen, onder druk om meer geld te verdienen met diensten. Door nieuwe diensten voor bestaande klanten te introduceren, zou het bedrijf nieuwe inkomsten kunnen genereren.

Games zijn de grootste bron van inkomsten uit de App Store. Het is dan ook niet zo gek dat Apple hier een extra graantje van mee wil pikken. Door de AR-mogelijkheden in iOS en krachtige chips in de iPhone en iPad, heeft Apple een aantrekkelijk platform. Wij hopen stiekem dat de Apple TV ook een boost krijgt, want de settopbox heeft de hardware om een console-killer te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gerucht: Apple komt snel met abonnement voor games
Sluiten