Zo voorkomt WhatsApp spam en fake nieuws

Door: Raymon Mens - 0 reacties
WhatsApp
(Afbeelding: WhatsApp, bewerking: OMT)

WhatsApp voert al maanden een strijd tegen de verspreiding van fake news en spam op zijn platform. Omdat alle berichten versleuteld zijn, is geen centrale controle of moderatie mogelijk. Er wordt een ingewikkelde strijd gevoerd met geavanceerde algoritmes.

Een aantal maatregelen zijn al bekend. Zo werd de doorstuurfunctie eerder dit jaar al aan banden gelegd. Spam en fake nieuws ging, omdat het gemakkelijk was om berichten door te sturen, als een lopend vuurtje rond. De functie is nu beperkt tot vijf chats, maar dat is niet alles.

Miljoenen accounts geblokkeerd

Hoe groot het probleem met fake news en spam is, wordt wel duidelijk uit het aantal geblokkeerde accounts per maand. WhatsApp zegt dat het maandelijks een slordige twee miljoen (!) accounts verwijdert. De gebruikers ervan maken zich schuldig aan wat het bedrijf ‘abnormaal WhatsApp-gedrag’ noemt.

Zo let een algoritme er onder andere op of het IP-adres van de registratie uit hetzelfde land komt als het nummer dat is gebruikt. Als dat niet zo is, wordt een account extra in de gaten gehouden. Als een account meteen na registratie direct een grote hoeveelheid berichten gaat versturen, is dat ook een aanwijzing dat het een nepaccount is. Dit soort accounts worden zonder tussenkomst van een mens geblokkeerd.

Matt Jones, een engineer van WhatsApp zei tijdens een bijeenkomst in India dat het algoritme 20 procent van de nepaccounts meteen bij registratie herkent. 75 procent van de spammers wordt bovendien binnen een maand herkend. Dit alles zonder tussenkomst van mensen.

WhatsApp Fake accounts
Klik/tap voor groter.

Technisch en menselijk misbruik WhatsApp

Jones deed ook een boekje open over het type misbruik dat WhatsApp ziet. In de strijd tegen nepnieuws en spam heeft het bedrijf allerlei diensten en apps offline gehaald die het mogelijk maakten om de chat-app meerdere keren op één telefoon te gebruiken. Ook sprak hij over provisorisch in elkaar gesleutelde apparaten met meerdere simkaarten die gebruikt werden om spam te verspreiden. Niet alle fake nieuws wordt overigens met kwade bedoelingen doorgestuurd. Soms is het ook onwetendheid van gebruikers.

Vooral in India ging het vorig jaar goed fout. Er ontstonden lynchpartijen nadat mensen dachten een verkrachter te hebben herkend aan de hand van fake nieuws dat massaal via WhatsApp doorgestuurd werd. De chatdienst geeft sinds vorig jaar ook voorlichting aan Indiase bevolking over de gevaren van fake nieuws. Naast reclamecampagnes op de radio en in kranten doet het bedrijf dat ook met een rondreizend straattheater.

Omdat er in april verkiezingen worden gehouden in India, bestaat de kans op een nieuwe golf van misbruik van de chat-dienst. Er bestaat angst dat de verkiezingen zullen leiden tot meer religieuze spanningen. Fake nieuws, verspreid via onder andere WhatsApp, zou er opnieuw voor kunnen zorgen dat de vlam in de pan slaat. Het is dus nog steeds alle hens aan dek.

Televisiereclame van WhatsApp tegen verspreiding van fake nieuws.

Reacties

0 reacties