Nog meer Facebook ellende

Door: Night - 26 reacties
FaceBook

Nadat steeds duidelijker wordt hoe schandelijk Facebook met de privacy van gebruikers omspringt, staat het volgende schandaal alweer voor de deur. Het blijkt nu dat ook apps, die niets met Facebook te maken hebben, gegevens doorspelen aan het bedrijf van Mark Zuckerberg.

Een nieuw onderzoeksrapport van The Wall Street Journal (WSJ) toont aan dat diverse populaire iOS-apps zeer persoonlijke gebruikersgegevens naar Facebook sturen. In sommige gevallen gebeurde dit onmiddellijk nadat een app nieuwe gegevens had vastgelegd. Dit gebeurde ook als de gebruiker niet op Facebook was ingelogd of zelfs helemaal geen Facebook-gebruiker was.

Miljoenen smartphone-gebruikers gebruiken apps voor hun persoonlijke gegevens. Hierin voeren ze bijvoorbeeld gegevens in als ze willen werken aan hun gewicht of de prijs van een huis dat ze afgelopen weekend hebben gecheckt. Andere apps kennen het lichaamsgewicht, de bloeddruk, de menstruatiecyclus of zelfs de zwangerschaps-status van de gebruiker.

FaceBook
FaceBook blijkt privacy nog steeds absoluut niet serieus te nemen (klik/tap voor groter) Afbeelding: REUTERS/Stephen Lam

Facebook koopt data van app ontwikkelaars

Uit het onderzoeksrapport blijkt, dat het sociale netwerk van Mark Zuckerberg deze persoonlijke gegevens uit apps koopt. Ook zou het bedrijf in veel gevallen directe toegang tot data hebben, zodra nieuwe gegevens worden geregistreerd. Verder gebeurt dit zelfs wanneer gebruikers niet zijn ingelogd op Facebook of helemaal geen account hebben.

WSJ merkt op dat veel van deze controversiële trackingstrategieën van Facebook de afgelopen jaren al zijn ontdekt. Het onderzoek heeft echter nog meer details onthuld, zoals welke in-app-gegevens een aantal populaire apps met Facebook delen.

De meeste door WSJ geteste apps zijn gericht op de Amerikaanse markt. Desondanks zullen er ook soortgelijke, niet door WSJ geteste apps zijn, die op de Nederlandse markt zijn gericht. In de test van het WSJ stuurde bijvoorbeeld Instant Heart Rate: HR Monitor, de populairste hartslagapp op iOS, de hartslag van een gebruiker onmiddellijk naar naar het sociale netwerk door, nadat deze was opgenomen. Flo is een menstruatie- en ovulatietracker, die 25 miljoen actieve gebruikers claimt. Deze app gaf aan Facebook door wanneer een gebruiker haar menstruatie had of de intentie had om zwanger te worden. De makelaars-app Realtor.com stuurde het sociale netwerk de locatie en prijs van huizen die een gebruiker had bekeken. Ook werd doorgegeven welke waren gemarkeerd als favorieten.

De reactie van Apple

Het lastige voor gebruikers is dat van iOS-apps niet door Apple wordt vereist om alle partners, die toegang hebben tot uw gegevens, vrij te geven. Bovendien was er bij de geteste apps geen duidelijke manier om te voorkomen dat ze gegevens naar Facebook zouden verzenden.

Apple zei in een reactie dat de richtlijnen vereisen dat apps voorafgaande toestemming van de gebruiker vragen voor het verzamelen van gebruikersgegevens. De iPhone maker gaat stappen ondernemen om ongeoorloofde toegang door derden te voorkomen. Als we horen dat een ontwikkelaar deze strikte privacyvoorwaarden en -richtlijnen schendt, zullen we dit snel onderzoeken. Zo nodig wordt dan onmiddellijk actie ondernomen.

Wat vind jij? Moet Apple nog meer doen om de privacy van gebruikers in apps te beschermen? Of ligt de verantwoordelijkheid bij app-ontwikkelaars of de gebruiker zelf? Deel je mening in de reactie hieronder!

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik ben daar wel voor.

  Tevens zou ik het een goed idee vinden als je in iOS Google (analytics) en Facebook domein op systeem niveau kunt blokkeren. Als een soort adblocker, zoals thuis met pi-hole.

