MWC 2019: Apple afwezig, of toch niet helemaal?

Door: Night - 5 reacties
MWC 2019

De komende dagen presenteren fabrikanten allerlei nieuwe smartphones rond het Mobile World Congress, MWC 2019, in Barcelona. Dit jaar gaat er veel aandacht uit naar prototypes van smartphones met opvouwbare schermen. Ook maken de eerste telefoons met ondersteuning voor de nieuwe 5G-netwerken hun debuut in Barcelona. Grote afwezige is Apple. Of toch niet helemaal?

Apple is niet aanwezig op MWC 2019. Laten we dat voorop stellen. Toch laat de invloed van Apple zich duidelijk gelden. Hoewel de meesten smartphone-merken het niet openlijk willen toegeven, proberen ze zich allemaal te onderscheiden van de iPhones. Een betere camera dan… of ‘wij hebben wél een vingerafdruk scanner, ingebouwd onder het scherm. Ook 5G wordt als statement gebruikt, hoewel 5G nog nergens ter wereld publiekelijk beschikbaar is. Ook een minder populaire, door Apple geïntroduceerde trend zien we terug: de belachelijk hoge prijzen van de topmodellen.

De virtuele assistent

Siri is allang niet meer alleen. Alexa, Cortana en Google Assistant doen er alles aan om te laten zien dat zij de beste zijn. met toenemende AI integratie worden de virtuele assistenten steeds krachtiger en veelzijdiger. Siri laat zich al horen in HomeKit en SiriKit en op MCW 2019 zullen haar broertjes en zusjes zich ook flink laten gelden. Met name de combinatie met het Internet of Things (IoT) zal de sprekende assistenten steeds meer mogelijkheden geven om ook met andere apparaten te ‘praten’.

Wearables

Met de Apple Watch heeft Apple een product, dat op dit moment geen tweede kent. Ook de AirPods blijven onderwerp van namaak. Toch zien wel op de MWC, dat ook andere merken een graantje van deze markt willen meepikken. Niet altijd met succes, overigens. TomTom schrapte zijn GPS running watch, FitBit stopte met de Pebble-smartwatch en Doppler Labs, maker van de Here One slimme oordopjes, is ermee gestopt. Ook Nokia, dat met de aankoop van Withings een fortuin uitgaf in de fitnesstechniek, lijkt de wearable-markt alweer te verlaten. Zelfs Google lijkt een beetje op zijn smartwatch-platform te zijn uitgekeken en heeft het gedeelte over Android Wear uit de winkel verwijderd.

Toch lijkt het enthousiasme voor wearables hierdoor niet minder te zijn geworden. Voor MWC is een enorm wearables-paviljoen ingericht. Realtime vertaling, fitnesstracking, gezondheidsmonitoring en vrij toegankelijke hoortoestellen zullen waarschijnlijk de aankondigingen van dit jaar domineren. We kunnen nieuwe smartwatch-modellen verwachten van onder meer Samsung, Huawei en LG.

AR

Dankzij de inspanningen van Apple op AR gebied, zoals ARKit, zullen we op MWC ook meer AR aciviteiten zien. Van Microsoft wordt bijvoorbeeld een nieuwe versie van zijn augmented-reality-bril HoloLens verwacht. De nieuwe HoloLens, waarmee je beelden op de werkelijkheid geprojecteerd ziet, zou een groter gezichtsveld krijgen, een betere chip en een langere accuduur. Ook zou de bril lichter en prettiger zijn om te dragen. Mogelijk kondigt Microsoft ook een prijsverlaging aan. De huidige HoloLens is nog alleen verkrijgbaar voor ontwikkelaars, voor de forse prijs van 3000 dollar.

Android

De tegenhanger van iOS, Android komt er in twee smaken. De volledige versie, die vooral geschikt is voor de snellere vlaggeschepen van de diverse merken, draagt de naam Android 9 Pie. Daarnaast brengt Google ook een lichtere versie uit van zijn operating systeem, Android One en Android Go. Android One is vooral geschikt voor lichtere, goedkopere toestellen aan de onderkant van de markt. Deze toestellen zijn niet snel genoeg om de volledige versie van Android probleemloos te draaien. In het verlengde hiervan ligt Android Go. Deze smaak is wel door Google ontworpen, maar kan door de fabrikanten naar wens worden aangepast aan het toestel.

De laatste trends bij andere merken

De grote trends die we in de komende smartphones gaan zien, zijn betere en meer camera’s, een vingerafdrukscanner onder het scherm, 5G en vouwbare modellen met meerdere displays. De notch neem in populariteit af en zal vaker slechts een gat in het display worden voor de selfie camera. Ook nieuwe kleuren, zoals het lelie-paars van Samsung of het Lavendel van LG doen hun intrede en lijkt paars de nieuwe kleur voor 2019 te worden.

