Samsung Galaxy Fold onthuld: opvouwbaar en beperkt

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Telefoons van Samsung zitten vaak vol gimmicks, maar soms ontdekt het Koreaanse bedrijf een nieuwe categorie smartphones. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de ‘phablet’. Grote schermen bleken populair en Apple had zijn antwoord pas laat klaar. Gaat de opvouwbare Galaxy Fold weer een nieuwe categorie scheppen?

Samsung is overtuigd van wel. Vandaag onthulde het bedrijf vol trots de -naar eigen zeggen- eerste opvouwbare smartphone ter wereld. De Galaxy Fold is een tablet en smartphone in één. Het OLED-scherm is uitgeklapt 7,3-inch en ingeklapt blijft een duidelijk minder indrukwekkend scherm van 4,6-inch over.

Samsung Galaxy Fold: telefoon én tablet

Met de Fold wil Samsung de wereld van tablets en smartphones verenigen. Het scherm heeft een laag van flexibel polymeer, waardoor het 50 procent dunner is dan een regulier smartphonescherm. De smartphone opent als een boek en sluit met een bevredigend klikje. Samsung gebruikt een scharnier met meerdere tandwielen, maar dat is aan de buitenkant niet zichtbaar.

Het scherm heeft uitgeklapt een resolutie van 1536 x 2152 pixels. Dat komt neer op 362 pixels per inch. Dit zou van Apple het stempel ‘Retina’ krijgen. Het scherm aan de voorkant is wel erg beperkt. Het is niet edge-to-edge en heeft een lage HD-resolutie.

Samsung Galaxy Fold 1
Ingeklapt – Klik/tap voor groter.
Galaxy Fold 005
Uitgeklapt – Klik/tap voor groter.

Volwaardige smartphone

Onder het scherm zit een volwaardige smartphone. De Galaxy Fold heeft drie camera’s aan de achterkant. De eerste twee hebben een resolutie van 16 megapixels en diafragma van ƒ/2.2. De derde lens is een telelens van 12 megapixels en ƒ/2.4. Deze zorgt voor 2x optische zoom. Opengeklapt zijn er twee camera’s aan de voorkant, een selfiecamera van 10 megapixels en ƒ/2.2 en een RGB-dieptecamera van 8 megapixels.

Dichtgeklapt wil je natuurlijk ook selfies kunnen maken, dus moest er nóg een camera op het toestel. Deze cover-camera is 10 megapixels en heeft een diafragma van ƒ/2.2. Het toestel heeft geen gezichtsscanner, maar wel een vingerafdrukscanner. Die zit aan de kant waar je duim van nature rust.

Galaxy Fold 002
Klik/tap voor groter.

Grootste uitdaging is software

De grootste uitdaging voor een opvouwbare telefoon is ongetwijfeld de software. In uitgeklapte stand kun je tot drie apps tegelijkertijd op het scherm laten verschijnen. Samsung belooft ook ‘naadloze overgangen’ bij het openen en dichtklappen van het toestel. Apps zouden automatisch moeten schalen tussen de ingeklapte en uitgeklapte modus.

Of ontwikkelaars hun apps moeten aanpassen is nog onduidelijk. Samsung zegt samengewerkt te hebben met onder andere Google, WhatsApp en YouTube voor een naadloze ervaring. Wel duidelijk is dat het toestel aan rekenkracht geen gebrek heeft. Samsung stopt zijn eigen AP-chip en 12 GB RAM in de Galaxy Fold. Opladen gaat via USB-C. Er zijn twee batterijen aanwezig die samen als één accu werken. Zo moeten apps het lang volhouden.

Klik/tap voor groter.

Prijs en verkrijgbaarheid

Hoewel de Galaxy Fold nu officieel aangekondigd is, blijft nog wel wat onduidelijkheid over. Zo rept Samsung in zijn persberichten met geen woord over hoe dik het toestel ingeklapt écht is. De verkoop start op 26 april, maar in welke landen de verkoop start weten we nog niet. De prijs is 1980 dollar. Daar krijg je een toestel met 512GB opslag en 12GB RAM voor.

Eeen nieuwe categorie telefoon is een feit. Maar is het een gimmick of blijver?

Galaxy Fold 16x9 2 16x9
Klik/tap voor groter.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  TheiPhoneGuy

  Gimmick

 • Profielfoto
  Jan Pannekoeken

  Klinkt in dit artikel alsof jullie de prijs van 1980 euro wel oke vinden

 • Profielfoto
  Yosemite

  Die Chinese Royole was toch de eerste opvouwbare?

  Ziet er niet fraai uit, doet me denken aan die lompe Nokia communicator telefoons van 15 a 20 jaar geleden.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Hoe vaak kun je zoiets vouwen voordat ‘t breekt? Een deksel van bv een broodtrommel, breekt ook na een tijdje.

