WhatsApp geeft je binnenkort meer controle over groepschats

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Groepsgesprekken in WhatsApp kunnen een vloek en een zegen zijn. Aan de ene kant is het heel erg handig om snel mededelingen te doen, maar soms zijn er ook enorm nutteloze groepen waar je het liefst niets mee wil te maken wil hebben. Gelukkig werkte de populaire chat-app aan meer controle over je deelname aan groepen.

In een aankomende update van WhatsApp kun je namelijk aangeven wie je wel en niet mag uitnodigen voor groepen. Zo kan niet iedereen je meer in iedere groepschat stoppen. Je moet uitnodigingen gaan accepteren.

Nieuwe opties WhatsApp groepsgesprekken

Je kunt straks kiezen wie je aan groepsgesprekken mag toevoegen: iedereen, alleen contacten of niemand. Bij die eerste optie werken groepsgesprekken precies zoals nu. Je wordt meteen toegevoegd zonder waarschuwing. Bij de tweede optie wordt je meteen toegevoegd als de beheerder van de groep in je contactenlijst staat. Is dat niet het geval? Dan volgt eerst een uitnodiging die je moet accepteren of weigeren. Bij de laatste optie moet je altijd een uitnodiging accepteren of weigeren.

WhatsApp groepsgesprekken
Klik/tap voor groter.

Dit is een prima verbetering die niet alleen irritaties, maar ook privacyzorgen wegneemt. Alle deelnemers konden wanneer je aan een groep toegevoegd werd namelijk meteen je nummer zien. Andere apps zoals Telegram bieden meer mogelijkheden zoals het afschermen van de nummers van deelnemers. Dit is voor WhatsApp echter al een mooie stap vooruit die je ergernissen gaat besparen. Binnenkort beschikbaar.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  JohnDillinger

  Nu nog groepen compleet kunnen dempen, archiveren, verbergen, achter het behang plakken… Ik word niet goed van groepsapps waar ik niet uit kan stappen (als in: ik word elke keer weer toegevoegd) en die ondanks dat ik ze demp altijd zo’n nieuwe berichten teller hebben.

 • Profielfoto
  Frans

  JohnDillinger op 13 februari 2019 18:28
  Ik word niet goed van groepsapps waar ik niet uit kan stappen (als in: ik word elke keer weer toegevoegd)

  Misschien even met degene die dat doet in gesprek gaan? Ik bedoel fysiek samen zitten, al dan niet met een drankje erbij.

 • Profielfoto
  Kippewit

  @JohnDillinger zo erg als bij jou is het bij mij gelukkig nog niet. Waar ik wel heel moe van wordt is het constante gelul in sommige groepen. Groepen waar je wel in moet zitten omdat je anders niet op de hoogte bent. Zo zit ik voor mijn kinderen in een groep waarin gepost wordt of het die dag wel of geen training is. Voor ik in de groep zat, hadden we al een paar keer voor een gesloten deur gestaan. Alleen kunnen de mensen in die groep maar niet stoppen met lullen over dingen die er totaal niks mee te maken hebben. Groep staat wel op stil, maar je moet alsnog in de namiddag door 100 berichten scrollen die je niet wil lezen want misschien staat er wel ergens “vanavond geen training”.

  Zelfde bij de groep van mijn eigen sport. Ook daar vooral gelul ipv nuttige dingen, maar als ik niet in de groep zat was ik al een paar keer niet op de hoogte geweest van wijzigingen.

  En dan heb je nog de groepen over verjaardagsfeestjes van de kinderen. Plots zit je in een groep met 10 moeders, die allemaal willen weten wat de jarige graag wil hebben. Tijdens het feestje zelf krijg je allemaal foto’s en filmpjes van hoe leuk de kinderen het hebben (hoef ik niet te zien, laat ze het straks zelf maar vertellen), en na afloop krijg je dan ook nog eens bedankjes voor de cadeautjes, bedankjes voor het feestje, foto’s van “kijk hoe leuk ze de strijkparels vindt! Ze heeft al een flamingo gemaakt!”

  Heel vermoeiend allemaal.