Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 februari 2019

Shot on iPhone 2019: winnaars Apple’s fotowedstrijd bekend

Ieder jaar komt Apple onder de noemer Shot on iPhone met de mooiste iPhone-fotografie van het jaar. Voorheen struinde de iPhone-maker zelf het web af op zoek naar mooie foto’s, maar dit jaar werden inzendingen geaccepteerd. De jury bestond uit een internationaal panel van fotografen, inclusief een Nederlands jurylid.

Onder de winnaars zitten geen Nederlanders, maar wel fotografen uit de VS, Duitsland, Israël en Singapore. Hun werk zal wereldwijd op billboards die Apple gebruikt om te adverteren te zien zijn.

Shot on iPhone 2019: de winnaars

Er wordt niet gewerkt met een eerste, tweede en derde prijs. Alle gekozen inzendingen zijn winnaars. Te beginnen met de Amerikaanse fotograaf Alex Jiang die onderstaande kiekje met zijn iPhone XS Max maakte. De jury was onder de indruk van de kleuren in combinatie met de architectuur.

Klik/tap voor groter.

Onderstaande foto van een wasbeer leverde de Amerikaanse fotograaf Blake Marvin ook veel lof van de jury op. De timing die een dergelijke foto vereist is niet te onderschatten. De schaduwen en details komen ook goed tot hun recht.

Klik/tap voor groter.

Is het een foto of een schilderij? Darren Soh maakte deze foto in zijn thuisland Singapore met zijn iPhone XS. De reflectie van een gebouw in een plas water zorgt voor een prachtig effect.

Klik/tap voor groter.

Dat je niet altijd de nieuwste iPhone nodig hebt voor een prachtige foto, bewijst Nikita Yarosh uit Wit-Rusland. Een kleurige foto van een tennisbaan die met haar iPhone 7 is gemaakt. De jury was onder de indruk van de compositie. “De manier waarop de lijnen elkaar kruisen, de levendige kleuren, het gevoel van oud en nieuw… dit is gewoon een geweldige foto!

Klik/tap voor groter.

Wederom een speels effect, dat fotograaf Dina Alfasi uit Israël met haar iPhone X maakte. Een hartvormige waterplas zorgt voor een bijzonder effect. “Je moet heel goed kijken hoe deze foto gemaakt is. Dat maakt het heel bijzonder”, aldus de jury.

Klik/tap voor groter.

De Amerikaanse Elizabeth Scarrott maakte deze foto met haar iPhone 8 Plus. De jury noemt het een “Geweldige compositie die zowel de ervaring van het kind als de omgeving laat zien.”

Apple Shot on iPhone Challenge 2019 Winnaar Elizabeth Scarrott
Klik/tap voor groter.

Wederom een Amerikaanse, maar bijzonder keurrijke foto. Andrew Griswold maakte ‘m met zijn iPhone XS. Deze foto bevat volgens de jury alleen maar interessante elementen. “Het achtergrondpatroon zorgt voor consistentie en het patroon in de waterdruppeltjes creëren een visueel interessant beeld. Het creatieve gebruik van de scherptediepte is hier uitstekend.”

Klik/tap voor groter.

Deze zwart-witfoto van de Amerikaanse iPhone-fotograaf Bernard Antolin valt op door zijn eenvoud. De jury: “Een goede keuze om zwart en wit te gebruiken om een bijzondere sfeer te creëren. Het helpt om het dramatische contrast in de wolken en het omringende landschap naar voren te brengen.”

Klik/tap voor groter.

Deze foto van LieAdi Darmawan uit de VS, zou zo een wallpaper kunnen zijn. Opvallend is de textuur van de bergen. Die roept bij de jury het gevoel van een oud gerimpeld gezicht op.

Klik/tap voor groter.

Tot slot viel onderstaande foto van de uit Duitsland afkomstige Robert Glaser in de prijzen. “Prachtig dynamisch bereik. Het weiland, de bomen en wolken zijn rijk aan detail. Een mooie diepe lucht en aangename kleur in het algemeen”, zei de jury over deze met een iPhone 7 gemaakte foto.

Klik/tap voor groter.

Internationale jury

De foto’s in deze Shot on iPhone-wedstrijd werden door beoordeeld door een elfkoppige jury. Hier zijn alle juryleden: Pete Souza (Amerikaanse fotograaf), Austin Mann (Amerikaanse fotograaf), Annet de Graaf (Nederlandse fotograaf), Luísa Dörr (Braziliaanse fotograaf), Chen Man (Chinese kunstenaar), Phil Schiller (Apple-topman), Kaiann Drance (Apple-medewerker), Brooks Kraft (Amerikaanse fotograaf), Sebastien Marineau-Mes (Apple-medewerker), Jon McCormack (Australische kunstenaar) en Arem Duplessis (Apple’s Creative Director).

Reageer op artikel:
Shot on iPhone 2019: winnaars Apple’s fotowedstrijd bekend
Sluiten