Spotify rekent (niet) af met accounts die advertenties blokkeren

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Spotify biedt in tegenstelling tot Apple Music een gratis abonnement aan. Je krijgt daarbij advertenties tussen de nummers en kunt niet alle playlists in je eigen volgorde beluisteren. Een aantal gebruikers wil wel de lusten en niet de lasten en blokkeert de reclame op Spotify. Dat is nu echter afgelopen.

De streamingdienst heeft aangekondigd dat accounts die op het blokkeren van advertenties worden betrapt, zonder pardon verwijderd zullen worden. De maatregel is nu opgenomen in de algemene voorwaarden van de muziek-app.

Adblocker is een breed begrip

Diverse techsites melden dat Spotify optreedt tegen alle adblockers. Dat is echter niet zo. Iemand die een adblocker in zijn browser heeft geïnstalleerd, zal niet door deze maatregel getroffen worden. De audio-advertenties van Spotify worden hier immers vaak niet door geblokkeerd. Het gaat specifiek om gebruikers op bijvoorbeeld Android die met een gepatchte Spotify-app advertenties omzeilen. Of fanatieke computerexperts die met bijvoorbeeld een Raspberry Pi en Pi-hole advertenties op hun hele netwerk filteren.

Als je een van deze strikte manier van advertenties blokkeren gebruikt, heeft de dienst het recht om je account per direct op te heffen. Volgens een eerder bericht heeft Spotify ongeveer 2 miljoen gebruikers die met gepatchte apps of op netwerkniveau advertenties blokkeren. Dat is ongeveer 3 procent van alle gratis gebruikers. Het gaat dus om een zeer kleine groep gebruikers die hier last van zal hebben.

Spotify advertenties
Klik/tap voor groter.

Aanpassing algemene voorwaarden

De nieuwe algemene voorwaarden zijn vanaf 1 maart van kracht. In de Nederlandse en Belgische versie van de algemene voorwaarden zijn de regels nog niet opgenomen, dat komt waarschijnlijk omdat die nog niet vertaald zijn. In het verleden heeft Spotify bewezen in staat te zijn accounts die advertenties blokkeren prima te kunnen detecteren. Gebruikers kregen toen een e-mail met een waarschuwing. De nieuwe maatregelen lijken een stuk drastischer.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Toch al? ­čśů

  Vooral verbazend dat het ├╝berhaupt mogelijk was.

   

 • Profielfoto
  Appler

  Wel willen genieten van (app, muziek rechten etc etc) maar niet willen betalen….

 • Profielfoto
  Pjotr

  Voor de prijs van 12 CD’s per jaar(best veel CD’s, daar had ik vroeger geen geld voor)

  onbeperkt Spotify luisteren.(bij einde abo, geen muziek meer over)