Weekend poll: plak jij de webcam van je laptop af?

Door: Raymon Mens - 48 reacties

Je ziet ze steeds vaker. Webcams in laptops en MacBooks die met een stukje tape afgeplakt zijn. Veiligheid voor alles, of is het onzin? De meeste webcams hebben immers een LED-lampje dat aangeeft of ze ingeschakeld zijn. Aan de andere kant kan slimme software best iedere halve seconde een foto maken zonder dat je het doorhebt.

Plak jij je webcam af? Stem in onze weekend poll en voel je vrij om in de reacties te laten weten waarom wel of niet.

Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Zet ‘m even uit om te stemmen.

Reacties

48 reacties
 • Profielfoto
  iMaf

  Niet enkel van de laptop maar ook van de iPad!

 • Profielfoto
  Wimusia

  Heb geen laptop, wel van mijn iPad!

 • Profielfoto
  Leander Deen

  Ik heb een app voor de Mac die mijn waarschuwt als applicatie mijn camera wil gebruiken die ik moet bevestigen

 • Profielfoto
  Leokoolsbergen

  Zoveel camera’s, overal! Is een bivakmuts geen betere oplossing?

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Op mijn Macbook pro staat software waarmee ik in geval van diefstal of verlies van de laptop screenshots kan maken, toetsaanslagen kan registreren en kan meekijken met de camera. Daarom plak ik hem niet af. Maar denk dat het anders geen slecht idee is.

  Mark Zuckerberg en de directeur van de CIA plakken zelf de camera van hun laptop af, zo is op foto’s te zien. Dat zegt genoeg. Overigens lijkt me voor de directeur van de CIA de ingebouwde microfoon een groter risico.

   

 • Profielfoto
  Furbz

  Zeker! Een spy fy!

 • Profielfoto
  BBelmans

  Ik heb een Camera-Cover op mijn iMac – Nooit meer last van pottenkijkers!
  https://static.mijnwebwinkel.nl/winkel/testbam/image/cache/full/ae5e37fd00c1f61b91eab150e980b3186518cbd4.jpg

 • Profielfoto
  draugminaion

  Als ze bij je webcam kunnen, kunnen eigenlijk al overal bij. En paar plaatjes maakt dan niets meer uit.

 • Profielfoto
  darthvader

  Omgekeerd op de cinema display 🤪

 • Profielfoto
  Col

  iMac is afgeplakt maar iPhone en iPad kan niet omwille van de gezichtsherkenning.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Er zijn ergere dingen die ze op mijn systeem kunnen doen, dan naar me te kijken terwijl ik in mijn neus peuter.

  De reportage hierover in de WSJ was stom, die journalist moest allerlei beveiligingen uitschakelen om die spearfishing attack te laten slagen.

 • Profielfoto
  Swetsenegger

  Nee, ik gebruik oversight.

 • Profielfoto
  Classic II

  Sterker nog:

  Ik heb de camera èn microfoon hardwarematig losgekoppeld.

 • Profielfoto
  tarun

  Op MacOS: gebruik Micro Snitch.

 • Profielfoto
  tuuur

  Webcam cover is handig, geen lelijk plakband maar een schuifje 👍🏻

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Als ze bij de webcam kunnen, dan kunnen ze ook bij de microfoon dus dan heeft afplakken toch niet veel nut. Verder gebruik ik mijn laptop dichtgeklapt aan een extern scherm dus ze kunnen toch niks zien.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Valt hier niet veel te zien, met of zonder plakkertje.

 • Profielfoto
  MJNZ

  Nee, Macbook en iMac geven aan middels n groen lampje of de cam gebruikt wordt..

 • Profielfoto
  Dédé

  Heb op een etiket een zwart vlak geprint en dan uitgeknipt met een perforator…mooi zwart bolletje die bijna niet is op te merken

 • Profielfoto
  Cenobyte

  En ik draag ook een aluminium hoedje…

  :-D

   

 • Profielfoto
  Qapla

  EagerB0bNerd op 16 februari 2019 10:10
  Op mijn Macbook pro staat software waarmee ik in geval van diefstal of verlies van de laptop screenshots kan maken, toetsaanslagen kan registreren en kan meekijken met de camera.

  Welke software gebruik je daarvoor?

   

 • Profielfoto
  A KLERK

  Als ze mij naakt op hun scherm krijgen, barst dat…

 • Profielfoto
  Jor1

  En dan?? Nou en!

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Het zal me een volkomen zorg zijn dat er een miniscuul kleine kans id dat iemamd met mijn webcam naar mijn hoofd of bij afwezigheid de muur gaat zitten staren. Voorzichtigheid is mooi, paranoia maar een half stapje verder.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nope…

  Ik plak dat nooit af. Simpelweg omdat iedereen achter een 720P iSight lens op mij lijkt. Zelfs de schaapjes in Minecraft lijken dan op mij.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Heb simpelweg alle drivers uitgeschakeld zodat de isight camera niet meer gebruikt kan worden. Lijkt mij een iets elegantere oplossing. Het afplakken van je webcam schreeuwt ‘digibeet’ imo.

