Slimme rolgordijnen IKEA komen later dan gepland

Door: Raymon Mens - 4 reacties

IKEA kondigde in december vol trots een uitbreiding van zijn accessoires voor een slim huis aan. Naast slimme lampen met HomeKit komen er ook slimme rolgordijnen in twee varianten. Ze zouden vanaf februari in de winkels moeten liggen, maar dat is nog niet het geval. Er is sprake van vertraging.

Het Zweedse woonwarenhuis meldt aan OMT dat de software nog niet gereed is. “We hebben besloten de verkoop pas te beginnen wanneer alle functionaliteiten volledig kunnen worden benut en controle mogelijk is via de TRÅDFRI-app”, laat IKEA weten. Uitstel is daarom onvermijdelijk.

Slimme rolgordijnen IKEA in twee varianten

Wanneer de verkoop precies begint is onduidelijk. Inmiddels zijn alle andere details wel volledig boven water. Er komen twee varianten van de slimme rolgordijnen. Het rolgordijn met de naam Kadrilj laat licht door, terwijl het type Fyrtur volledig verduisterend is. De rolgordijnen werken op een batterij, zodat je geen stroomkabels over je kozijnen hoeft te trekken. De vanaf-prijs van Kadrilj (lichtdoorlatend) is 119 euro en Fyrtur (verduisterend) is straks voor 149 euro bij de Zweedse woonwinkel verkrijgbaar.

IKEA slimme rolgordijnen Kadrilj Fyrtur
Klik/tap voor groter.

Of HomeKit ook meteen bij de verkoopstart beschikbaar is, blijft vooralsnog onduidelijk. De integratie van Apple’s ecosysteem voor een slim huis gaat lang niet altijd van een leien dakje. Zowel bij de slimme lampen als stopcontacten liep de woongigant achter op zijn eigen schema. Daardoor is HomeKit-ondersteuning meermaals uitgesteld. Geduld is dus hoe dan ook vereist.

Wil je binnenkort toch een keer naar IKEA? Dan zijn er wel genoeg leuke andere accessoires om mee te pakken. (Zie → IKEA verkoopt goedkope Lightning-kabels voor iPhone en meer…)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Clouren

  Wanneer liggen de slimme lamellen van de artikelafbeelding in de schappen?

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Wel erg jammer dat het op een batterij werkt. Vraag me af hoe vaak en hoe makkelijk die gewisseld of opgeladen moet worden, ik had liever de keuze tussen batterij of bedraad.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Ik vraag me vooral af hoe lang het duurt voordat iemand die je helemaal niet kent, je lamellen voor je opendoet.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  volgens het ikea team moet de batterij (die als het goed is, overigens de volledige lengte van de unit zal beslaan), ongeveer 3 maanden mee gaan op 1 lading, bij normaal gebruik. Er wordt als volgt gerekend: dagelijks 2 keer rollen bij zon op / zon onder + eventueel 2x extra voor zonwerings-doeleinden gedurende de zonnigere dagen van het jaar.

   

  Dus op z’n hoogst zou je hem 2 á 3 keer per jaar moeten herladen met een USB kabel. Overigens is het ook nog niet zeker of IKEA met een mogelijkheid gaat komen om hem, wanneer de klant het wenst, permanent van stroom te voorzien.

  IKEA gaf in hun eerdere berichten aan dat zij deze oplossing met batterij het meest praktisch vonden.