Privacy: ‘Populaire iPhone-apps nemen ongevraagd je scherm op’

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Een aantal populaire iPhone-apps heeft zonder dit de gebruiker te melden schermopnamen gemaakt. Dat meldt TechCrunch op basis van een onderzoek van The App Analist. Door deze opnamen werd privacygevoelige informatie zoals bankgegevens en wachtwoorden zichtbaar.

Voor de duidelijkheid: de apps namen alleen op wat er in de app gebeurde. Het is niet zo dat op de achtergrond alles dat op je iPhone gebeurde vast werd gelegd. Toch is voornamelijk het niet afschermen van persoonlijke gegevens een groot probleem.


UPDATE: Apple in actie tegen deze praktijken


Waarom nemen iPhone-apps je scherm op?

Het gaat onder andere om de apps van Abercrombie & Fitch, Expedia, Hotels.com, Air Canada en Singapore Airlines. Deze apps gebruiken technologie van externe bedrijven om tijdens het gebruik van hun apps screenshots of video’s te maken. Er zijn talloze bedrijven die deze technologieën aanbieden, bijvoorbeeld UXCam en Appsee. Laatstgenoemde heeft ook eBay als klant, maar het is niet duidelijk of de app van eBay ook heimelijk opnames maakt.

De vraag is natuurlijk waarom ontwikkelaars dit doen. Het antwoord is simpel: in het algemeen omdat het extreem waardevol is om te zien wat een gebruiker doet. Zo kunnen designers bijvoorbeeld zien of een app logisch in elkaar zit en of gebruikers niet verward worden door de interface. Marketeers kunnen zien waar de pijnpunten in het bestelproces zitten.

iphone apps schermopname
Klik/tap voor groter.

Privacygevoelige informatie

Het grootste risico is dat privacygevoelige informatie versleuteld in een serie afbeeldingen of video’s opgeslagen wordt. Volgens het onderzoek maskeren diverse apps deze gevoelige informatie niet. Zo kunnen wachtwoorden en creditcardnummers door medewerkers die de opnamen zien bekeken worden. Aan de ene kant investeren bedrijven dus veel in goed beveiligde databases, maar aan de andere kant wordt informatie open en bloot in screenshots en video’s vastgelegd.

Een oplossing zou zijn om privacygevoelige informatie beter af te schermen en gebruikers de mogelijkheid te geven om niet aan dit soort onvrijwillige feedback deel te nemen. Of dat ook gaat gebeuren is nog maar de vraag. Het feit dat ontwikkelaars er niet open over zijn geweest, toont aan dat het eigenlijk heel creepy is.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Is dit niet tegen de regels die Apple heeft?

 • Profielfoto
  Edwin

  Lijkt mij wel! Ik vind dat ze dergelijke apps die die technologie gebruiken moeten verbieden en uit de appstore weren!

 • Profielfoto
  xaddict

  Analytics over hoe de app gebruikt word kunnen makkelijk op andere manieren geregeld worden. Daarvoor hoeft niet een volledige schermopname gedaan te worden. Dus het ligt voornamelijk bij de developers van dit soort apps.

  Echter zou Apple het ook standaard kunnen verbieden en expliciet om toestemming van de eindgebruiker vragen zoals ze dat al doen met notificaties etc. Dus dan lijkt me dit een bug, aangezien die toestemmingsregels al bestaan in iOS.

 • Profielfoto
  xaddict

  Oh. De screen recording regel lijkt te zijn verwijderd uit de instellingen…

 • Profielfoto
  Petje

  Dat dit zomaar door de strenge selectie van zo’n App komt, vindt ik zeer zorgelijk. Ik gebruik juist ios vanwege de veiligheid.

 • Profielfoto
  Psmiles

  @Petje Helemaal eens!

  Is er een lijst met apps die dit doen?

 • Profielfoto
  monty python

  Goed dat het alweer uitkomt. Perfect waterdicht zal het nooit worden maar het komt tenminste al naar buiten. En vooral dat Apple dit niet zomaar kan laten door hun privacy standpunt. Bij Google passeert zoiets probleemloos, die doen hieraan zelf mee.

 • Profielfoto
  ArMac

  Ach met tools als ‘smartlook’ en ‘hotjar’ gebeurt hetzelfde op vele website. Ik als online marketeer maak hier ook veelvuldig gebruik van.

 • Profielfoto
  Frans

  Lijkt mij in strijd met de AVG. Even melden bij de autoriteit persoonsgegevens. Ik zie al weer een paar mega-boetes aankomen, dan houdt het snel op.

  Overigens eens dat Apple voor dit soort praktijken zou moeten screenen en apps die dat doen uit de store zou moeten weren.

 • Profielfoto
  Frans

  Update, Apple neemt al harde maatregelen. De betreffende apps moeten heel snel aangepast worden, anders haalt Apple ze uit de App Store.

  https://www.macrumors.com/2019/02/07/apple-makes-devs-remove-screen-recording-code/