‘Echt universele apps voor iPhone, iPad en Mac in 2021’

Door: Raymon Mens - 6 reacties

In macOS Mojave heeft Apple al een klein beginnetje gemaakt met universele apps voor iPhone, iPad en Mac. De Woning-app is bijvoorbeeld zowel op Mac als iOS beschikbaar. In 2021 komen naar verluidt volledig universele apps. Die kunnen dan op je iPhone en je Mac uitgevoerd worden.

Dat meldt de doorgaans goed ingelichte Bloomberg-reporter Mark Gurman. Apple zou al tijdens WWDC 2019 een SDK (developer kit) beschikbaar willen stellen. Zo kunnen ontwikkelaars alvast aan de slag met de universele apps. Het zou echter nog tot 2021 duren voordat ook zogenaamde universele binaries gemaakt kunnen worden.

Apps die werken op iPhone, iPad en Mac

Als de universele apps een feit zijn, is er nog maar één algemene App Store nodig. Een app bevat dan namelijk zowel een interface voor de Mac als voor iPhone en iPad. De backend-code die niet verantwoordelijk is voor de interface kan gedeeld worden op alle platforms. Volgens Bloomberg moeten de apps in Apple’s eigen programmeertaal Swift geschreven worden.

Een geleidelijke uitrol klinkt heel logisch. Met de iOS-apps in macOS Mojave heeft Apple een bemoedigende start gemaakt, maar de apps zijn nog lang niet perfect. De komende twee jaar kunnen ontwikkelaars met de SDK (developer kit) aan de slag en bugs en verbeteringen doorgeven. Apps moeten zowel in de Mac App Store als iOS App Store ingediend worden, maar in 2021 zou die eis komen te vervallen en worden écht universele apps mogelijk.

macOS 10.14 woning-app
De Woning-app van macOS Mojave – Klik/tap voor groter.

WWDC 2019 van 3 tot en met 7 juni

Wat Apple in petto heeft zien we waarschijnlijk definitief op 3 juni. Dan start naar verluidt WWDC 2019 en zal Apple iOS 13 en macOS 10.15 onthullen. De universele apps zijn onderdeel van die nieuwe besturingssystemen. Een vraag die wij graag beantwoord zouden willen zien, is bijvoorbeeld of het mogelijk wordt op iPhone-apps in een klein venster op de Mac uit te voeren, of dat een aangepaste interface verplicht is.

Universele apps zouden een uitkomst zijn voor bijvoorbeeld Netflix, Spotify en Twitter. Deze diensten hebben nu helemaal geen Mac-app, of een als Mac-app vermomde web-app. Ze hebben echter wel een iOS-app en die kan straks relatief eenvoudig naar de Mac gebracht worden. Een veelbelovende ontwikkeling.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Die titel Klinkt als iCloud apps
  Of Apple os 13

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  ‘Als de universele apps een feit zijn, is er nog maar één algemene App Store nodig.’ Dat is onlogisch en onwaarschijnlijk. Dat de AH en Jumbo dezelfde melk verkopen betekent niet dat ze kunnen fuseren.

 • Profielfoto
  Sander Lubberts

  @gijsraggers waarom zou dat niet kunnen de database/ koppeling is hetzelfde het is alleen de schil die anders is. Zie het als een responsive website

 • Profielfoto
  koen

  Met de iOS-apps in macOS Mojave heeft Apple een bemoedigende start gemaakt

  Welke apps zijn dat?

 • Profielfoto
  WillemZ

  Ik programmeer in Filemaker en die laat het al zien. Welliswaar met verschillende Filemaker producten, maar wel met het resultaat dat een Filemaker applicatie naadloos op een Mac, Windows, iPhone en iPad werkt.

  Wat schermafhandeling aangaat, dien je uit te gaan van de iPad en dat transformeren naar de Mac. Andersom wordt een probleem omdat de iPad het kleinste scherm van de twee heeft.

  Vervolgens kwam de iPhone aan de beurt… alle schermen heb ik opnieuw moeten maken om de belevenis passend te krijgen zoals men dat van een iPhone verlangt.

  Technisch werkt het, maar doe niet alsof je een iPhone scherm zomaar op een 24 inch monitor gaat gebruiken. Het formaat moet je optimaal benutten en daardoor alleen al zijn de verschillen enorm.