Smartphone met 10x optische zoom? De slimme truc van Oppo

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Het Mobile World Congress is anno 2019 eindelijk weer interessant. Vorig jaar kwamen fabrikanten niet verder dan de iPhone-notch aftroeven, maar dit jaar zien we behoorlijk wat innovatie. Niet alleen vouwbare smartphones, maar ook zinnige camera-innovaties.

Het Chinese bedrijf Oppo (dochterbedrijf OnePlus) toonde tijdens de telecom­beurs een smartphone met 10x optische zoom. De meeste smartphones zoals de iPhone komen niet verder dan 2x optische zoom. Oppo doet dit niet door een grote, dikke lens te integreren, maar gebruikt het principe van een periscoop.

10x optische zoom in een dunne smartphone

Het principe dat Oppo gebruikt is heel eenvoudig. De fabrikant gebruikt een prisma om het licht te richten en monteert de camera horizontaal in plaats van verticaal. Dankzij deze truc wordt het mogelijk om een ​​camera met grote zoomlens te integreren in een hele dunne telefoon.

Oppo Smartphone zoom
Klik/tap voor groter.

Deze nieuwe sensor is nog niet klaar om op de markt gebracht te worden, maar de journalisten die deze week in Barcelona aanwezig zijn, hebben al een prototype kunnen proberen. De kwaliteit van de sensor wordt geprezen, het is écht 10x optische zoom. De optische stabilisatie is iets minder, maar met zo’n zoomniveau is het ook beter om niet te veel te bewegen.

Het softwaregedeelte zou nog te eenvoudig zijn, maar er is nog tijd om door te ontwikkelen. Dit toont in ieder geval aan dat de limieten van fotografie met een smartphone nog lang niet bereikt zijn.

Oppo 10x zoom smartphone
Klik/tap voor groter.

Ook iets voor de iPhone?

Bij Apple worden dit jaar nieuwe innovaties verwacht op camera-gebied. Veel geruchten wijzen op de komst van een derde sensor op de OLED-modellen die de iPhone XS en de iPhone XS Max zullen opvolgen. De rol van de derde camera is momenteel nog onbekend. Apple heeft ook softwarematig wat in te halen. Google doet op zijn Pixel-smartphone indrukwekkende dingen met AI.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Laat maar komen.

  Ben nu al heel blij met de twee sensors op mijn LG G6.

  Maar naast de normale lens, en de groothoeklens, zou een telelens zeer welkom zijn.

 • Profielfoto
  xaddict

  Het kan natuurlijk ook zo zijn dat vorig jaar een tussenjaar was waarin innovaties nog niet helemaal klaar waren. Zoiets als de S-modellen van Apple. Om het jaar is dat ook een beetje een saaie bedoeling waarin de standaard quotes als “our best iPhone ever” gebezigd worden maar alsnog iedereen teleurgesteld is.

  Om meteen maar te concluderen dat het altijd de aanval op Apple is… past natuurlijk goed bij een Apple blog 😛

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik zag een pre previeuw on Tweakers

  Het echte zoombereik is maximaal 7 maal en geen 10 maal

  Maar toch een knap stukje techniek

 • Profielfoto
  steveb

  sommige telefoons hebben 2 of 3 lenzen.
  zullen ze die dan allemaal 10x zoomen?

  dat wordt een knap stukje techniek

  lol

 • Profielfoto
  KarelWillem

  iMac Lover op 27 februari 2019 18:13
  ….Het echte zoombereik is maximaal 7 maal en geen 10 maal…

  Het was geloof ik om precies te zijn 6,666x optisch. De rest wordt erbij ‘verzonnen’.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  steveb op 27 februari 2019 18:45
  sommige telefoons hebben 2 of 3 lenzen.
  zullen ze die dan allemaal 10x zoomen?…

  Ik weet niet preciest wat je hier zegt.

  Maar twee of drie lenzen? Eerder vijf of zes tegenwoordig.

 • Profielfoto
  Melle

  Wel echt straf toch allemaal. Kon je je 10 jaar geleden zelf niet voorstellen.

 • Profielfoto
  martin21

  Niet een heel nieuw idee, meer dan 15 jaar geleden had Minolta al een compact camera met hetzelfde principe. Maar uiteraard zien we deze techniek ook graag in een iPhone verschijnen.

 • Profielfoto
  R3leo

  Nu nog het prisma kunnen flippen zodat je de zelfde lenzen kunt gebruiken voor zowel de normale camera als de selfiecamera.