Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 februari 2019

De opvouwbare Huawei Mate X geeft Samsung het nakijken

Tijdens het Mobile World Congress 2019 in Barcelona zijn opvouwbare telefoons een van de terugkerende innovaties. Samsung presenteerde de Galaxy Fold en nu komt Huawei met de opvouwbare Mate X. De Chinese fabrikant pakt het anders aan dan Samsung.

Samsung koos voor een scherm dat naar binnen vouwt en plaatste een extra scherm aan de buitenkant. Het scherm van de Huawei Mate X zit juist altijd aan de buitenkant, waardoor geen extra scherm nodig is. De telefoon heeft ingeklapt dus aan twee kanten een scherm.

Huawei Mate X: dunner en duurder

De Mate X is dunner dan de Galaxy Fold en dat komt door het slimme ontwerp. Huawei heeft de camera, USB-C-connector en vingerafdrukscanner in een balk geplaatst die ingeklapt naast het scherm zit. Bij het uitklappen zit deze aan de achterkant, waardoor de camera’s bruikbaar blijven. Opengeklapt is de telefoon 5,4 millimeter dik en dichtgeklapt ongeveer zo’n 11 millimeter.

Het voorste scherm heeft ingeklapt een diagonaal van 6,6-inch en een resolutie van 2480 x 1148 pixels. Het achterste scherm is 6,38-inch met 2480 x 892 pixels. Samen vormen ze opengeklapt een scherm van 8-inch met een resolutie van 2480 x 2200 pixels. In de praktijk zal wanneer het toestel ingeklapt is vooral het voorste, grootste scherm worden gebruikt. Dat voelt veel minder beperkt dan het scherm van de Galaxy Fold.

Dichtgeklapt: voorste (grootste) scherm – Klik/tap voor groter.
Dichtgeklapt: achterste (kleinere) scherm – Klik/tap voor groter.
Opengeklapt – Klik/tap voor groter.

Robuustheid en prijs

Hoewel het ontwerp slim bedacht is, zijn er we zorgen over de robuustheid van de telefoon. De schermen zijn kwetsbaar doordat ze alle twee aan de buitenkant zitten. Er is geen bescherming. Kun je zonder problemen per ongeluk op deze combinatie van smartphone en tablet gaat zitten? Huawei wilde alleen zeggen dat de telefoon tegen ‘normaal gebruik’ kan.

De Mate X heeft een batterij van 4.500 mAh en kan met 55 watt worden opgeladen. Dat wil zeggen dat de accu binnen 30 minuten weer voor 85 procent vol is. Het toestel heeft een Kirin 980-processor en 5G-modem. Met 8 GB RAM en 512 GB opslag wordt het we een dure grap. De Huawei Mate X komt in de zomer op de markt voor € 2.299. Dat is duurder dan de Samsung Galaxy Fold (die $ 1.980 kost), maar op het eerste gezicht lijkt het een beter toestel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De opvouwbare Huawei Mate X geeft Samsung het nakijken
Sluiten