Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 14 februari 2019

Nieuwe functie Google Maps zorgt voor (beetje) meer privacy

Google Maps krijgt binnenkort een nieuwe functie die goed is voor je privacy. Het wordt mogelijk om opgeslagen locatiegegevens na een bepaalde tijd automatisch te verwijderen. Google rolt de functie echter niet geheel vrijwillig uit.

Het was al langer mogelijk om je locatiegeschiedenis handmatig te verwijderen. Je kon dan kiezen voor volledig verwijderen, of alleen een bepaalde periode. De nieuwe functie stelt je binnenkort in staat om je locatiegegevens automatisch en doorlopend te laten verwijderen. Dat zorgt voor (een beetje) meer privacy.

Binnenkort in Google Maps voor iOS en Android

De nieuwe functie werd ontdekt door 9to5Google. Google heeft er al een beginnetje mee gemaakt. In een volgende update voor Google Maps kun je niet alleen aangeven dat je locatiegeschiedenis automatisch verwijderd moet worden, maar ook hoeveel recente geschiedenis je wil bewaren. Het kan namelijk wel eens van pas komen om te weten hoe die ene plaats die je tijdens een vakantie hebt bezocht ook alweer heette.

google maps iphone
Klik/tap voor groter.

Reactie op controverse

Google introduceert deze functie niet geheel vrijwillig. Enige tijd geleden werd namelijk duidelijk dat de zoekgigant gebruikers blijft volgen, ook als ze in hun account locatiegeschiedenis uitschakelen. De zoekgigant zegt dit uitsluitend te doen voor niet-commerciële aanbevelingen en het verbeteren van zijn diensten. Toch schoot dit bij veel gebruikers in het verkeerde keelgat.

De zoekgigant werd hier ook voor aangeklaagd door een aantal gebruikers. Zij vinden dat Google veel te onduidelijk is over welke functies nu wel of niet je locatie volgen. De functie ‘web- en app-activiteit’ blijkt namelijk ook locatiegegevens te verzamelen, terwijl dat nergens duidelijk gemeld wordt. Ook de consumentenbond trok hierover aan de bel. (Zie ook → Privacy: zo beperk je wat Google opslaat en van je weet)

Reageer op artikel:
Nieuwe functie Google Maps zorgt voor (beetje) meer privacy
Sluiten