WhatsApp voor iPhone nu te vergrendelen met Face ID of Touch ID

Door: Raymon Mens - 5 reacties
WhatsApp vergrendeld iPhone

Met Face ID of Touch ID heeft je iPhone een robuuste beveiligingslaag, maar toch implementeren steeds meer apps een eigen extra slot. WhatsApp is nu ook voorzien van een extra schemvergrendeling. Die werkt zelfs als je iPhone ontgrendeld is.

Prima extra beveiliging voor als je iPhone ergens ontgrendeld ligt. Of wanneer iemand onverwacht je toestel voor je gezicht houdt en Face ID in actie komt. De vergrendeling geldt alleen voor de app zelf. Je notificaties zullen nog wel toegankelijk zijn en het is ook nog steeds mogelijk om vanuit een notificatie op berichten te antwoorden.

Vergrendeling WhatsApp iPhone inschakelen

De extra schemvergrendeling zit enigszins verstopt in de menu’s van WhatsApp. Zo kun je de nieuwe functie inschakelen:

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Ga naar ‘Account’ en vervolgens ‘Privacy’
 • Tik helemaal onderaan op ‘Schermvergendeling’
 • Schakel de optie in en kies een time-out

De nieuwe functie vereist minimaal versie 2.19.20 van de app. Die staat sinds zondag als update klaar in de App Store. Het extra slot is vooralsnog alleen voor de iPhone-versie van WhatsApp. Op Android is de functie nog niet aanwezig.

WhatsApp touch id face id iPhone screenshot
Klik/tap voor groter.

Scherm ook notificaties af voor extra privacy

We eindigen met een kleine tip. Voor extra privacy kun je ook je notificaties van WhatsApp of alle apps afschermen. Je iPhone zal als deze vergrendeld is wel tonen dat je een notificatie hebt, maar zal de inhoud verbergen totdat je Touch ID of Face ID gebruikt. Vooral bij een iPhone met Face ID is dit nuttig, want de notificaties verschijnen dan gewoon zodra je naar het toestel kijkt. Schakel dit als volgt in:

 • Ga op iOS naar ‘Instellingen’
 • Tik op ‘Berichtgeving’
 • Zet de optie ‘Toon voorvertoning’ op ‘Indien ontgrendeld’

Nu ben je zo veilig als Face ID en Touch ID toelaten.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  remart

  Ik ben geen Conspiracy aanhanger, maar het hele FaceID en vingerafdruk gedoe voelt gewoon totaal niet goed. Ik geloof niet dat Apple die gegevens NIET kan inzien. Eerst geven miljoenen mensen hun vingerafdruk aan Apple, en een paar jaar later geven miljoenen mensen een perfect scan van hun gezicht aan Apple. Is iedereen echt overtuigd dat hier geen gevaar in zit?

  En waarom? Je kan toch veel makkelijker en veiliger een 4 cijferige code intoetsen? Het zwakke argument dat de vingerafdruk scanner niet in een scherm ingebouwd kon worden is natuurlijk klinkklare onzin. Ze wilden gewoon nu alle gezichten scannen. De vingerafrukken hadden ze al.

  En nu krijgen WhatsApp (en daarmee Facebook) ook toegang tot die gegevens? Tenminste, wie kan me 100% garanderen dat het niet zo is?

  Ik weet zeker dat we ooit gaan uitvinden dat er een enorme database bestaat met al onze vingerafdrukken en gezichtscans. Gratis weggegeven. Wat zeg ik, we betalen duizenden euros om ze weg te geven!

  Geen wonder dat dit de rijkste bedrijven ter wereld zijn.

  Vergeet niet, Facebook komt overal mee weg, en maken alleen maar meer winst, net als de grote banken overal mee weg komen (check de “Dirty Money” docu over witwaspraktijken van HSBC bank op Netflix). De overheid kiest uiteindelijk altijd de kant van grote bedrijven en banken want die zijn ‘too big to jail’

  Mensen, pas op, en denk na wat je allemaal weggeeft, voor geen enkele goede reden.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Het aanzetten van Face ID/Toch ID op een app heeft weinig toegevoegde beveiligingswaarde wanneer deze zelfde toegang al is ingesteld op de telefoon zelf. Als onbevoegde aangekomen zijn bij deze app dan hebben ze Face ID/Toch ID al omzeilt, en kunnen dus dan ook in de app.

