Nee, wetenschappers vinden AirPods niet kankerverwekkend

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Groot op diverse techblogs te lezen vandaag. Maar liefst 250 wetenschappers zouden bij de VN hebben gewaarschuwd dat Apple AirPods mogelijk kankerverwekkend zijn. Het begon met een artikel van clickbaitbak DailyMail dat werd overgetikt door talloze ‘techjournalisten’.

Uit onderzoek zou blijken dat draadloze Bluetooth-oortjes zoals de AirPods het risico op hersenkanker vergroten. Het probleem? Dit onderzoek heeft het helemaal niet over draadloze hoofdtelefoons, Bluetooth of zelfs specifiek hersenkanker. Wetenschappers hebben daar ook niet voor gewaarschuwd.

AirPods en hersenkanker: onderzoek bestaat niet

Het begint al bij het feit dat wetenschappers een ‘petitie’ zouden hebben ondertekend die aan de VN en Wereld­gezondheids­organisatie is overhandigd. Het is niet echt een petitie, maar meer een raadgevend document. Bovendien komt het uit 2015. De AirPods werden eind 2016 op de markt gebracht, dus kunnen niet onderzocht zijn. Het onderzoek gaat ook niet eens in op apparaten die in het oor worden geplaatst.

Waarom zijn Apple’s AirPods hier dan bij de haren bijgesleept? DailyMail noemt ze (incorrect) als voorbeeld. Techblogs die wanhopig zijn voor kliks en pageviews om advertenties op te serveren, zagen hun kans schoon om dit nog eens lekker aan te dikken en Apple’s populaire draadloze oortjes als oorzaak van hersenkanker aan te wijzen. Kliks gegarandeerd. “Wetenschappers zeggen het, zie je wel!”

AirPods
Klik/tap voor groter.

Wetenschapper met agenda

Buiten het feit dat de petitie oud is en de relevantie twijfelachtig te noemen is, wordt in artikelen ook een wetenschapper aangehaald om te onderschrijven dat AirPods echt heel slecht zijn. Het gaat om de Amerikaanse Dr. Moskowitz die in 2016 eens iets gezegd heeft over de vermeende risico’s van AirPods. Zijn uitspraken zijn echter geen onderdeel van de ‘petitie’ en ook niet op een onderzoek gebaseerd. De petitie heeft het bovendien alleen over “alom vertegenwoordigde en toenemende elektromagnetische velden die door onder andere zendmasten, mobiele telefoons en babyfoons opgewekt worden.”

Moskowitz lijkt ook een duidelijke agenda te hebben. Hij heeft geen mobiele telefoon en blijft het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van alle straling. De onderzoeker laat zich graag felle woorden over de gevaren van 5G ontvallen. Die worden steevast opgeschreven en aangedikt door Natalie Rahhal van The Daily Mail. Zij is ook de auteur van het stuk dat AirPods ten onrechte aanhaalt.

Dr. Joel Moskowitz tijdens een speech in 2017 – Klik/tap voor groter.

Inhoudelijk is er weinig onderzoek

Inhoudelijk is nog geen enkel onderzoek in staat geweest om de schadelijkheid van niet-ioniserende straling op het menselijk lichaam formeel te bewijzen. Aan de andere kant bloeit desinformatie steeds meer op. We herinneren ons dit pseudo-experiment met waterkers en WiFi-straling. Straling van een router zou dodelijk zijn voor waterkers. De conclusie? Wi-Fi is dodelijk voor mensen. Het bleek alles behalve een goed onderzoek.

Naar de gevolgen van Bluetooth-verbindingen is nog geen grootschalig en peer-reviewed onderzoek gedaan, terwijl dat wel nuttig zou zijn. Deze verbindingen zijn namelijk fundamenteel anders dan bijvoorbeeld de verbinding tussen je mobiele telefoon en de zendmast. Ze gaan over een veel korter gebied. Het is dus nog veel te vroeg om hier gefundeerde uitspraken over te doen. Een onderzoek naar de AirPods bestaat al helemaal niet. Wel zeker: aan het principe “betrek Apple erbij om aandacht te krijgen” hoeven we niet te twijfelen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  lord anubis

  Ik heb wel door een onderzoek ontdekt dat mensen er misselijk van kunnen worden.

