Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 februari 2019

Gerucht: nieuwe Mac Pro is modulair en stapelbaar

Over de nieuwe Mac Pro weten we één ding zeker, en dat is dat de krachtige Mac in 2019 op de markt komt. Dat heeft Apple namelijk zelf al bevestigd. Wanneer de Mac voor professionals precies te koop is en wat de vorm wordt, is nog niet helemaal zeker. Gelukkig gaan er steeds meer geruchten.

Onlangs zei een betrouwbare bron nog dat we tijdens WWDC 2019 op 3 juni waarschijnlijk een voorproefje zien van de nieuwe Mac Pro. Nu komt een minder betrouwbare bron met speculaties over de vorm van de nieuwe machine. Die zou modulair en stapelbaar worden.

Mac Pro 2019: als LEGO-blokken?

Het gerucht komt van Andrew Erickson van het op Apple gefocuste YouTube-kanaal Tailosive Tech. Hij zegt van ‘vrienden binnen Apple’ gehoord te hebben dat de nieuwe Mac Pro een stapelbaar ontwerp heeft. Er zouden verschillende modules zijn, die ieder een deel uitmaken van de computer. De processor, het geheugen, de opslag en de grafische kaart kunnen naar verluidt afzonderlijk worden aangeschaft en worden afgestemd op de behoeften van de gebruiker.

Volgens Erickson zou elke module iets groter zijn dan de huidige Mac mini. De belangrijkste module zou al het RAM-geheugen, de processor, het koelsysteem en enkele poorten bevatten. Apple zou eigen connectoren hebben gemaakt om onderdelen op het moederbord te splitsen en tegelijkertijd voldoende snelheid te behouden.

mac mini datacenter
Klik/tap voor groter.

Met deze oplossing zou Apple een nieuw niveau van modulariteit bereiken. Als je ontwikkelaar bent, heb je immers weinig aan een krachtige GPU, maar wil je wel snelle Intel Xeon-chips. Een 3D-artiest kan juist weer voor een module met krachtige GPU kiezen.

Risicovolle stap

Deze opstelling vereist echter zeer ongebruikelijke nieuwe verbindingen en dat zou de totale prijs verhogen. Wij vrezen ook voor kinderziektes. Aan de ene kant is het typisch iets voor Apple om te doen. Het is nog nooit gedaan en innovatief. Aan de andere kant denken wij na de flop die de vorige Mac Pro was: misschien is een beproefde, traditionele tower met wat PCIe-aansluitingen nog niet zo gek. Wat jij?

Reageer op artikel:
Gerucht: nieuwe Mac Pro is modulair en stapelbaar
Sluiten