  Mijn advies is om verschillende lagen van beveiliging te gebruiken. Bijvoorbeeld Face ID/Toch ID op je telefoon zelf en een andere beveiliging, zoals een cijfer code, op de app. Dit zorgt voor een extra drempel om toegang te krijgen tot de informatie.

 • Profielfoto
  Koezel

  @ Remart: De enige optie voor jou is om je af te sluiten van het internet, geen (betaal)pasjes meer te gebruiken, een oude auto te rijden of beter nog de fiets. Je word op talloze manieren al geregistreerd. Overal hangen camera’s enz.

 • Profielfoto
  mtooster

  remart op 4 februari 2019 11:28
  Ik ben geen Conspiracy aanhanger, ….

  [Heel conspiracy ‘verhaal’ met drogredenen aan elkaar geregen]

  👌 /s

  Als het om privacy gaat zijn je biometrische gegevens nog wel het minst interessant….
  Ik denk dat de meeste vier- of zescijferige codes meer persoonlijke gegevens bevatten dan een biometrisch persoonskenmerk. (zoals de geboortedatum van je partner of jezelf)

  Juist biometrische gegevens zijn bij uitstek geschikt om toegang tot persoonsgebonden data te reguleren/beveiligen. (let op: dat is wat anders dan versleutelen.)

  En hoe de biometrische beveiliging in iOS werkt is al door velen geanalyseerd en beproefd. Er is tot op heden geen enkel bewijs gevonden van enige opslag of communicatie van data waarmee de biometrische gegevens gereconstrueerd kunnen worden. Natuurlijk is dat geen uitsluitsel dat het inderdaad niet gebeurd, maar het maakt het onwaarschijnlijk.

 • Profielfoto
  Appelschil

  remart op 4 februari 2019 11:28
  Ik ben geen Conspiracy aanhanger, maar het hele FaceID en vingerafdruk gedoe voelt gewoon totaal niet goed. Ik geloof niet dat Apple die gegevens NIET kan inzien. Eerst geven miljoenen mensen hun vingerafdruk aan Apple, en een paar jaar later geven miljoenen mensen een perfect scan van hun gezicht aan Apple. Is iedereen echt overtuigd dat hier geen gevaar in zit?

  En waarom? Je kan toch veel makkelijker en veiliger een 4 cijferige code intoetsen? Het zwakke argument dat de vingerafdruk scanner niet in een scherm ingebouwd kon worden is natuurlijk klinkklare onzin. Ze wilden gewoon nu alle gezichten scannen. De vingerafrukken hadden ze al.

  En nu krijgen WhatsApp (en daarmee Facebook) ook toegang tot die gegevens? Tenminste, wie kan me 100% garanderen dat het niet zo is?

  Ik weet zeker dat we ooit gaan uitvinden dat er een enorme database bestaat met al onze vingerafdrukken en gezichtscans. Gratis weggegeven. Wat zeg ik, we betalen duizenden euros om ze weg te geven!

  Geen wonder dat dit de rijkste bedrijven ter wereld zijn.

  Vergeet niet, Facebook komt overal mee weg, en maken alleen maar meer winst, net als de grote banken overal mee weg komen (check de “Dirty Money” docu over witwaspraktijken van HSBC bank op Netflix). De overheid kiest uiteindelijk altijd de kant van grote bedrijven en banken want die zijn ‘too big to jail’

  Mensen, pas op, en denk na wat je allemaal weggeeft, voor geen enkele goede reden.

  Ik heb dit meermaals moeten implementeren in iOS apps waaraan ik gewerkt heb. Face ID en Touch ID data is niet toegankelijk voor externe ontwikkelaars (inclusief Facebook). Het enige wat er gebeurt zodra je met Touch ID en Face ID autoriseert is dat een ‘OK’ of ‘Failed’ wordt teruggegeven zodra er in een app een ontgrendelpoging heeft plaatsgevonden. Enige ‘gevoelige’ data van de gebruiker kun je als ontwikkelaar simpelweg niet bereiken.