  Je weet niet op hoeveel websites ik als niet facebook gebruiker bijdraagt aan dat bedrijf. En dat wil ik niet.

 • Profielfoto
  Paisano

  Hoe zit dat met de OMT app, wat verkopen of geven jullie door?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wim De Vries op 24 februari 2019 09:26
  Hoe zit dat met de OMT app, wat verkopen of geven jullie door?

  Vooral een hoop negativiteit en taalfouten.

 • Profielfoto
  iMaf

  @ Shmoo 👍🏻

 • Profielfoto
  defores

  Nog meer Apple ellende!

  Gmail werkt niet meer in de mail client en ook de mail van Apple niet.

  Wel werken die op de icloud.com/gmail.com.

  Heel irritant dit gepruts met Apple! wanneer richten ze weer op kwaliteit?

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  defores op 24 februari 2019 10:36
  Nog meer Apple ellende!

  Heb je het bericht überhaupt wel gelezen?

   

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Moet Apple nog meer doen om de privacy van gebruikers in apps te beschermen? Of ligt de verantwoordelijkheid bij app-ontwikkelaars of de gebruiker zelf?

  De verantwoordelijkheid zóú bij de app-ontwikkelaar horen te liggen, maar als die zich daar niks van aantrekt, en dat ook niet aan de gebruiker meldt, dan is het aan iemand die wel in kan grijpen, om dat te doen, zou ik zeggen.

   

  Als gebruiker kun je pas wat doen wanneer je op de hoogte bent: stoppen met gebruiken van de app. Maar gezien je eigenlijk geen mogelijkheid hebt te weten te komen óf een app dit soort dingen doet, kun je geen weloverwogen beslissing hierover nemen. Nou ja, afgezien van je apparaten geen netwerktoegang geven, maar dan kun je allerlei nuttige dingen er ook niet meer mee doen.

   

 • Profielfoto
  bmeerdink

  defores op 24 februari 2019 10:36
  Nog meer Apple ellende!

  Gmail werkt niet meer in de mail client en ook de mail van Apple niet.

  Wel werken die op de icloud.com/gmail.com.

  Heel irritant dit gepruts met Apple! wanneer richten ze weer op kwaliteit?

  Geen idee waar je het over hebt. Ik heb geen problemen met email van Apple of Gmail. Overigens, het artikel gaat niet over email maar over apps die gegevens doorspelen aan Facebook.

  Wat dat laatste betreft, voor zover Apple kan zien wat er met de gegevens gebeurt zouden ze er tegen op moeten treden. Misschien zouden apps die uitsluitend data op het device zelf of op icloud (versleuteld) opslaan een keurmerk kunnen krijgen?

 • Profielfoto
  edbdgsk

  En gewoon braaf blijven gebruiken dat FB en WA.

  die zuckerberg staat savonds lachend voor de spiegel en zegt tegen zichzelf “ wat zijn de mensen toch lekker dom “

 • Profielfoto
  KR1275

  edbdgsk op 24 februari 2019 11:05
  En gewoon braaf blijven gebruiken dat FB en WA.

  die zuckerberg staat savonds lachend voor de spiegel en zegt tegen zichzelf “ wat zijn de mensen toch lekker dom “

  Net als Tim Cook.

 • Profielfoto
  Frans

  Moet Apple nog meer doen om de privacy van gebruikers in apps te beschermen? Of ligt de verantwoordelijkheid bij app-ontwikkelaars of de gebruiker zelf?

  De verantwoordelijkheid ligt in beginsel bij de app-ontwikkelaar. Deze moet aangeven welke data wordt opgeslagen (op het device en/of in een cloud), hoe dat beveiligd is en wat er eventueel gedeeld wordt met derde partijen. Daarbij zou de ontwikkelaar, waar de gebruiker een Europeaan betreft, moeten voldoen aan de AVG.

  Ik denk dat het voor Apple heel lastig is de privacy nog beter te beschermen. Ze zouden dan alle data die een device uit gaat moeten blokkeren tenzij er expliciete toestemming van de gebruiker is. En zelfs dat is niet waterdicht te maken of het wordt een hele vervelende gebruikservaring. Een keurmerk voor apps die hun data uitsluitend op het device zelf of versleuteld in iCloud opslaan, zoals hierboven genoemd, zou ook een optie kunnen zijn. Ongetwijfelt volgt er dan weer kritiek dat Apple de eigen diensten voortrekt.

