Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 februari 2019

Smartphone met 10x optische zoom? De slimme truc van Oppo

Het Mobile World Congress is anno 2019 eindelijk weer interessant. Vorig jaar kwamen fabrikanten niet verder dan de iPhone-notch aftroeven, maar dit jaar zien we behoorlijk wat innovatie. Niet alleen vouwbare smartphones, maar ook zinnige camera-innovaties.

Het Chinese bedrijf Oppo (dochterbedrijf OnePlus) toonde tijdens de telecom­beurs een smartphone met 10x optische zoom. De meeste smartphones zoals de iPhone komen niet verder dan 2x optische zoom. Oppo doet dit niet door een grote, dikke lens te integreren, maar gebruikt het principe van een periscoop.

10x optische zoom in een dunne smartphone

Het principe dat Oppo gebruikt is heel eenvoudig. De fabrikant gebruikt een prisma om het licht te richten en monteert de camera horizontaal in plaats van verticaal. Dankzij deze truc wordt het mogelijk om een ​​camera met grote zoomlens te integreren in een hele dunne telefoon.

Oppo Smartphone zoom
Klik/tap voor groter.

Deze nieuwe sensor is nog niet klaar om op de markt gebracht te worden, maar de journalisten die deze week in Barcelona aanwezig zijn, hebben al een prototype kunnen proberen. De kwaliteit van de sensor wordt geprezen, het is écht 10x optische zoom. De optische stabilisatie is iets minder, maar met zo’n zoomniveau is het ook beter om niet te veel te bewegen.

Het softwaregedeelte zou nog te eenvoudig zijn, maar er is nog tijd om door te ontwikkelen. Dit toont in ieder geval aan dat de limieten van fotografie met een smartphone nog lang niet bereikt zijn.

Klik/tap voor groter.

Ook iets voor de iPhone?

Bij Apple worden dit jaar nieuwe innovaties verwacht op camera-gebied. Veel geruchten wijzen op de komst van een derde sensor op de OLED-modellen die de iPhone XS en de iPhone XS Max zullen opvolgen. De rol van de derde camera is momenteel nog onbekend. Apple heeft ook softwarematig wat in te halen. Google doet op zijn Pixel-smartphone indrukwekkende dingen met AI.

Reageer op artikel:
Smartphone met 10x optische zoom? De slimme truc van Oppo
Sluiten