Gerucht: nieuwe Mac Pro is modulair en stapelbaar

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Over de nieuwe Mac Pro weten we één ding zeker, en dat is dat de krachtige Mac in 2019 op de markt komt. Dat heeft Apple namelijk zelf al bevestigd. Wanneer de Mac voor professionals precies te koop is en wat de vorm wordt, is nog niet helemaal zeker. Gelukkig gaan er steeds meer geruchten.

Onlangs zei een betrouwbare bron nog dat we tijdens WWDC 2019 op 3 juni waarschijnlijk een voorproefje zien van de nieuwe Mac Pro. Nu komt een minder betrouwbare bron met speculaties over de vorm van de nieuwe machine. Die zou modulair en stapelbaar worden.

Mac Pro 2019: als LEGO-blokken?

Het gerucht komt van Andrew Erickson van het op Apple gefocuste YouTube-kanaal Tailosive Tech. Hij zegt van ‘vrienden binnen Apple’ gehoord te hebben dat de nieuwe Mac Pro een stapelbaar ontwerp heeft. Er zouden verschillende modules zijn, die ieder een deel uitmaken van de computer. De processor, het geheugen, de opslag en de grafische kaart kunnen naar verluidt afzonderlijk worden aangeschaft en worden afgestemd op de behoeften van de gebruiker.

Volgens Erickson zou elke module iets groter zijn dan de huidige Mac mini. De belangrijkste module zou al het RAM-geheugen, de processor, het koelsysteem en enkele poorten bevatten. Apple zou eigen connectoren hebben gemaakt om onderdelen op het moederbord te splitsen en tegelijkertijd voldoende snelheid te behouden.

mac mini datacenter
Klik/tap voor groter.

Met deze oplossing zou Apple een nieuw niveau van modulariteit bereiken. Als je ontwikkelaar bent, heb je immers weinig aan een krachtige GPU, maar wil je wel snelle Intel Xeon-chips. Een 3D-artiest kan juist weer voor een module met krachtige GPU kiezen.

Risicovolle stap

Deze opstelling vereist echter zeer ongebruikelijke nieuwe verbindingen en dat zou de totale prijs verhogen. Wij vrezen ook voor kinderziektes. Aan de ene kant is het typisch iets voor Apple om te doen. Het is nog nooit gedaan en innovatief. Aan de andere kant denken wij na de flop die de vorige Mac Pro was: misschien is een beproefde, traditionele tower met wat PCIe-aansluitingen nog niet zo gek. Wat jij?

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  MacSjon

  Het idee is goed wanneer op de juiste manier uitgewerkt. Als je een soort rack-mount MacMini opstelling kunt creëren, waarbij alle onderdelen los van elkaar zijn te upgraden. De verbindingen hierbij zijn dan waarschijnlijk de grootste uitdaging. Prijstechnisch zou een meer traditionele opstelling natuurlijk de voorkeur hebben.

 • Profielfoto
  digilb

  Doet me denken aan de HP Elite Slice serie, die uit een aantal stapelbare doosjes bestaat:
  https://store.hp.com/NetherlandsStore/Merch/Offer.aspx?p=b-hp-elite-slice-desktop

 • Profielfoto
  goulashkanone

  Dit is best een logische oplossing voor Apple om 2 problemen op te lossen.

  Ze kunnen de pro-klanten nu een goed te upgraden computer bieden, dat ook bijv. na een aantal jaar nog prima is te upgraden. Hiermee komen ze tegemoet aan de vele klachten die er op dit gebied zijn met de huidige mac-pro.

  Maar de upgrades kunnen alleen met aparte (gesloten) units, waar Apple prijzen voor vraagt die je in het donker nog niet durft te fluisteren. Hiermee komen ze tegemoet aan hun eigen wens om als het even kan woekerwinsten te verdienen aan upgrades (wat hun goed recht is).

   

  Vanuit Apple gedacht, zal het waarschijnlijk zoiets moeten worden.

 • Profielfoto
  dirkuijt

   pro’s als blade servers… en zij bijv alleen je cpu of gpu upgraden… een soort hyperconverged werkplek 🤔

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Klinkt logisch. Doet me denken aan elgato eyetv, paste destijds perfect onder mijn mac mini: https://goo.gl/images/yVgi4g

  Maar dan met thunderbolt 3 ofzo waarschijnlijk?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Als je ontwikkelaar bent, heb je immers weinig aan een krachtige GPU, maar wil je wel snelle Intel Xeon-chips. Een 3D-artiest kan juist weer voor een module met krachtige GPU kiezen.

   

  En als je nu een ontwikkelaar bent van 3D game’s?

 • Profielfoto
  Night

  Dan neem je eenvoudig beide snelle units 😉 simple comme bonjour

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik bedoelde dus dat er gesuggereerd wordt dat als je een ontwikkelaar bent geen snelle GPU nodig zou hebben.

 • Profielfoto
  Pixelman

  digilb op 21 februari 2019 17:01
  Doet me denken aan de HP Elite Slice serie, die uit een aantal stapelbare doosjes bestaat:
  https://store.hp.com/NetherlandsStore/Merch/Offer.aspx?p=b-hp-elite-slice-desktop

  Die HP is idd knap concept. Wel een complete kopie van een mac mini wat design betreft. Hebben goed gekeken.

  Maar ze zijn Apple voor wat modulariteit betreft. Iets wat tegenwoordig meer en meer gebeurd. Op alle niveau’s. Zowel qua Mac hardware als smartphone en tablets… Apple is traag geworden. Vroeger kwamen alle nieuwigheden telkens bij het begin van het jaar. Nu is het einde jaar. Dat heeft de concurrentie xtra tijd om een voorzet te geven wat innovatie betreft.