  Als onze privacy ons lief is moeten we af van verdienmodellen die leven van het verkopen van gebruikersgegevens. Dat betekent dan ook dat gebruikers moeten gaan betalen voor geleverde diensten. Geen ‘gratis’ Facebook, WhatsApp, Gmail en dergelijke meer. De vraag is of bestaande partijen kunnen omschakelen? Hebben die nog het vertrouwen van de gebruikers? En wil de gebruiker echt gaan betalen of vindt die het wel best zoals het is? In dat laatste geval moeten ze ook niet zeuren over hun privacy.

 • Profielfoto
  koen

  defores op 24 februari 2019 10:36
  Nog meer Apple ellende!

  Gmail werkt niet meer in de mail client en ook de mail van Apple niet.

  Wel werken die op de icloud.com/gmail.com.

  Heel irritant dit gepruts met Apple! wanneer richten ze weer op kwaliteit?

  Hier klagen heeft geen zin.

 • Profielfoto
  Kefkedegekste

  We moeten met z’n allen eens niet zo zeiken! Is toch logisch dat al onze gegevens gecheckt worden privacy op internet is een utopie!

 • Profielfoto
  lord anubis

  Ik zou het op prijs stellen dar er een Europese wet komt, die stelt dat er onder geen enkele voorwaarde gegevens aan anderen gegeven/derden mogen worden. Er moet een website komen waar bedrijven, stichtingen, verzekeringen, particulieren, ziekenhuizen, huisartsen en organisaties, die data nodig hebben, zich kunnen aanmelden met het verzoek dat een persoon daar op die website met een paar checkboxje aan geeft dat het bedrijf of organisatie zijn data intern mag gebruiken. Via de app, email of post kunnen ze de persoon verzoeken of vragen om daar toestemming voor de tegen.

   

  En al eens eerder vermeld aan OMT, er staan in deze pagina facebook script linken, dus zo gauw je deze pagina opent weet facebook en google dat ook. Als jullie dit nieuws brengen, dan OMT, ook jullie zijn geen haar beter.

  reactie aangepast wegens ongepast taalgebruik

 • Profielfoto
  lord anubis

  Kefkedegekste op 24 februari 2019 13:42
  We moeten met z’n allen eens niet zo zeiken! Is toch logisch dat al onze gegevens gecheckt worden privacy op internet is een utopie!

  Fijn dat je zelf aangeeft dat je niet 100% bent. Zal het even uitleggen voor je. Het gaat er niet om of iets utopie is, dat is niet terzake. Het gaat ook niet om data checken die je zelf plaatst, het gaat om de gevolgen, zoals bedrog, leugens en data misbruik.

 • Profielfoto
  Ziegler

  lord anubis op 24 februari 2019 13:47
  Ik zou het op prijs stellen dar er een Europese wet komt, die stelt dat er onder geen enkele voorwaarde gegevens aan anderen gegeven/derden mogen worden.

   

  Tenzij je daar natuurlijk zelf toestemming voor hebt gegeven. Het probleem nu is dat geen toestemming geven vaak betekent dat je de app of platform niet kan gebruiken.

 • Profielfoto
  sciletto

  What the f*ck man. Ik weet niet wie erger is, Mark Zuigenberg of de terroristen van het oosten. Ik ben helemaal niet van straffen opleggen ofzo maar deze gast denkt echt dat hij immortal is en alles kan maken. In Amerika kan je gaan zitten als je wat jat uit een winkel maar data jatten kan blijkbaar gewoon????

 • Profielfoto
  Cenobyte

  edbdgsk op 24 februari 2019 11:05
  En gewoon braaf blijven gebruiken dat FB en WA.

  die zuckerberg staat savonds lachend voor de spiegel en zegt tegen zichzelf “ wat zijn de mensen toch lekker dom “

  Weer iemand die het artikel niet heeft gelezen:

  > “Dit gebeurde ook als de gebruiker niet op Facebook was ingelogd of zelfs helemaal geen Facebook-gebruiker was.”

  Dus flikker al die internet-gekoppelde apparaten maar het raam uit als jij ook zo’n “privacy moraalridder” bent.

