Wit licht bij inschakelen: ergernis Philips Hue eindelijk opgelost

Door: Raymon Mens - 21 reacties
Philips Hue

De slimme lampen van Philips Hue vallen bij veel consumenten in de smaak, maar je hoort vaak één klacht. Zodra de stroom uit is geweest door bijvoorbeeld een storing, schakelaar of tijdklok, worden de lampen fel wit. Ook vervelend als je in de nacht een stroomdip hebt gehad en wordt gewekt door fel licht in je slaapkamer.

Gelukkig maakt de laatste update van de Philips Hue-app een einde aan deze ergernis. Het is nu mogelijk om het inschakelgedrag van de lampen aan te passen. Je kunt kiezen tussen wit licht op volledige helderheid (zoals het altijd was), een bepaalde scene of de laatst gebruikte kleur en helderheid.

Inschakelgedrag Philips Hue instellen

De nieuwe opties voor het inschakelgedrag zijn In de Hue-app te vinden onder Instellingen. Daar ga je vervolgens naar Gedrag bij inschakelen en stelt het inschakelgedrag voor iedere lamp individueel in. Standaard zullen de lampen wit licht blijven geven, maar je kunt nu ook voor een bepaalde kleur en helderheid kiezen of altijd de laatst gebruikte instellingen herstellen.

Philips Hue gedrag bij inschakelen 001
Klik/tap voor groter.

De functie werd meer dan een jaar geleden aangekondigd en het duurde even om deze uit te rollen. Om de functie te gebruiken, moet je ook de Philips Hue Bridge updaten naar de laatste firmware-versie. Deze werd al op 9 februari beschikbaar gesteld. Als het goed is, zijn updates tegenwoordig automatisch. Als dat niet het geval is, kun je de update starten via InstellingenSoftware-update in de Hue-app. Let op dat je voor deze functie de Hue Bridge van de tweede generatie (vierkant) nodig hebt.

Nieuwe mogelijkheden

Deze functie lost niet alleen een ergernis op, maar opent ook nieuwe mogelijkheden voor Philips Hue-lampen. Als ze eenmaal geprogrammeerd zijn om altijd met een bepaalde kleur en helderheid op te starten, kunnen ze ingezet worden als ‘domme’ sfeerlampen. Je kunt een Hue-lamp eenmalig programmeren om altijd groen licht te geven en deze in een omgeving zonder Bridge gebruiken als groene lamp.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Rareluis

  Dot is al bijna twee maanden geleden gefixt door een update van Philips.

 • Profielfoto
  GT1988

  En helaas niet voor alle modellen beschikbaar.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat was als ik mij niet vergis alleen “herstel laatste stand bij stroomuitval”. Nu is het daarnaast ook mogelijk om bij inschakelen altijd een bepaalde stand te hebben.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Toegevoegd dat het alleen met Hue Bridge 2 (vierkant model) werkt. Dank voor de aanvullingen.

 • Profielfoto
  Loewie

  Als je nou ook nog eens zou kunnen instellen welke scène je wilt gebruiken op welk tijdstip zou het helemaal perfect zijn. Dan zijn de lampen ineens van echt toegevoegde waarde in ruimtes waar je geen Hue Sensor/Tap/Dimmer switch hebt hangen (gang, wc of badkamer bijvoorbeeld)

 • Profielfoto
  haage

  Was het maar waar!

  Net 32 gu 10 spots plus bridge aangeschaft. Update uitgevoerd en opstartgedrag aangepast naar “ laatste stand”.

  Werkt dus niet. Wanneer ik de wandschakelaar, die de spots van stroom voorziet, uit en weer aanzet, dan keren de spots inderdaad terug in de laatste stand, om vervolgens in enkele stappen gewoon weer helemaal vanzelf naar 100 % te gaan.

  Er zit dus ergens nog een bugje.

   

 • Profielfoto
  Wimusia

  Redactie schrijft :

  “Ook vervelend als je in de nacht een stroomdip hebt gehad en wordt gewekt door fel licht in je slaapkamer.”

  Het betreft een spanningspiek!

  Wet van de man van je tante 🤣

 • Profielfoto
  Wimusia

  Wimusia op 14 februari 2019 18:26
  Redactie schrijft :

  “Ook vervelend als je in de nacht een stroomdip hebt gehad en wordt gewekt door fel licht in je slaapkamer.”

  Het betreft een spanningspiek!

  Wet van de man van je tante 🤣

  Spanninngspiek moet  zijn spanningsdip.

  Lastig toch dat je op OMT je bericht niet kan editten!

 • Profielfoto
  App69

  “Als je nou ook nog eens zou kunnen instellen welke scène je wilt gebruiken op welk tijdstip zou het helemaal perfect zijn. Dan zijn de lampen ineens van echt toegevoegde waarde in ruimtes waar je geen Hue Sensor/Tap/Dimmer switch hebt hangen (gang, wc of badkamer bijvoorbeeld)”

  Dat kan perfect met Homekit.

  De app van Philips zelf is rommel.

 • Profielfoto
  8-1 ja

   

  Nou lekker op tijd zeg. Dit heb ik al zeker een maand ingesteld staan.

 • Profielfoto
  peterharte

  Raymon Mens op 14 februari 2019 16:17
  Dat was als ik mij niet vergis alleen “herstel laatste stand bij stroomuitval”. Nu is het daarnaast ook mogelijk om bij inschakelen altijd een bepaalde stand te hebben.