 • Profielfoto
  sedikit

  “Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Zet ‘m even uit om te stemmen.”. Let even op dat zgn toffe eigentijdse “iets te enthousiaste adblocker” (Bol.com weet er ook goed raad mee). Ik word een beetje moe van dit commerciële gedoe hier. Straks moet je alle add-ons van je browser uitschakelen om een topic te starten, en/of die te beantwoorden. Bah!

 • Profielfoto
  AT024

  Waarom zou je het afplakken. Zolang er geen lampje brandt naast je camera dan is hij niet actief. Net alsof die mensen zo belangrijk zijn en daarom hun camera’s gaan afplakken. Neem je zelf niet zo serieus man.

 • Profielfoto
  iNicholas

  Hoe stom is da ? Dank denk ik dat he beter je bestanden kan beveiligen dan je cam… bij diefstal zou je blij zijn dat die niet afgeplakt is en je kan zien wie jou device meeneemt/gebruikt.

 • Profielfoto
  Aiko

  Weet niet of vertrouwen op een wel of niet brandend lampje een zekerheid is om te weten of een camera in gebruik is. Als ‘men’ de kunde heeft van een afstand in je computer te rommelen, verwacht ik dat ze ook wel weten hoe ze kunnen voorkomen dat het lampje wordt aangestuurd… In dat opzicht is afplakken of bedrading fysiek ontkoppelen in ieder geval meer een zekerheidje.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Is er überhaupt bewijs dat er op een recente Mac met een recent macOS misbruik van is gemaakt?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Ik vermoed dat het lampje niet softwarematig wordt aangestuurd, maar gewoon in serie (of parallel, daar wil ik van af wezen) met de camera staat: stroompje naar de camera is stroompje naar het lampje.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd
 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  mmh, kan mijn bericht niet meer bewerken?

  link lijkt niet te werken, nog een keer:

  http://orbicule.com/undercover/mac/

   

   

 • Profielfoto
  AT024

  @GoeieDag: juist

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik gebruik een app, volgens mij Snitch, die waarschuwt als je camera OF microfoon wordt gebruikt.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik heb de Nope
  https://www.bungajungle.com/products/nope-1-laptop-webcam-cover?variant=1059776848
  Niet goedkoop maar heel subtiel.

  Beter dan een plakkertje en hoewel ik niet geloof dat het zo makkelijk is om mee te kijken op een Mac geeft het gewoon een prettig gevoel. Ik heb de camera af en toe nodig en dan volstaat een plakkertje ook niet.

 • Profielfoto
  Joid

  Dat lampje op je Mac zegt helemaal niets. Maar om zeker te zijn wanneer ik een mailtje krijg dat ze filmpjes van mij en de buuf hebben, heb ik zo’n schuifding ervoor zitten. Technisch gezien kan je camera overgenomen worden. En dan werken die apps ook niet meer.
  Een 1.0 oplossing als een schuif werkt dan sowieso.

 • Profielfoto
  Wimusia

  farl4web op 17 februari 2019 09:41
  Ik gebruik een app, volgens mij Snitch, die waarschuwt als je camera OF microfoon wordt gebruikt.

  Snitch? Niet in de App store!

 • Profielfoto
  iNicky

  Ik vertrouw die lampjes ook niet zo. Ik sluit mij dan ook regelmatig in de koelkast op om te zien of het lampje wel echt uit gaat. Het is wel afzien maar je hebt dan ook echt zekerheid.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik begrijp de angst niet zo goed. Waarom zou iemand mijn camera willen overnemen? Ik kan best beelden verzinnen die ik niet perse met de rest van de planeer wil delen, maar hoe iemand die via mijn cam kan maken is me totaal onduidelijk.

 • Profielfoto
  atimago

  Persoonlijk ben ik er niet zo bang voor. Ik zie het regelmatig bij klanten heb daarom voor mijn klanten die spy-fy versie bedrukt gekocht. Want het is zo lelijk als je dat met een plakbandje doet.

   

 • Profielfoto
  liudger

  Pi-hole met VPN server en nog wat andere beveiligingen moeten voldoende zijn.

 • Profielfoto
  Imade

  Dan nemen ze geluid op… dus neen niet afgeplakt.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Zelfs de Zuck doet het:D

  Maar hier niet nee . Mijn laptop heeft Windows Hello . Zo schuifcover of plakker zit dan in de weg.

 • Profielfoto
  AT024

  Complottheorieën. Zoek hulp

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Schijnveiligheid, zo’n plakkertje!
  Iedereen weet toch dat ze via het scherm ook mee kunnen kijken…

 • Profielfoto
  Theos

  Ik draai mijn iSight camera gewoon naar links of rechts als het spannend wordt !;-)