Spotify zet in op podcasts, doet twee grote overnames

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Spotify biedt al een tijdje podcasts aan. Dat wil zeggen: je kunt podcasts van externe makers in de app beluisteren. Nu zet de streamingdienst echter een stuk groter in op podcasts. Het neemt twee podcastbedrijven over en wordt zo ook zelf producent van podcasts.

Het gaat om Gimlet Media en Anchor. Gimlet is een podcast-netwerk dat een grote hoeveelheid eigen audioshows produceert. Anchor richt zich meer op het publiceren en marketen van podcasts. Iedereen kan met de tools een eigen podcast opnemen en reclame integreren.

Eigen podcasts en productie voor iedereen

Spotify heeft hierdoor niet alleen een grote hoeveelheid professioneel geproduceerde audioshows in handen, maar ook een platform dat iedereen in staat stelt om een podcast op te nemen en te publiceren. CEO Daniel Ek zegt in een persbericht dat podcast-luisteraars graag gezien worden op Spotify. Ze besteden twee keer meer tijd in de app dan andere gebruikers en luisteren over het algemeen ook meer muziek.

Gimlet Media studio
Een van de studio’s van Gimlet Media in New York – Klik/tap voor groter.

De streamingdienst wil dat in de toekomst meer dan 20 procent van de audio die beluisterd wordt bestaat uit podcasts. Dat is financieel heel gunstig, want aan podcasts valt eigenlijk alleen maar te verdienen. Veel makkelijker dan aan muziek. Makers stellen ze vaak gratis beschikbaar en er hoeven geen auteursrechten of royalty’s betaald te worden.

Spotify als dominante macht: dubbel gevoel

Is het een goede zaak dat Spotify een dominante macht in de podcast-wereld wil worden? Er zijn argumenten voor en tegen te bedenken. Toegankelijke podcasts in een mainstream-app kunnen het medium verder op de kaart zetten, zodat meer consumenten op de hoogte zijn van het bestaan van de podcast.

Aan de andere kant maakt een dominante macht podcasts een stuk minder vrij en decentraal. De shows worden vaak via een open RSS-feed verspreid. Dat wil zeggen dat ze voor iedereen vrij toegankelijk zijn en via allerlei apps beluisterd kunnen worden. Om gebruikers naar zijn eigen platform te trekken, zal Spotify ongetwijfeld met exclusives op de proppen komen. Crimetown, de nieuwste podcast van Gimlet is bijvoorbeeld alleen via Spotify te beluisteren. Voorheen was deze voor alle podcast-spelers toegankelijk.

spotify podcasts
Klik/tap voor groter.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Exclusives in een open formaat. Top 😥

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Wij denken allemaal zo blij te moeten zijn met die nieuwe streamingdiensten; NOT

  Over een paar jaar bevatten ze allemaal exclusieve content (Disney, AT/Warner)
  Netflix zal veel minder aanbod van anderen bieden, bv niets meer van Disney.

  Betekent dat je of meerdere abonnementen moet af nemen of gewoon content niet ziet.

  Ik noem dit geen vooruitgang.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @iPhonefans +1