  Je vergist je. Beter inlezen! Update is er al sinds 13 december jl. Inschakelgedrag is niet veranderd sindsdien.

 • Profielfoto
  peterharte

  Te snel geoordeeld. Krijg net de update… Excuses

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  ik heb deze mogelijkheid nog niet, net nog een update check gedaan, maar hij is up to date wordt mij vermeld. Ik heb bridge type 2.

 • Profielfoto
  Loyd

  Een ander vervelend iets; zodra er een update klaar staat voor de lampen kun je ze niet meer bedienen via de cloud maar alleen als je thuis bent via je eigen WiFi.

 • Profielfoto
  Loewie

  App69 op 14 februari 2019 18:31
  “Als je nou ook nog eens zou kunnen instellen welke scène je wilt gebruiken op welk tijdstip zou het helemaal perfect zijn. Dan zijn de lampen ineens van echt toegevoegde waarde in ruimtes waar je geen Hue Sensor/Tap/Dimmer switch hebt hangen (gang, wc of badkamer bijvoorbeeld)”

  Dat kan perfect met Homekit.

  De app van Philips zelf is rommel.

  Waar ergens zou ik dit dan moeten kunnen vinden? Ik zie alleen de mogelijkheid om automatiseringen in te stellen, maar niks om het inschakelgedrag aan te passen zodat ik ’s nachts niet klaarwakker word als ik naar de wc ga maar overdag wel gewoon licht heb.

   

  Verder is de 2e Hue app inderdaad pure bagger en gebruik ik nog zoveel mogelijk de 1e app omdat hier veel meer in is in te stellen. Zo zijn ze er bij de Philips MyShop (personeelswinkel) zelf over verbaasd dat het in de 2e app niet mogelijk is om lampen te kunnen selecteren in een scene, waardoor je alle mogelijke combinaties in een kamer van te voren moet instellen omdat de app de lampen die je niet wilt gebruiken in een scene anders meteen uitschakelt.

  Dit komt in een kamer met 4 lampen al neer op minstens 15 verschillende scenes, terwijl dit er in de 1e app dus maar 4 waren…

  Dus in dit geval, kom er maar in met die Hue Tap XXXXXL aankondiging!

 • Profielfoto
  Jor1

  nou ja… Koop een knoppie of een sensor en Je maakt een scene in homekit met gedimd licht tussen 23:00 en 6:00 uur en een andere scene met fel licht in de reseterende tijd.

  Geregeld.

 • Profielfoto
  langbeest

  Loewie op 14 februari 2019 16:45
  Als je nou ook nog eens zou kunnen instellen welke scène je wilt gebruiken op welk tijdstip zou het helemaal perfect zijn. Dan zijn de lampen ineens van echt toegevoegde waarde in ruimtes waar je geen Hue Sensor/Tap/Dimmer switch hebt hangen (gang, wc of badkamer bijvoorbeeld)

  Dit kan prima met de huidige app.
  Je kunt toch gewoon een routine maken op bepaalde tijdstippen met bepaalde scenes??
  Heb zo mijn hele dag en avond geregeld.
  thuis komen met “werklicht”
  19:30 overgang naar wat gedimd licht (andere kleur) en om 20:30 naar nog rustiger ligt en keuken op laag pitje.
  Prima in te regelen.
  S’nachts klein lampje aan bij de wc op minimale sterkte, aan/uit op ingestelde tijd, uitgaan bij zonsopkomst.
  Snap dus niet echt wat er niet werkt

 • Profielfoto
  Kippewit

  @langbeest Loewi bedoelt dat het handig zou zijn als je de standaard stand waarop een lamp aangaat met een normale schakelaar ook tijdsafhankelijk kan zijn.

  Met de nieuwe update kan je dus zeggen dat je lamp aangaat met een bepaalde kleur, of de laatste sterkte, of felwit,… Maar het zou inderdaad leuk zijn als je hier ook nog tijden aan kon koppelen. Fel wit als je de lamp met de schakelaar overdag aan doet, zacht warmwit als het na 19:00 is bijvoorbeeld.

  Ik heb thuis ook allerlei automatische schema’s en hier en daar wat taps en switches, maar normale schakelaars worden (zeker in dit gezin van 6 hier) toch echt nog wel heel vaak gebruikt hoor. Mijn vrouw wordt nu al gek dat alle lampen hier hun eigen level leiden met schema’s en zonsondergangafhankelijke settings. Zij wil gewoon op de schakelaar duwen om het licht aan en uit te doen.

 • Profielfoto
  Kippewit

  @langbeest En nu kan je natuurlijk zeggen “vervang dan overal je schakelaars door een Hue tap”. Ja, dat kan natuurlijk. Maar dan wil ik er wel eentje op elke plaats waar ik nu een schakelaar heb, want ik wil niet 15 meter moeten lopen naar de dichtsbijzijnde tap om ergens een lamp aan of uit te kunnen doen. Ik heb het even geteld: ik heb nu 35 schakelaars in huis. Dat is 35 x 50 euro = 1750 euro aan hue taps.

 • Profielfoto
  langbeest

  @kippewit….duidelijk verhaal en kloppend
  Ik gebruik nu Senic schakelaars…My Clicky…
  Goedkoop en vervangt de huidige schakelaars.
  Scenes, dimming,aan uit, Sonos …alles bedien ik ermee

 • Profielfoto
  ajschot

  Deels fijn… ik zou graag willen dat ik een scene kan kiezen die gaat wanneer de schakelaars gebruikt worden… nu is het wit 100% of uit…