T-Mobile biedt volgend jaar al landelijk 5G, start in Den Haag

Door: Raymon Mens - 5 reacties
5G in Nederland

5G in Nederland? Het gaat sneller gebeuren verwacht. T-Mobile heeft aangekondigd begin 2020 te starten met de bouw van een 5G-netwerk. Het moet begin 2020 in Den Haag operationeel zijn en later volgend jaar volgt landelijke dekking. De provider gaat de 700MHz-band gebruiken.

Dat heeft T-Mobile in een persbericht aangekondigd. Dat Den Haag als eerste stad een 5G-netwerk krijgt is geen toeval, het hoofdkantoor van de provider is er namelijk gevestigd. De gemeente haakt ook aan het initiatieven rondom slimme binnensteden en sensoren voor internet of things.

T-Mobile gebruikt deel netwerk Tele2

Het plan is om een deel van het netwerk van Tele2 in te zetten voor 5G. T-Mobile nam de concurrerende provider eind 2017 over en kreeg eind 2018 groen licht van de Europese Commissie. De integratie van de netwerken is in volle gang en de provider gaat dit zo aanpakken dat 5G op de 700MHz-band straks moeiteloos is in te schakelen.

In Den Haag komt nog in 2019 een zogenaamd 5G Field Lab. Daar kunnen geïnteresseerden alvast met 5G-toepassingen experimenten. Dit lab is vooral gericht op ontwikkelaars en hardwarebouwers die met het nieuwe mobiele netwerk aan de slag willen.

T-Mobile hoofdkantoor Den haag
Het hoofdkantoor van T-Mobile in Den Haag – Klik/tap voor groter.

Landelijk 5G afhankelijk van verloop veiling

Voordat 5G landelijk de lucht in kan, moeten providers eerst toestemming van de Nederlandse overheid hebben. Die volgt nadat de veiling van 5G-freqenties is afgelopen. Hoewel T-Mobile al een deel van het oude netwerk van Tele2 kan gebruiken, wil het meer ruimte voor het nieuwe mobiele netwerk bemachtigen.

Wanneer de veiling precies gehouden wordt, is aan de Nederlandse overheid. Dat het in 2020 gaat gebeuren is zeker, want dit is een nadrukkelijke wens vanuit Europa. Alle Europese landen (behalve België…) verwachten hieraan te kunnen voldoen. De plannen van KPN en Vodafone zijn nog niet bekend, maar laten vast niet lang op zich wachten.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  aaa

  En wanneer kunnen we eSim support verwachten ?

 • Profielfoto
  Night

  De bouw van een netwerk is niet hetzelfde als de uitrol ervan. Dat kan nog een stukje langer op zich laten wachten.

 • Profielfoto
  Max

  Zullen ze daarvoor dan de Tele2 klanten over gaan zetten op het tmobile netwerk ?

 • Profielfoto
  Yosemite

  Lees in dat persbericht niks over een landelijke uitrol, alleen dat Den Haag de eerste stad wordt met volledige 5G dekking.

 • Profielfoto
  VxP

  Ik zou als T-Mobile eerst de focus leggen op landelijke storingsvrije dekking van 4g. 😉