Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 5 februari 2019

YouTube Kids nu ook Nederland en België beschikbaar

Google heeft zijn op kinderen gerichte dienst YouTube Kids in Nederland en België beschikbaar gemaakt. YouTube Kids is een aparte app die zich richt op kinderen van 0 tot en met 13 jaar. Er zijn alleen kindvriendelijke video’s te zien en ouders kunnen een oogje in het zeil houden.

De dienst is gratis en bevat reclame. Alle commercials die niet kindvriendelijk bevonden zijn, zullen echter niet getoond worden. Indien een ouder YouTube Premium heeft, worden geen advertenties meer getoond. Door de toevoeging van Nederland en België is YouTube Kids nu in 59 landen beschikbaar.

YouTube Kids: Google-account ouder verplicht

Na het downloaden van de app kunnen ouders inloggen met hun Google-account (dit is verplicht) en profielen voor kinderen aanmaken. Er kunnen maximaal 8 profielen aangemaakt worden, allemaal met eigen filters en instellingen. Kinderen die de app openen krijgen een simpele interface die de volgende categorieën bevat: Shows, Muziek, Leren en Ontdekken.

YouTube Kids 001
Klik/tap voor groter.

De opties voor ouders omvatten onder andere het uitschakelen van de zoekfunctie, instellen dat alleen goedgekeurde video’s en kanalen bekeken kunnen worden en video’s op een zwarte lijst zetten. Tevens is het mogelijk om ieder kind een aparte schermtijd op te geven. De app zal dan na een x aantal minuten stoppen met werken.

Filtering door Google: niet onomstreden

De initiële filtering van de content wordt door Google gedaan. Het is niet direct duidelijk of hier puur een algoritme of ook mensen aan het werk zijn. Het lukte de zoekgigant in het verleden ieder geval niet altijd om content die kindvriendelijk leek, maar toch rare scenes bevatte, te filteren. Dit probleem is in het algemeen bekend als Elsagate. Een andere beperking is dat ouders geen kanalen kunnen toevoegen aan YouTube Kids. Diverse Nederlandse vloggers zijn bijvoorbeeld niet te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
YouTube Kids nu ook Nederland en België beschikbaar
Sluiten