Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 24 februari 2019
Leestijd: 3 minuten

Nog meer Facebook ellende

Nadat steeds duidelijker wordt hoe schandelijk Facebook met de privacy van gebruikers omspringt, staat het volgende schandaal alweer voor de deur. Het blijkt nu dat ook apps, die niets met Facebook te maken hebben, gegevens doorspelen aan het bedrijf van Mark Zuckerberg.

Een nieuw onderzoeksrapport van The Wall Street Journal (WSJ) toont aan dat diverse populaire iOS-apps zeer persoonlijke gebruikersgegevens naar Facebook sturen. In sommige gevallen gebeurde dit onmiddellijk nadat een app nieuwe gegevens had vastgelegd. Dit gebeurde ook als de gebruiker niet op Facebook was ingelogd of zelfs helemaal geen Facebook-gebruiker was.

Miljoenen smartphone-gebruikers gebruiken apps voor hun persoonlijke gegevens. Hierin voeren ze bijvoorbeeld gegevens in als ze willen werken aan hun gewicht of de prijs van een huis dat ze afgelopen weekend hebben gecheckt. Andere apps kennen het lichaamsgewicht, de bloeddruk, de menstruatiecyclus of zelfs de zwangerschaps-status van de gebruiker.

Facebook F8 2018 zuckerberg 16x9
FaceBook blijkt privacy nog steeds absoluut niet serieus te nemen (klik/tap voor groter)

Facebook koopt data van app ontwikkelaars

Uit het onderzoeksrapport blijkt, dat het sociale netwerk van Mark Zuckerberg deze persoonlijke gegevens uit apps koopt. Ook zou het bedrijf in veel gevallen directe toegang tot data hebben, zodra nieuwe gegevens worden geregistreerd. Verder gebeurt dit zelfs wanneer gebruikers niet zijn ingelogd op Facebook of helemaal geen account hebben.

WSJ merkt op dat veel van deze controversiële trackingstrategieën van Facebook de afgelopen jaren al zijn ontdekt. Het onderzoek heeft echter nog meer details onthuld, zoals welke in-app-gegevens een aantal populaire apps met Facebook delen.

De meeste door WSJ geteste apps zijn gericht op de Amerikaanse markt. Desondanks zullen er ook soortgelijke, niet door WSJ geteste apps zijn, die op de Nederlandse markt zijn gericht. In de test van het WSJ stuurde bijvoorbeeld Instant Heart Rate: HR Monitor, de populairste hartslagapp op iOS, de hartslag van een gebruiker onmiddellijk naar naar het sociale netwerk door, nadat deze was opgenomen. Flo is een menstruatie- en ovulatietracker, die 25 miljoen actieve gebruikers claimt. Deze app gaf aan Facebook door wanneer een gebruiker haar menstruatie had of de intentie had om zwanger te worden. De makelaars-app Realtor.com stuurde het sociale netwerk de locatie en prijs van huizen die een gebruiker had bekeken. Ook werd doorgegeven welke waren gemarkeerd als favorieten.

De reactie van Apple

Het lastige voor gebruikers is dat van iOS-apps niet door Apple wordt vereist om alle partners, die toegang hebben tot uw gegevens, vrij te geven. Bovendien was er bij de geteste apps geen duidelijke manier om te voorkomen dat ze gegevens naar Facebook zouden verzenden.

Apple zei in een reactie dat de richtlijnen vereisen dat apps voorafgaande toestemming van de gebruiker vragen voor het verzamelen van gebruikersgegevens. De iPhone maker gaat stappen ondernemen om ongeoorloofde toegang door derden te voorkomen. Als we horen dat een ontwikkelaar deze strikte privacyvoorwaarden en -richtlijnen schendt, zullen we dit snel onderzoeken. Zo nodig wordt dan onmiddellijk actie ondernomen.

Wat vind jij? Moet Apple nog meer doen om de privacy van gebruikers in apps te beschermen? Of ligt de verantwoordelijkheid bij app-ontwikkelaars of de gebruiker zelf? Deel je mening in de reactie hieronder!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog meer Facebook ellende
Sluiten