Vrouwenonderdrukking per app? In Saudi-Arabië heel normaal

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Apple en Google zijn kampioen op het gebied van van diversiteit. Tim Cook spreekt vaak over gelijkheid tussen mannen en vrouwen en rechten voor transgenders. Google probeert meer vrouwen aan teams met ontwikkelaars toe te voegen. Soms zijn er echter ook mislukkingen. De aanwezigheid van de app Absher in de App Store en Google Play store bijvoorbeeld.

Absher is een app die gemaakt is door de regering van Saudi-Arabië. Met deze app kan een man zijn vrouw nauwkeurig volgen en haar reisrecht desgewenst intrekken. Naar schatting gebruiken meer dan een miljoen mannen de app. NGO’s Human Rights Watch en Amnesty International trekken nu aan de bel.

App voor ‘beschermers’ van vrouwen

Hoewel er recentelijk inspanningen zijn gedaan om vrouwen iets meer vrijheid te geven, handhaaft Saoedi-Arabië nog steeds veel wetten die alles behalve vrouwvriendelijk zijn. Zo dient een man nog steeds als ‘beschermer’ van zijn vrouw en kan hij haar met de app nauwlettend in de gaten houden. Onder andere met de volgfunctie.

Deze volgfuncties kan een man waarschuwen wanneer de gevolgde vrouw de grens van het land passeert. Met de app kan een man beslissen hoeveel reizen zijn vrouw mag maken en hoe lang deze reizen kunnen duren. De gebruiker kan op elk moment het recht van reizen herroepen en zien waar de vrouw geweest is. Dat komt omdat het paspoort op veel plaatsen geregistreerd wordt. Het is ook mogelijk om een timeline van reizen te zien (geen stiekeme tripjes) en om verkeersboetes die vrouwen hebben gekregen te raadplegen.

Vrouwenonderdrukking per app
Klik/tap voor groter.

Veel kritiek van NGO’s

Apple en Google krijgen momenteel veel kritiek op het toelaten van apps in de App Store. Onder andere Human Rights Watch en Amnesty International trekken aan de bel. De zijn van mening dat Apple en Google mensenrechtenschendingen en discriminatie van vrouwen faciliteert.

In de richtlijnen voor de App Store schrijft Apple nadrukkelijk dat apps geen “lasterlijke, discriminerende, intimiderende of vernederen content” mogen bevatten. Ontwikkelaars mogen zich niet schuldig maken aan “pesterijen, discriminerende praktijken of intimidatie van welke aard dan ook” en anderen niet aan te moedigen om dat wel te doen. Het is moeilijk om te zien hoe de app van de regering in Saudi-Arabië niet in overtreding met deze regels is.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik zeg: omzetten naar een variant voor jonge kinderen met een smartphone 😄

 • Profielfoto
  Shmoo

  Absher is een app die gemaakt is door de regering van Saudi-Arabië. Met deze app kan een man zijn vrouw nauwkeurig volgen en haar reisrecht desgewenst intrekken.

  Albert Heijn zien jullie dit? Feature Request in de appie app! Misschien met extra elektroshock button voor het geval ze dat ze de rij met het bier wilt overslaan. 👀

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Tsjonge wat een treurnis-app. Wel goed dat via dit appje deze Saudische wanstaltigheid transparant wordt.

 • Profielfoto
  gipsman

  Het heeft niet veel zin om deze app te blokkeren en intussen Saudische olie te kopen, aan SA wapens te leveren, SA mee te laten voetballen in het WK, etc. Money talks!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Mooi, waar kan je die app downloaden🤪👀

 • Profielfoto
  SMac

  Ik zie dat de hele familie die de app promoot er heel blij mee is, dus zal toch wel een prima app zijn.

 • Profielfoto
  farl4web

  Shit, dat kan echt niet zo’n app. Kom op Apple toon wat spierkracht en verwijder de app!

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Eindelijk eens een app die gemaakt is door iemand met verstand, vrouwen zijn veelte vrij, dit moet aan banden worden gelegd. Dank zij de vrouw en een appel kunnen wij niet meer leven in een paradijs en stoeien met een leeuw. Dit is voorruitgang, maar Nederland loopt natuurlijk weer achter………….. zucht.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  🤪

 • Profielfoto
  Wimusia

  gipsman op 11 februari 2019 13:45
  Het heeft niet veel zin om deze app te blokkeren en intussen Saudische olie te kopen, aan SA wapens te leveren, SA mee te laten voetballen in het WK, etc. Money talks!

  Amen!

 • Profielfoto
  ro_me

  Mogen vrouwen dan wel een telefoon? Ook raar dan! Pak ze dan ook die gsm af. Nu kunnen ze immers de politie bellen als ze mishandeld worden, Trump bellen voor asiel of zich beklagen op het Amnasty forum.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Die vrouwonvriendelijke app werkt NIET op mijn SE.