Shot on iPhone 2019: winnaars Apple’s fotowedstrijd bekend

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Ieder jaar komt Apple onder de noemer Shot on iPhone met de mooiste iPhone-fotografie van het jaar. Voorheen struinde de iPhone-maker zelf het web af op zoek naar mooie foto’s, maar dit jaar werden inzendingen geaccepteerd. De jury bestond uit een internationaal panel van fotografen, inclusief een Nederlands jurylid.

Onder de winnaars zitten geen Nederlanders, maar wel fotografen uit de VS, Duitsland, Israƫl en Singapore. Hun werk zal wereldwijd op billboards die Apple gebruikt om te adverteren te zien zijn.

Shot on iPhone 2019: de winnaars

Er wordt niet gewerkt met een eerste, tweede en derde prijs. Alle gekozen inzendingen zijn winnaars. Te beginnen met de Amerikaanse fotograaf Alex Jiang die onderstaande kiekje met zijn iPhone XS Max maakte. De jury was onder de indruk van de kleuren in combinatie met de architectuur.

Apple Shot on iPhone Challenge 2019 Winnaar Alex Jiang
Klik/tap voor groter.

Onderstaande foto van een wasbeer leverde de Amerikaanse fotograaf Blake Marvin ook veel lof van de jury op. De timing die een dergelijke foto vereist is niet te onderschatten. De schaduwen en details komen ook goed tot hun recht.

Apple Shot on iPhone Challenge 2019 Winnaar Blake Marvin
Klik/tap voor groter.

Is het een foto of een schilderij? Darren Soh maakte deze foto in zijn thuisland Singapore met zijn iPhone XS. De reflectie van een gebouw in een plas water zorgt voor een prachtig effect.

Apple Shot on iPhone Challenge 2019 Winnaar Darren Soh
Klik/tap voor groter.

Dat je niet altijd de nieuwste iPhone nodig hebt voor een prachtige foto, bewijst Nikita Yarosh uit Wit-Rusland. Een kleurige foto van een tennisbaan die met haar iPhone 7 is gemaakt. De jury was onder de indruk van de compositie. “De manier waarop de lijnen elkaar kruisen, de levendige kleuren, het gevoel van oud en nieuw… dit is gewoon een geweldige foto!

Apple Shot on iPhone Challenge 2019 Winnaar Nikita Yarosh
Klik/tap voor groter.

Wederom een speels effect, dat fotograaf Dina Alfasi uit IsraĆ«l met haar iPhone X maakte. Een hartvormige waterplas zorgt voor een bijzonder effect. “Je moet heel goed kijken hoe deze foto gemaakt is. Dat maakt het heel bijzonder”, aldus de jury.

Apple Shot on iPhone Challenge 2019 Winnaar Dina Alfasi
Klik/tap voor groter.

De Amerikaanse Elizabeth Scarrott maakte deze foto met haar iPhone 8 Plus. De jury noemt het een “Geweldige compositie die zowel de ervaring van het kind als de omgeving laat zien.”

Apple Shot on iPhone Challenge 2019 Winnaar Elizabeth Scarrott
Klik/tap voor groter.

Wederom een Amerikaanse, maar bijzonder keurrijke foto. Andrew Griswold maakte ‘m met zijn iPhone XS. Deze foto bevat volgens de jury alleen maar interessante elementen. “Het achtergrondpatroon zorgt voor consistentie en het patroon in de waterdruppeltjes creĆ«ren een visueel interessant beeld. Het creatieve gebruik van de scherptediepte is hier uitstekend.”

Apple Shot on iPhone Challenge 2019 Winnaar Andrew Griswold
Klik/tap voor groter.

Deze zwart-witfoto van de Amerikaanse iPhone-fotograaf Bernard Antolin valt op door zijn eenvoud. De jury: “Een goede keuze om zwart en wit te gebruiken om een bijzondere sfeer te creĆ«ren. Het helpt om het dramatische contrast in de wolken en het omringende landschap naar voren te brengen.”

Apple Shot on iPhone Challenge 2019 Winnaar Bernard Antolin
Klik/tap voor groter.

Deze foto van LieAdi Darmawan uit de VS, zou zo een wallpaper kunnen zijn. Opvallend is de textuur van de bergen. Die roept bij de jury het gevoel van een oud gerimpeld gezicht op.

Apple Shot on iPhone Challenge 2019 Winnaar LieAdi Darmawan
Klik/tap voor groter.

Tot slot viel onderstaande foto van de uit Duitsland afkomstige Robert Glaser in de prijzen. “Prachtig dynamisch bereik. Het weiland, de bomen en wolken zijn rijk aan detail. Een mooie diepe lucht en aangename kleur in het algemeen”, zei de jury over deze met een iPhone 7 gemaakte foto.

Apple Shot on iPhone Challenge 2019 Winnaar Robert Glaser
Klik/tap voor groter.

Internationale jury

De foto’s in deze Shot on iPhone-wedstrijd werden door beoordeeld door een elfkoppige jury. Hier zijn alle juryleden: Pete Souza (Amerikaanse fotograaf), Austin Mann (Amerikaanse fotograaf), Annet de Graaf (Nederlandse fotograaf), LuĆ­sa Dƶrr (Braziliaanse fotograaf), Chen Man (Chinese kunstenaar), Phil Schiller (Apple-topman), Kaiann Drance (Apple-medewerker), Brooks Kraft (Amerikaanse fotograaf), Sebastien Marineau-Mes (Apple-medewerker), Jon McCormack (Australische kunstenaar) en Arem Duplessis (Apple’s Creative Director).

Reacties

2 reacties
  • Profielfoto
    Christiaan

    Zijn deze fotoā€™s gemaakt met de originele Apple camera app of bewerkt/ geschoten met een andere foto app?

  • Profielfoto
    thomasshelby

    Zijn ze origineel of bewerkt?