   

 • Profielfoto
  Melle

  Dat ie modulair is wisten we al met zekerheid – het gaat hier enkel over de stapelbaarheid dus. En via thunderbolt drie kennen we al ‘stapelbaarheid’ van GPU. Ook Voor opslag bestaan er veel oplossingen. Enkel voor ram en CPU kennen we dat nog niet. Dat zou het nieuwe zijn.

  Het mooi is dat je in principe geen ‘afval’ meer hebt. Stel na paar jaar heb je 2 GPU eenheden en 3CPU extra eenheden gekocht en dan gaat je basismodule kapot of wil je gewoon een nieuwe, dan kan ja al die extra modules gewoon blijven meenemen.

  Nu hebben we bijvoorbeeld Mac pro 5,1 twee 6- core CPU, 48GB ram, … de nieuwe mini zou een enorme verbetering zijn op vlak van single core performance, die uiteraard cruciaal is, maar omdat we die oude cores en ram modules niet kunnen ‘meenemen’ is dat geen echte optie. Omdat we dan multicore vlak wel te veel achteruit gaan, wat geen optie ifv, 3D rendering, maar jammer dus – want we hebben die power eigenlijk wel in huis en betaald, alleen kunnen we ze niet koppelen.

 • Profielfoto
  Bonte

  digilb op 21 februari 2019 17:01
  Doet me denken aan de HP Elite Slice serie, die uit een aantal stapelbare doosjes bestaat:
  https://store.hp.com/NetherlandsStore/Merch/Offer.aspx?p=b-hp-elite-slice-desktop

  Visueel is dit helemaal zoals ik hoop dat de nieuwe Mac-pro er uit zal zien maar dan met modules voor GPU, HDD’s en processors waarbij je er meerdere zou kunnen gebruiken. Dus als je 3 processor modules plaatst zouden die moeten werken als een kleine renderfarm en 2 grafische kaarten moeten ook automatisch samenwerken. Het grote probleem zal zijn om met de tijd verschillende generaties hardware met elkaar te doen samenwerken.

 • Profielfoto
  MacSjon

  Die HP Elite Slice is idd een idee hoe het kan. Ziet er ook goed uit met mooie opties zoals de charging cover.

  charging cover

  En gewoon USB 3.1 om de boel te verbinden dus geen nieuwe eigen connector. Kwa vormgeving past dit ook prima met een MacMini. En als je nu makkelijk meerdere mini’s aan elkaar kan koppelen voor meer rekenkracht heb je volgens mij een modulair systeem van Apple.

   

   

 • Profielfoto
  Maarten

  MacSjon op 22 februari 2019 09:15
  Die HP Elite Slice is idd een idee hoe het kan. Ziet er ook goed uit met mooie opties zoals de charging cover.

  charging cover

  En gewoon USB 3.1 om de boel te verbinden dus geen nieuwe eigen connector. Kwa vormgeving past dit ook prima met een MacMini. En als je nu makkelijk meerdere mini’s aan elkaar kan koppelen voor meer rekenkracht heb je volgens mij een modulair systeem van Apple.

   

   

  USB 3.1 heeft te weinig bandbreedte voor  gebruik zoals in het concept te zien. In deze video https://youtu.be/zdkduoCO6zw hebben ze het over een eigen connector en Thunderbolt 4.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Dus bestaat een Mac Pro uit zeg maar 5 modules.

  Processor

  Werkgeheugen

  Grafische processor

  Opslag

  IO met stekkers etc.

   

  Zijn deze 5 onderdelen dan ook voor 1/5 van de prijs?
  Of wordt elk onderdeel zo duur als een complete Windows computer?

   

 • Profielfoto
  McD44N

  Ik denk niet dat ie er zo uit gaat zien. In dit ontwerp lijkt geen rekening gehouden met koeling, luchtverplaatsing, en de bestaande vormen van videokaarten en processor (-koelers). Dat zijn belangrijke zaken bij een krachtige computer.

 • Profielfoto
  RW076

  Jammer, maak gewoon een tower waar je normale onderdelen (kaarten) in kunt steken. Denk ook eens aan je klanten ipv enkel aan je eigen portemonnee. Het OS is wat me aan Apple bind, de manier waarop Apple de hardware claimt is wat me er van vervreemd. En maak potver3 ook weer eens een iMac! Laat dat lekker je bread & butter zijn, en geef de “pro user” veel meer vrijheid!

 • Profielfoto
  lord anubis

  Op de bovenste kan je dan je iPad plaatsen als beeldscherm.

  Zijkanten twee luidsprekers.

  Alles verpakt in aparte doosjes. Apple wordt dus uiteindelijk ook een dozen schuiver.

   

  Hoe hoger de stapel hoe meer stapel korting.

 • Profielfoto
  xaddict

  Dit zou misschien wel kunnen met USB-c met thunderbolt. Dat heeft een mega throughput en maakt eGPU al mogelijk.

  Liefst zou ik dan wel zien dat het geheugen los vervangen kan worden, de GPU door elke AMD GPU vervangen kan worden en ik er makkelijk zo’n leeg kastje maar dan met een zelf aangekochte SSD aan kan toevoegen. Wat allemaal niet gaat gebeuren wss

 • Profielfoto
  Antonino

  Ik ben wel bang dat de prijzen voor die modules OVERDREVEN HOOG zullen zijn, bijvoorbeeld € 240 extra voor 16 GB RAM zoals op de huidige MacBook Pro. Of € 500 extra voor een 512 GB SSD (ook op de MacBook Pro). Maar dan in duizendtallen.