Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 februari 2019
Leestijd: 2 minuten

Privacy: ‘Populaire iPhone-apps nemen ongevraagd je scherm op’

Een aantal populaire iPhone-apps heeft zonder dit de gebruiker te melden schermopnamen gemaakt. Dat meldt TechCrunch op basis van een onderzoek van The App Analist. Door deze opnamen werd privacygevoelige informatie zoals bankgegevens en wachtwoorden zichtbaar.

Voor de duidelijkheid: de apps namen alleen op wat er in de app gebeurde. Het is niet zo dat op de achtergrond alles dat op je iPhone gebeurde vast werd gelegd. Toch is voornamelijk het niet afschermen van persoonlijke gegevens een groot probleem.


UPDATE: Apple in actie tegen deze praktijken


Waarom nemen iPhone-apps je scherm op?

Het gaat onder andere om de apps van Abercrombie & Fitch, Expedia, Hotels.com, Air Canada en Singapore Airlines. Deze apps gebruiken technologie van externe bedrijven om tijdens het gebruik van hun apps screenshots of video’s te maken. Er zijn talloze bedrijven die deze technologieën aanbieden, bijvoorbeeld UXCam en Appsee. Laatstgenoemde heeft ook eBay als klant, maar het is niet duidelijk of de app van eBay ook heimelijk opnames maakt.

De vraag is natuurlijk waarom ontwikkelaars dit doen. Het antwoord is simpel: in het algemeen omdat het extreem waardevol is om te zien wat een gebruiker doet. Zo kunnen designers bijvoorbeeld zien of een app logisch in elkaar zit en of gebruikers niet verward worden door de interface. Marketeers kunnen zien waar de pijnpunten in het bestelproces zitten.

iphone apps schermopname
Klik/tap voor groter.

Privacygevoelige informatie

Het grootste risico is dat privacygevoelige informatie versleuteld in een serie afbeeldingen of video’s opgeslagen wordt. Volgens het onderzoek maskeren diverse apps deze gevoelige informatie niet. Zo kunnen wachtwoorden en creditcardnummers door medewerkers die de opnamen zien bekeken worden. Aan de ene kant investeren bedrijven dus veel in goed beveiligde databases, maar aan de andere kant wordt informatie open en bloot in screenshots en video’s vastgelegd.

Een oplossing zou zijn om privacygevoelige informatie beter af te schermen en gebruikers de mogelijkheid te geven om niet aan dit soort onvrijwillige feedback deel te nemen. Of dat ook gaat gebeuren is nog maar de vraag. Het feit dat ontwikkelaars er niet open over zijn geweest, toont aan dat het eigenlijk heel creepy is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Privacy: ‘Populaire iPhone-apps nemen ongevraagd je scherm op’
Sluiten