Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 februari 2019

Politie mag verdachte dwingen Touch ID te gebruiken

Een opmerkelijke uitspraak van de rechtbank van Noord-Holland. Die heeft vandaag namelijk besloten dat de politie en opsporingsambtenaren een verdachte mogen dwingen om zijn vinger op de vingerafdrukscanner van zijn smartphone (Touch ID op de iPhone) te leggen.

De uitspraak werd gedaan in een zaak rondom een man die verdacht werd van phising. Hij zou ook deel hebben genomen aan een crimineel netwerk. De man weigerde zijn iPhone te ontgrendelen, maar de politie dwong hem om dat toch te doen. Daardoor werden de gegevens op zijn iPhone toegankelijk voor onderzoek.

Gedwongen om vinger op iPhone te plaatsen

De agenten wilden de iPhone van de man bekijken omdat er belangrijke informatie over zijn criminele activiteiten op zou kunnen staan. Daarom werd de man in de boeien geslagen en hield de politie de iPhone tegen zijn duim. Hier was toestemming van de officier van justitie voor gevraagd.

De advocaat van de verdachte is van mening dat deze actie in strijd met het recht op lichamelijke integriteit is. Bovendien zou de politie de verdachte hebben verplicht actief bij te dragen aan zijn eigen veroordeling. Dat is simpelweg verboden.

Oordeel rechter

De rechter ging hier niet in mee en oordeelde dat het dwingen van de verdachte om zijn duim op Touch ID te houden geen grote inbreuk op de lichamelijke integriteit maakt. Het ging volgens de rechter bovendien slechts om een onderzoeksmaatregel die geen actieve medewerking van de verdachte vereist. Het was anders geweest als de man gedwongen was de toegangscode van zijn telefoon af te geven. De rechtbank was daarom van oordeel dat de agenten in deze zaak rechtmatig hebben gehandeld.

Wat ook meespeelde was dat er toen de zaak behandeld werd -in 2015 en 2016- geen andere manier was om de iPhone te ontgrendelen. Of dit wil zeggen dat opsporingsambtenaren nu iedere iPhone kunnen ontgrendelen is onduidelijk. Wij rekenen er echter niet op.

iPhone Face ID Touch ID
Klik/tap voor groter.

De zaak draaide om drie mannen die in 2015 en 2016 werden opgepakt voor het stelen van pinpassen en pincodes. Daar werden vervolgens grote sommen geld mee opgenomen. Het trio werd veroordeeld tot werkstraffen van 180 tot 240 uur. Ook is er een gevangenisstraf van 7 maanden geëist. De slachtoffers moeten terugbetaald worden.

Touch ID én Face ID?

Over het gebruik van Face ID is nog geen uitspraak gedaan, maar voor de gezichtsscanner van de iPhone zal iets vergelijkbaars gelden. Het is immers slechts een andere vorm van het biometrisch ontgrendelen van een smartphone en staat niet gelijk aan het afgeven van de code. Moraal van dit verhaal? Als je iets voor de politie te verbergen hebt, zet je Touch ID of Face ID uit.

Reageer op artikel:
Politie mag verdachte dwingen Touch ID te gebruiken
Sluiten