Sam Jadallah van Microsoft naar Apple Smart Home divisie

Door: Night - 7 reacties
HomeKit Smart Lock

Sam Jadallah is de voormalige CEO van een smart lock-bedrijf dat er iets meer dan een jaar geleden mee stopte. Na een korte stop bij Microsoft heeft hij nu een nieuwe baan. Hij gaat het Smart Home team leiden bij Apple.

Het inhuren van Jadallah is een signaal dat Apple serieus bezig is met zijn inspanningen voor de smart home markt. Apple heeft al een aantal producten voor een slimme woning, zoals HomeKit en de Woning app, maar ook de HomePod. Het bedrijf wil zijn inspanningen echter uitbreiden. Onlangs heeft het bedrijf een startup overgenomen genaamd Pullstring, een start-up die is gespecialiseerd in spraakgestuurd speelgoed. Ook die aankoop kan de smartphone-maker helpen om het centrum van een ‘slimme’ woonkamer te worden .

Sam Jadallah

Afgelopen zaterdag, nadat het nieuws bij CNBC bekend werd, heeft Jadallah zijn LinkedIn-profiel bijgewerkt en toont nu zijn nieuwe rol bij Apple. Jadallah had eerder een start-up genaamd Otto, die een slot van 700 dollar maakte. Dat werd ondersteund door het bedrijf Greylock. Hij bracht ook meer dan een decennium door bij Microsoft.

Sam Jadallaf LinkedIn
Op zij LinkedIn profiel laat Jadallah duidelijk zien wat hij bij Apple gaat doen (klik/tap voor groter)

Otto schortte zijn operaties vier maanden na de lancering op van zijn prachtig ontworpen ‘luxe’ slot met Bluetooth en Wi-Fi. Het slot werd door recensenten gunstig vergeleken als de Apple van de slimme sloten.¬†In interviews liet Jadallah doorschemeren dat hij een koper had gevonden die het echter op het allerlaatste moment liet afweten.

Bijna driekwart van het vroegere team achter Otto kwam oorspronkelijk van Apple, zei Jadallah eerder. Het is niet duidelijk of Jadallah deze vroege werknemers meeneemt of  dat hij nieuwe mensen gaat aannemen. Er zijn momenteel ongeveer een half dozijn vacatures in de Smart Home divisie van Apple.

Apple

De iPhone maker concurreert met rivalen als Alphabet en Amazon, die allebei een voorsprong hadden bij Smart Home initiatieven. Alle drie bedrijven hebben een combinatie van hardware en software die alles bestuurt, van het ¬†met de stem aan- en uitzetten van lichten tot het afspelen van muziek. Apple’s HomePod vertegenwoordigt echter slechts een klein deel van de markt, vergeleken met Amazon’s Echo en Google Home. Een intensivering van de inspanningen rond ‘het slimme huis’ is dan ook niet meer dan logisch.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Smietje

  Ze zullen toch echt war aan de prijs moeten gaan doen en de comptabiliteit willen ze een concurrent worden van Google en amazone!

 • Profielfoto
  monty python

  Waarom ? Hoeven ze met met de iPhoneof Mac toch ook niet te doen om een concurrent te zijn. Je moet niet per de de grootste te zijn, integendeel.
  Zet maar in op privacy en bannen van reclame om je te onderscheiden want dat gevaar is hier enorm.

 • Profielfoto
  monty python

  De potenti√ęle markt gevoelig voor privacy/tracking en duurzame duurdere producten is nu eenmaal niet de grote massa. Laat die markt maar voor Google en Amazon aan dumpingprijzen.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @monty python. Als Apple smart home devices zou verkopen misschien. Dat is niet het geval, ze zijn afhankelijk van andere fabrikanten en die willen genoeg verkopen om hun investering eruit te krijgen en winst te maken. Als de markt te klein is, dan verkopen ze geen HomeKit compatible apparaten.

  Apple is al jaren bezig met HomeKit en het kabbelt maar voort, als je op de website van Apple gaat kijken, dan moet je echt de zoekfunctie gebruiken om iets te vinden over HomeKit.

  Ik hoop dat Sam Jadallah hier verandering in gaat brengen, want voorlopig zie ik niets waaruit ik kan afleiden dat Apple HomeKit serieus neemt. In tegendeel,  ze sluiten hun WiFi-afdeling, als er iets is dat voor een goede HomeKit ondersteuning kan zorgen, dan is dat het wel.

 • Profielfoto
  monty python

  Als ze markt kunnen verbreden door HomeKit comptabiliteit toe te voegen is dat toch relatief eenvoudig. Is toch maar een software aanpassing. Zo groot zie ik het probleem niet. Denk vooral dat de markt momenteel zwaar overschat wordt. Al die fabrikanten verdienen er amper of niets zelfs aan met die dumpingprijzen. Misschien daarom dat Apple nog even afwacht en bekijkt waar en wanneer ze best de markt betreden.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Als ik zie hoeveel bedrijven HomeKit ondersteuning hebben beloofd maar in de praktijk blijkbaar tegen onoverkomelijke moeilijkheden oplopen (en er vanaf zien), is er voor deze meneer nog werk aan de winkel.

  verder is er elke keer (bij mij dan) wel een Device dat niet reageert of een voorwaarde in een opdracht (doe dit als…) die niet lukt. Het aantal hue lampen en slimme stopcontacten in huis kan aardig oplopen. Hue devices zijn meshing, maar vooral de op bleutooth werkende devices laten het het meest afweten. Natuurlijk is de kans op missers groter naar mate je meer devices in huis haalt, maar ik denk ook wel eens dat al dat draadloze in huis (ook dat van de buren) elkaar in de weg lijkt te gaan zitten…

  natuurlijk is HomeKit speelgoed, maar als het wel werkt is het wel hartstikke leuk speelgoed.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Luxaflex PowerView, Somfy TaHoma, Logitech Harmony hebben HomeKit jaren geleden toegezegd maar zijn er nog steeds mee bezig. Ze werken wel met Amazon Alexa. Niet dat dat zaligmakend is, maar het werkt (vaak).

  Honywell Lyric is eeuwig offline. Honywell schijnt al eens toegeven te hebben dat ze zich ermee in de vingers gesneden hebben. Via Alexa is dezelfde lyric wel altijd bereikbaar.