  Uit dat onderzoek blijkt dat 72% misselijk worden van Nederlands talige smartlappen.

  58% van country en western muziek.

  112% van het luisteren naar Donald Trump. De luistertesten moesten zelfs afgebroken worden.

  Genezende werking bleek uit naar het luisteren van Blues, Rock en ClassicRock.

  Voor info kan je bellen met +3111 237 80 99

 • Profielfoto
  Montagekid

  Heeft ie nou een ZENDERmicrofoon? Ai ai..

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Iedereen laat zich tegenwoordig wetenschapper noemen.

  En zelfs dan: iemand die (als wetenschapper) onderzoek heeft gedaan naar het gebruik van toiletpapier door Jan Wolkers kan dus ook dat artikel ondertekenen.

  Het is aan alle kanten een onzinverhaal.

  Zelfs als die airpods zendvermogen (verbinding met de telefoon c.s.) heeft zal je nooit (hersen)kanker kunnen krijgen. De “straling” van WiFi, de telefoon of bluetooth is simpelweg niet in staat een menselijke cel te beïnvloeden. Daarvoor is een straling kortere met een veel kortere golflengte nodig.

  Röntgenstraling bijvoorbeeld, of een andere vorm van ioniserende straling.

  Ik ben benieuwd of D. Trump dit de wereld gaat inslingeren als fake-news.

   

 • Profielfoto
  Cursor

  Kankerverwekkend of niet, er is sowieso al een schroefje los wanneer iemand besluit met die knalwitte dingen in het openbaar te gaan rondlopen. Beter “niet storen” middel kan ik me nauwelijks voorstellen of het moeten “oortjes” of koptelefoons wezen.  Alsof je bestuurd wordt door aliens.

 • Profielfoto
  reddog

  Cursor op 14 maart 2019 18:27
  Kankerverwekkend of niet, er is sowieso al een schroefje los wanneer iemand besluit met die knalwitte dingen in het openbaar te gaan rondlopen. Beter “niet storen” middel kan ik me nauwelijks voorstellen of het moeten “oortjes” of koptelefoons wezen.  Alsof je bestuurd wordt door aliens.

  Ioniserende straling vormt juist een beschermend schild tegen de telepathische invloed van de Aliens op het brein!

 • Profielfoto
  Steve Jobless

  OK, er is van alles mis met die berichtgeving door DailyMail en alle meelopers. Toch maak jij je schuldig aan vergelijkbaar gedrag, Raymond, al was het maar door de titel van dit stuk: “Nee, wetenschappers vinden AirPods niet kankerverwekkend”.

  En verderop een alinea-header: “Inhoudelijk is er weinig onderzoek”, waarna je doodleuk schrijft: “Inhoudelijk is nog geen enkel onderzoek in staat geweest om de schadelijkheid van niet-ioniserende straling op het menselijk lichaam formeel te bewijzen”. “Geen enkel” is i.d.d. vrij weinig…

  Helaas is er ook nog geen enkel onderzoek bekend dat het tegendeel kan bewijzen. Tot die tijd zou ik maar voorzichtig zijn. Met het dragen van airpods én met het produceren van pretentieuze headers…

 • Profielfoto
  pruus

  Het zijn kankerdingen als je er een kwijtraakt of dat ze niet blijven zitten.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Aantonen dat al die straling schadelijk is, is vaak getest en nooit bewezen. Aantonen dat iets schadelijk is, kan lastig zijn. Aantonen dat iets ‘niet’ schadelijk is, is bijna onmogelijk.

  Als je je niet senang voelt bij AirPods, zolang niet is aangetoond dat ze onschadelijk zijn (even alle goedkeuringen voor de diverse markten van zo’n product wegredenerend) dan zou ik zeggen: wacht maar rustig.

  Ik heb ze wel en ben er blij mee.