 • Profielfoto
  thebest07111

  UtregCity op 20 februari 2019 20:46
  Hoe vaak kun je zoiets vouwen voordat ‘t breekt? Een deksel van bv een broodtrommel, breekt ook na een tijdje.

  Ik ga ervan uit dat Samsung dit wel getest heeft

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  1980 Dollar? Als dit een succes wordt, dan komt Apple straks met zo’n ding van €4000.

  Smartphonefabrikanten beginnen ze meer en meer op ordinaire straathoekdealers te lijken. First we give you the stuff for half the price. Then when you’re addicted we raise te prices and squeeze you like a lemon.

 • Profielfoto
  thebest07111

  MoNdO GeNeRaToR op 20 februari 2019 20:55
  1980 Dollar? Als dit een succes wordt, dan komt Apple straks met zo’n ding van €4000.

  Smartphonefabrikanten beginnen ze meer en meer op ordinaire straathoekdealers te lijken. First we give you the stuff for half the price. Then when you’re addicted we raise te prices and squeeze you like a lemon.

  Valt mee. Komt omdat dit nieuw is. De s10 is 899 euro. en dat valt redelijk mee.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  thebest07111 op 20 februari 2019 21:00

  MoNdO GeNeRaToR op 20 februari 2019 20:55
  1980 Dollar? Als dit een succes wordt, dan komt Apple straks met zo’n ding van €4000.

  Smartphonefabrikanten beginnen ze meer en meer op ordinaire straathoekdealers te lijken. First we give you the stuff for half the price. Then when you’re addicted we raise te prices and squeeze you like a lemon.

  Valt mee. Komt omdat dit nieuw is. De s10 is 899 euro. en dat valt redelijk mee.

  Niet te vergeten dat we komen van ongeveer €600 (iPhone 4 in 2010). Ik snap dat die nieuwe technologie ook wel een bepaalde prijs heeft, maar 1980 Dollar? Daar koop ik een iPhone én een iPad voor.

 • Profielfoto
  MacDon

  Zou m never nooit kopen maar wel leuk om die ontwikkelingen te zien ‘on the orher side’.
  Apple is toch meer volger dan innovator geworden kijkend naar de specs.

  Apple is (voor mij!) al een tijdje niet meer met dingen gekomen waarvan ik denk: dat MOET ik hebben. Maar ik kijk soms wel met een jaloerse blik naar de prijs-kwaliteit verhouding van de Chinese toestellen. Maar die vallen af ivm Android.

 • Profielfoto
  Loyd

  Opvouwbare telefoon; whahaha twintig jaar terug in de tijd😂

 • Profielfoto
  Yosemite

  Zie ik daar nu rechtsboven een enorme notch in het tablet scherm? Dat van een bedrijf dat Apple belachelijk maakte in reclames dat hun toestellen geen notch hebben. Nu hebben ze zelf een enorme notch of een hinderlijk gat.

 • Profielfoto
  plonserd

  Met die prijs blijft het voorlopig een gimmick, maar het toont wel mooi aan wat er in de toekomst allemaal mogelijk is.. ’t is een opvouwbaar scherm in een verkoopbaar product he, hoe gek is dat. Net zoals bv. de rollable TV van LG véél te duur voor normale mensen, maar dat was de eerste Macbook Air ook..

  Ik denk dat er door buigbare schermen hele leuke nieuwe producten gaan ontstaan. En uiteindelijk worden de prijzen er wel democratischer op.

 • Profielfoto
  farl4web

  Het probleem zal de dikte zijn in ingeklapte toestand. Mensen willen geen dik apparaat in hun broekzak. 😏

 • Profielfoto
  Cenobyte

  MacDon op 20 februari 2019 21:51
  Apple is (voor mij!) al een tijdje niet meer met dingen gekomen waarvan ik denk: dat MOET ik hebben. Maar ik kijk soms wel met een jaloerse blik naar de prijs-kwaliteit verhouding van de Chinese toestellen. Maar die vallen af ivm Android.

  Dat was ook altijd mijn standpunt. Maar ik moet zeggen dat de laatste versies van Android erg prettig zijn om mee te werken. Ik heb zelf een Android smartphone en een iOS iPad en vind ze toch aardig aan elkaar gewaagd qua OS.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Nóg zo’n ding met identiteitscrisis

 • Profielfoto
  PowerMac

  Is that a Galaxy Fold in your pocket or are you just happy to see me?

  <a href=”https://forums.macrumors.com/threads/samsung-unveils-new-1-980-galaxy-fold-smartphone.2170618/#post-27112860″>Samsung Unveils New $1,980 Galaxy Fold Smartphone</a>

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  MoNdO GeNeRaToR op 20 februari 2019 20:55
  1980 Dollar? Als dit een succes wordt, dan komt Apple straks met zo’n ding van €4000.

  Smartphonefabrikanten beginnen ze meer en meer op ordinaire straathoekdealers te lijken. First we give you the stuff for half the price. Then when you’re addicted we raise te prices and squeeze you like a lemon.

  En dat werkt nog ook…