Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 februari 2019

Wi-Fi 6 komt eraan: de drie belangrijkste verbeteringen

De afgelopen jaren zijn er verschillende Wi-Fi-standaarden geweest. Ze hebben allemaal een redelijk technische naam zoals 802.11 a, b, g, n, ac en nog veel meer. Nu komt daar echter verandering in. De nieuwste standaard voor Wi-Fi heet Wi-Fi 6 en brengt naast de naam nog een aantal verbeteringen.

Eindelijk logische namen voor Wi-Fi

De Wi-Fi Alliance, de organisatie die over de ontwikkeling van het draadloze netwerk gaat, heeft besloten om logische namen aan de verschillende generaties Wi-Fi te geven. Een aantal oudere standaarden krijgen ook een makkelijkere naam. Fabrikanten worden aangemoedigd deze namen te gebruiken in hun software.

  • Wi-Fi 4 is 802.11n, uitgekomen in 2009
  • Wi-Fi 5 is 802.11ac, uitgekomen in 2014.
  • Wi-Fi 6 is de nieuwste versie, de achterliggende naam is 802.11ax. Dit jaar (2019) worden de eerste apparaten verwacht.

Wi-Fi 6 biedt meer snelheid

Een van de belangrijkste verbeteringen die Wi-Fi 6 moet gaan bieden is meer snelheid. Een individueel apparaat dat met een router verbonden is, moet 40 procent sneler kunnen werken. Dit wordt vooral bereikt door efficiëntere gegevenscodering.

Simpel gezegd past er meer data in dezelfde hoeveelheid radiogolven. Chips in routers moeten deze coderen en decoderen en worden steeds krachtiger. Moderne routers kunnen het extra werk dus gemakkelijk aan. De nieuwe standaard verhoogt zelfs de snelheden op 2,4 GHz-netwerken. Hoewel 5 GHz steeds vaker gebruikt wordt en sneller is, heeft 2,4 GHz nog steeds een beter bereik.

Klik/tap voor groter.

Langere accuduur

Een nieuwe functie genaamd target wake time (TWT) gaat de accuduur van je smartphone, laptop en andere apparaten die met Wi-Fi werken ook verlengen. Om te begrijpen hoe dit werkt, moet je eerst weten hoe Wi-Fi werkt. Het is niet zo dat een router alle apparaten tegelijk van data kan voorzien. Er worden steeds om de beurt pakketjes data afgeleverd bij verschillende apparaten.

Stel dat er tien apparaten zijn, dan moet steeds even gewacht worden tot een apparaat aan de beurt is. Met Wi-Fi 6 kan een router tegen bijvoorbeeld een iPhone zeggen wanneer de volgende ronde is. De Wi-Fi-chip van de telefoon kan dan in sluimermodus gaan en pas weer ingeschakeld worden als de volgende ronde data ontvangen wordt. Dit is ook erg nuttig bij kleine internet of things-apparaten.

Beter in drukke omgevingen

Wi-Fi wordt vaak traag als je op een drukke plek bent met veel apparaten. Bijvoorbeeld een druk stadion, vliegveld, hotel, winkelcentrum of zelfs een druk kantoor waar iedereen met dezelfde router verbonden is. Wi-Fi 6 zal de gemiddelde snelheid in drukke gebieden met veel apparaten met “minstens vier keer” verbeteren.

Wi-Fi 6 kan een draadloos kanaal nu opsplitsen in een groot aantal subkanalen. Elk van deze subkanalen kan gegevens bevatten die bestemd zijn voor een ander apparaat. Dit wordt Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) genoemd. Simpel gezegd kan een draadloze router met meerdere apparaten tegelijk communiceren en hoeven ze niet op elkaar te wachten.

Daarnaast is er een verbeterde ondersteuning voor Multiple In / Multiple Out (MIMO). Hierbij kan een router meerdere antennes inzetten om met meerdere apparaten tegelijk te praten. Zonder dat apparaten op elkaar hoeven te wachten. Met Wi-Fi 5 kon een router al tegelijkertijd met meerdere apparaten praten, maar die apparaten konden niet tegelijkertijd reageren. Wi-Fi 6 heeft een verbeterde versie van multi-user MIMO waarmee apparaten niet alleen tegelijkertijd data kunnen ontvangen, maar ook naar de router sturen. Het zal bij een grote hoeveelheid apparaten nog steeds niet lukken om ze allemaal tegelijk te bedienen, maar dit is wel degelijk een verbetering.

Wi-Fi 6
Klik/tap voor groter.

Wanneer komt Wi-Fi 6?

De eerste routers met Wi-Fi 6 (802.11ax) zijn al op de markt. Er zijn echter nog maar weinig apparaten zoals laptops en smartphones die ondersteuning hebben voor de nieuwe, draadloze standaard. Later in 2019 verwachten wij dat de eerste Mac en iPhone met Wi-Fi 6 op de markt komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wi-Fi 6 komt eraan: de drie belangrijkste verbeteringen
Sluiten