Nieuwe standaard: snellere Micro SD-kaartjes op komst

Door: Raymon Mens - 0 reacties

De evolutie van ieder opslagtype laat zich altijd als volgt omschrijven: het wordt sneller, groter en goedkoper. Dat is ook bij Micro SD-kaartjes het geval. Een nieuwe standaard, genaamd Micro SD Express moet veel snellere kaartjes mogelijk maken. Geen overbodige luxe, met de komst van 8K-video en VR.

Kaartjes die Micro SD Express ondersteunen, krijgen een snelheid van maximaal 985 MB/s. Dat is aanzienlijk sneller dan de 624 MB/s die de huidige UHS-III-standaard biedt. Dit is uiteraard de theoretische maximumsnelheid die niet altijd in de praktijk gehaald zal worden.

Lijn tussen SD-kaartje en SSD vervaagt

Om Micro SD Express te ondersteunen, is nieuwe hardware nodig. Het is (uiteraard) niet een kwestie van een nieuw kaartje in je drone, camera of andere gadget stoppen om meer snelheid te zien. Zowel de lezer als schrijver moeten de hoge snelheid ondersteunen. De lezer vereist aansluiting op een PCI-e-bus om de maximale snelheid mogelijk te maken. De nieuwe standaard is wel backwards compatibel. Dat wil zeggen dat de kaartjes gewoon werken in oudere accessoires, maar dat ze minder snel zullen zijn.

Momenteel is geen enkele Mac voorzien van een SD-kaartlezer die met de nieuwe, snelle kaartjes werkt. Mogelijk volgt deze in de nieuwe Mac Pro. De nieuwe standaard zorgt er ook voor dat de lijn tussen SD-kaartje en SSD-schijf vervaagt. De SD Express-kaartjes werken namelijk ook met het NVMe-protocol dat doorgaans gebruikt wordt voor SSD-schijven. Uiteraard heeft een geheugenkaartje niet de betrouwbaarheid van een SSD, maar technisch kruipen ze steeds verder naar elkaar toe.

Micro SD Express
Klik/tap voor groter.

Ook goed voor accu van gadgets

Meer snelheid zorgt niet alleen voor nieuwe mogelijkheden met 8K-video, VR en 360-graden-video, maar is ook goed voor de accu van gadgets. De nieuwe standaard zorgt voor een voor lagere latency en daarom het verbruik. Daardoor kunnen accessoires en gadgets zoals drones en actiecamera’s eerder in stand by-modus.

De eerste Micro SD Express-kaartjes moeten eind 2019 in de winkels liggen.

Reacties

0 reacties