Safari krijgt in iOS 12.2 betere beveiliging tegen tracking

Door: Raymon Mens - 0 reacties

iOS 12.2 komt eraan en het belooft een grote update te worden. Apple geeft Safari ook een grote vernieuwing en introduceert versie 2.1 van Intelligent Tracking Prevention (ITP). Dat is het mechanisme dat ervoor zorgt dat websites je niet kunnen tracken. Het wordt wederom slimmer.

De browser gaat in iOS 12.2 cross-site tracking verder beperken. Websites mogen nog maar één set met cookies plaatsen. Voorheen konden websites meerdere sets gebruiken, waarvan een deel ook door andere sites uitgelezen kon worden. Zo ontstond tracking tussen sites. Dat is nu afgelopen.

Minder cross-site tracking

Cross-site tracking is een van de meest irritante vormen van tracking. Het werkt met third party cookies die niet van de site zelf komen, maar van trackers en advertentienetwerken. Dat zorgt ervoor dat een paar schoenen dat je ooit bij een webshop hebt bekeken, je op het internet blijven achtervolgen. Sites kunnen dit soort tracking nog steeds toepassen, maar moeten een nieuwe API gebruiken. Het gaat om de Storage Access API en Apple zorgt ervoor dat die slechts beperkt gebruikt kan worden.

Cookies die niet direct gerelateerd zijn aan een site die je bezoekt, worden in deze API standaard geblokkeerd. Andere cookies worden na 30 dagen verwijderd.

Meer beperkingen voor JavaScript

Cookies kunnen op twee manieren worden geplaatst. Een server kan dit doen, maar er wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van JavaScript. Hiermee kunnen websites aan de hand van je gedrag op een pagina cookies plaatsen en je tracken. Dit zijn zogenaamde client side cookies die met de functie document.cookie gemaakt worden.

Het probleem met deze cookies is dat ze niet afgeschermd zijn. Alle sites die je bezoekt, kunnen ze uitlezen. Ze hoeven niet van dezelfde site te komen. Volgens Apple worden deze cookies dan ook veelvuldig gebruikt voor tracking. Daarom gaat Safari ze na 7 dagen automatisch verwijderen.

safari
Klik/tap voor groter.

Beschikbaar op iOS 12.2 en Mac

Intelligent Tracking Prevention 2.1 komt naar Safari in iOS 12.2, maar ook naar de Mac. Apple zal tegelijk met iOS 12.2 namelijk Safari 12.1 (volg je het nog…) voor Mac uitbrengen. Dat bevat dezelfde bescherming tegen tracking en is beschikbaar voor macOS Mojave en High Sierra.

iOS 12.2 wordt in maart verwacht en is momenteel in bètafase. Wij hebben al veel geschreven over andere vernieuwingen die in de volgende update zitten.

Reacties

0 reacties