Rest ons niets anders dan nog even in vogelvlucht de noviteiten van de andere merken te bekijken…

Huawei MateX
De vouwbare Huawei MateX (klik/tap voor groter)

Noviteiten per merk

Samsung komt dit jaar met Galaxy S10 en de door experts kritisch ontvangen opvouwbare Galaxy Fold. De S10’s krijgen een selfiecamera in een gat in de bovenhoek van het scherm en een vingerafdrukscanner onder het scherm. Samsung volgt hiermee de twee grote trends die momenteel gaande zijn op smartphone gebied. De opvouwbare Galaxy Fold verschijnt eind april in de VS, voor 1980 dollar, en komt in de loop van het tweede kwartaal ook in Nederland op de markt. De opvouwbare smartphone is kritisch ontvangen door experts.

Huawei presenteerde de Mate X, een opvouwbare telefoon met 5G-ondersteuning. In uitgevouwen toestand heeft het nieuwe Huawei-toestel een scherm van 8 inch, opgevouwen heeft de Mate X een 6,6 inch scherm aan de voorkant en een 6,4 inch scherm aan de achterkant. Het toestel gaat een slordige 2299 euro kosten. Daarnaast volgt het merk ook een trend door zijn P30 en P30 Pro van een vingerafdrukscanner in het scherm te voorzien. De P30 wordt waarschijnlijk uitgerust met drie camera’s aan de achterkant, terwijl de P30 Pro er vier krijgt.

Het Chinese merk Oppo komt zijn eerste telefoon met 5G, die werkt met een nieuwe chip van Qualcomm. Daarnaast komt het merk met een cameramodule met 10 keer optische zoom, die in zijn nieuwe smartphones zal zitten. Oppo brengt sinds vorig jaar zijn smartphones ook in Nederland op de markt.

Xiaomi kondigde zijn eerste 5G-telefoon aan. Het gaat om de 5G-versie van de eind vorig jaar verschenen Mi Mix 3. Bij deze smartphone schuift de selfiecamera die uit de bovenkant. Daarnaast komt het merk met de Mi Mix 9, een telefoon met drie camera’s achterop, waaronder een 48 megapixel camera en ook een vingerafdrukscanner in het scherm. De Mi 9 laadt volgens de fabrikant sneller draadloos op dan alle andere smartphones.

Sony presenteert de Xperia 1, een toestel een vingerafdrukscanner op de aan/uit-knop aan de zijkant. De Xperia 1 heeft drie camera’s aan de achterkant, die te bedienen zijn via een aparte cameraknop om sneller foto’s te kunnen maken. Daarnaast komt het merk met twee midrange-smartphones: de Xperia 10 en 10 Plus.

LG komt waarschijnlijk met twee nieuwe high-end toestellen presenteren: de LG G8 ThinQ met een 5G modem en de LG V50 ThinQ met een 3D-frontcamera met gezichtsherkenning.

Ook OnePlus werkt ook aan een toestel met 5G, dat waarschijnlijk OnePlus 7 zal gaan heten.

De Nokia 9 PureView zal zijn debuut maken op MWC. Het nieuwe vlaggenschip van Nokia zou volgens geruchten maar liefst vijf cameralenzen krijgen op de achterkant. Ook dit toestel krijgt een in het scherm ingebouwde vingerafdrukscanner.

Motorola zou werken aan een comeback van de iconische ‘uitklaptelefoon’ Razr, die mogelijk tijdens MWC wordt gepresenteerd. Het nieuwe toestel krijgt, net als topmodellen Samsung en Huawei, een opvouwbaar scherm. Ook deze opvouwbare smartphone is niet goedkoop met een vanaf-prijs van zo’n 1500 dollar.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Mooi dat 5g al aanwezig is on sommige toestellen. Als ze veronderstellen dat ze niet binnen de eerste 3 jaar versleten zijn m, Dan is dit zeker relevant

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @steveb: 😃

  ik zie niet veel waar ik warm voor loop. 5G hoor ik over paar jaar wel eens. Opvouwbaar? Zinloos lijkt me, en kwetsbaar bij de randen. Betere camera’s: dat klinkt dan wel weer nuttig. Vingerafdrukscanner onder het scherm: best handig op de piste, merk ik. Geen notch: lijkt me prima.

 • Profielfoto
  koen

  Geen nieuws over 6G?

 • Profielfoto
  PowerMac

  koen op 25 februari 2019 17:23
  Geen nieuws over 6G?

  inderdaad! en heeft nu echt niemand 6 lenzen?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hoewel de meesten smartphone-merken het niet openlijk willen toegeven, proberen ze zich allemaal te onderscheiden van de iPhones.

  Ja, zo kun je het ook stellen. Maar dat traject is men toch al een tijdje voorbij. De grote concurrent is hierbij zeker niet Apple meer, maar de vele andere ‘Android-fabrikanten’, die steeds vaker goede high-eind toestellen op de markt weten te brengen.