Apple sleutelt aan nieuwe versie Face ID (voor de Mac?)

Door: Raymon Mens - 9 reacties
Face ID notch
Afbeelding: Didier Pulicani (CC BY-SA 2.0)

Face ID zit sinds 2017 op de iPhone X en is een uitkomst. Inmiddels is de eerste iPad Pro met de gezichtsscanner een feit. Wanneer volgt de Mac? Apple blijkt aan een nieuwe versie van Face te sleutelen die belangrijke verbeteringen voor gebruik in de Mac (iMac, MacBook) brengt.

Je moet je gezicht nu nog vrij dicht in de buurt van de camera brengen om Face ID te laten werken. Bij een iMac, MacBook of andere Mac kan dat wel eens onpraktisch zijn. Vooral als een Mac wat lager op tafel staat.

Face ID met flexibele detectie

In een nieuw gepubliceerd patent dat Apple heeft gekregen, staat een potentiële oplossing voor dit probleem. Er wordt een tweede neuraal netwerk ingezet dat gaat detecteren of een gezicht helemaal of slecht gedeeltelijk in beeld is. Het detecteert ook of het gezicht een bepaalde kant op gedraaid is.

Vervolgens kan de eigenlijke gezichtsdetectie ook met delen van het gezicht gaan werken. Als een gezicht slechts deels in beeld is, maar er is toch genoeg data is om mee te werken, wordt een apparaat alsnog ontgrendeld. Nu werkt Apple’s gezichtsscanner geheel niet als je gezicht niet helemaal in beeld is. Het patent omschrijft ook dat de intensiteit van de infrarood-blaster en rasterprojector die Face ID gebruikt aangepast kan worden. Alles om ook bij een gezicht dat deels in beeld is een match te krijgen dus.

MacBook Air 2018 Touch ID 16x9
Momenteel gebruikt de MacBook Touch ID – Klik/tap voor groter.

Na en iPhone en iPad de Mac?

Face ID zou een welkome toevoeging op de Mac zijn. Apple kan het systeem zowel in de iMac als MacBook verwerken, want het vereist geen integratie in het toetsenbord. Dat was vooral bij de iMac een probleem, want die werkt ook met externe toetsenborden. De technologie die in dit patent omschreven wordt, lost in ieder geval het probleem met gezichten die deels in beeld zijn op.

Er zijn echter ook nog andere uitdagingen. Bijvoorbeeld de benodigde camera’s en sensoren voor Face ID dun genoeg maken om in het scherm van een MacBook te passen. Dit is dus geenszins een garantie voor Face ID op de Mac, maar toont wel aan dat Apple hard sleutelt aan techniek om dit mogelijk te maken. Fingers crossed!

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Lijkt me een logische en welkome stap. Lijkt me ook heerlijk werken voor wachtwoorden.

 • Profielfoto
  Frans

  Face ID zou een welkome toevoeging op de Mac zijn. Apple kan het systeem zowel in de iMac als MacBook verwerken, want het vereist geen integratie in het toetsenbord. Dat was vooral bij de iMac een probleem, want die werkt ook met externe toetsenborden.

  Bedoel je “Dat was met Touch ID vooral bij de iMac een probleem, want die werkt ook met externe toetsenborden.”? Anders begrijp ik die passage niet.

 • Profielfoto
  Frans

  Er zijn echter ook nog andere uitdagingen. Bijvoorbeeld de benodigde camera’s en sensoren voor Face ID dun genoeg maken om in het scherm van een MacBook te passen.

  Ze zouden natuurlijk het scherm dikker kunnen maken en daar het moederbord en Face ID in verwerken. Een iPad is niet veel anders. Behuizing met scherm dikker, behuizing met toetsenbord, poorten en SSD (via thunderbolt) dunner. Voilà, MacBook 2020!

 • Profielfoto
  Frans

  Frans op 8 februari 2019 23:55

  Face ID zou een welkome toevoeging op de Mac zijn. Apple kan het systeem zowel in de iMac als MacBook verwerken, want het vereist geen integratie in het toetsenbord. Dat was vooral bij de iMac een probleem, want die werkt ook met externe toetsenborden.

  Bedoel je “Dat was met Touch ID vooral bij de iMac een probleem, want die werkt ook met externe toetsenborden.”? Anders begrijp ik die passage niet.

  Overigens, waarom zou je Touch ID niet in een iMac kunnen stoppen? Touch ID sensor hoeft toch niet in een toetsenbord? Een iMac met de Touch ID sensor in het Apple logo in de ‘baard’ onder het scherm lijkt mij wel cool.:-)

 • Profielfoto
  steveb

  Als zr een nieuwe Mac pro komt dan moet die face id hebben. Liefst in een nieuw cinema display.

  Droomcdnqrio?
  Cinema display dat 2x kan vouwen tot ipad.
  Terwijl hij op de voet staat wi

 • Profielfoto
  steveb

  Wordt
  – hij snel geladen
  – de voet ideale Dock met USB 3.1, thubderbolt, HDMI, ethernet

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Face ID blijft toch echt een slecht idee. Vind Touch ID heel fijn werken. Dus de optie voor Touch ID zou zeker moeten blijven. Want altijd een camera die aan moet staan voor de controle zie ik helemaal niets in. Eerlijk gezegd heb ik ook nooit het nut van een iSight camera gezien op de Mac.

 • Profielfoto
  dirkuijt

  Automagisch aanmelden als de betreffende gebruiker via face ID zou nice zijn…

 • Profielfoto
  Sannetju

  @Cest Mac, Een camera die altijd aan moet staan?????