 • Profielfoto
  Night

  De Facebook links op OMT doen niets zonder dat je erop klikt. De scripts die we gebruiken, dienen slechts als doel, automatisch de nieuwsberichten op de eigen OMT Facebook pagina te plaatsen. Als website hebben wij geen problemen met privacy. Hoe meer er gedeeld wordt hoe beter het voor ons (en onze adverteerders) is 😉 Verder delen we geen gebruikersinformatie. Maar dat staat allemaal op onze Privacy pagina.

 • Profielfoto
  Christiaan

  Alles wat Apple kan doen om onze privacy te waarborgen is winst.

 • Profielfoto
  Patrick

  Ik snap niet helemaal het probleem. Je weet als gebruiker toch dat gegevens kunnen worden doorverkocht. Daarvoor geef je toestemming, dat het overgrote deel van de mensen, deze voorwaarden nooit lezen is een ander verhaal. Maar dit lijkt een storm in een glas water waarbij Facebook nu wordt onderuit gehaald. Of zie ik het verkeerd?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Patrick op 25 februari 2019 09:31
  Ik snap niet helemaal het probleem. Je weet als gebruiker toch dat gegevens kunnen worden doorverkocht. Daarvoor geef je toestemming, dat het overgrote deel van de mensen, deze voorwaarden nooit lezen is een ander verhaal. Maar dit lijkt een storm in een glas water waarbij Facebook nu wordt onderuit gehaald. Of zie ik het verkeerd?

  Ik denk het niet. Maar het is (vooral bij Nederlanders) mode om zo af en toe boos in de rondte te roepen dat je meer privacy wil terwijl jan en alleman met een smartphone, tablet en computer werkt en dus hiermee eigenlijk de privacy opgeeft. Mensen zijn er van overtuigd dat als ze een iPhone en geen Android toestel hebben, alles oké is. Mensen denken dat als ze niet op dat grote boze Facebook zitten, privacy hebben. En gooi Whatsapp ook maar meteen het raam uit. Wat een naïviteit lees ik soms, geweldig.

 • Profielfoto
  Wyodor

  Okay, ik heb de intentie om zwanger te worden.

  Dan weet Facebook dat.

  En dan? Wat is het ergste wat je kan overkomen?

  Let op, schrik niet : dan krijg je een advertentie te zien!

  Als de adverteerders dan ook zo goed zijn om gratis proefpakketjes te sturen, kan je met een nepaccount je complete kinderkamer bij elkaar sprokkelen.

  Bedenk dat die adverteerders, net als hun doelgroep, ook niet het meest snuggere volk zijn. De meesten weten niet eens waar ze adverteren.

 • Profielfoto
  Ziegler

  De lol is natuurlijk dat jij een proefpakket ontvangt, voordat je weet dat je zwanger bent.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Wyodor op 25 februari 2019 11:38
  En dan? Wat is het ergste wat je kan overkomen?

  Let op, schrik niet : dan krijg je een advertentie te zien!

  En de kennis dat iemand over je schouder meekijkt met wat je aan het doen bent. Jij hebt daar misschien geen probleem mee, andere mensen kunnen daar in meerdere of mindere mate slecht tegen.

  Als de adverteerders dan ook zo goed zijn om gratis proefpakketjes te sturen, kan je met een nepaccount je complete kinderkamer bij elkaar sprokkelen.

  Een nepaccount zal daar niet zo heel veel nut hebben om je privacy te beschermen, want je zult toch een postadres door moeten geven waar de proefpakketjes naartoe moeten.

  Bedenk dat die adverteerders, net als hun doelgroep, ook niet het meest snuggere volk zijn. De meesten weten niet eens waar ze adverteren.

  Dat ze nu net niet het meest snuggere volk zijn is nu net ook iets om je zorgen over te maken.

 • Profielfoto
  wbreeman

  defores op 24 februari 2019 10:36
  Nog meer Apple ellende!

  Gmail werkt niet meer in de mail client en ook de mail van Apple niet.

  Wel werken die op de icloud.com/gmail.com.

  Heel irritant dit gepruts met Apple! wanneer richten ze weer op kwaliteit?

  Bijzonder bij mij doet alles het gewoon. Dus ff je eigen spullen checken?