Advertorial
Advertorial OMT Specials 25 februari 2019

Meer privacy? Zo ga je veilig online met je iPhone en iPad

Heb je een iPhone of iPad? Dan heb je op het gebied van online veiligheid en privacy een goede keuze gemaakt. Apple-apparaten zijn over het algemeen goed beveiligd en respecteren je privacy.

Toch kan het nooit kwaad om extra maatregelen te nemen om je veiligheid en privacy online te beschermen. Met een paar simpele stappen kom je heel ver.

Gebruik een VPN-verbinding

Vaak wordt gezegd dat een VPN-verbinding alleen nuttig is als je openbare Wi-Fi gebruikt. Niets is echter minder waar. Trackers op het internet volgen je constant, ook aan de hand van je browsergegevens en IP-adres. Door een VPN-verbinding op je iPhone of iPad te gebruiken, wordt je identiteit verborgen. Je bent dan immers onderdeel van een grote poel van mensen die veel minder makkelijk te tracken is. Dit komt omdat je gezamenlijk gebruik maakt van het IP-adres van de VPN-server, waardoor jouw online acties niet meer tot jou herleid kunnen worden.

Door gebruik te maken van een VPN blijft jouw eigen IP-adres dus verborgen. Daarnaast wordt al je dataverkeer sterk versleuteld door de VPN-software, zodat niemand jouw gegevens nog zomaar kan onderscheppen. Deze combinatie van versleuteling en een verborgen IP-adres zorgen ervoor dat overheden, hackers, je internetprovider en je netwerkbeheerder (bijvoorbeeld je baas) niet langer kunnen zien wat jij op internet doet.

Benieuwd welke VPN-aanbieder het beste bij jou past? Op de Nederlandse site VPN Gids is een handige VPN vergelijker te vinden. Wij raden aan om vooral te kijken of de VPN-provider logs bijhoudt. Voor je privacy is het beter om geen logging te hebben, want dan slaat de VPN-aanbieder niets op van wat je op het internet doet. Er zijn ook behoorlijk wat aanbieders van gratis VPN-verbindingen voor iOS en macOS. Bij VPN Gids vind je daarom ook een up-to-date overzicht met gratis VPN’s.

Notificaties beperken

Veel apps en online diensten sturen je notificaties. Dat kan een melding van een nieuw bericht, een nieuw bod op Marktplaats of een code voor inloggen zijn. Uiteraard wil je niet dat nieuwsgierige aagjes met één blik op je iPhone zomaar al je notificaties kunnen lezen. Berichten van je Bankieren-app, codes voor twee-staps-verificatie of een intiem WhatsApp-bericht. Ze zijn alleen voor jouw ogen.

Heb je een iPhone of iPad met Face ID of Touch ID? Dan kun je instellen dat de inhoud van notificaties alleen worden getoond als je iPhone of iPad ontgrendeld is. Met Face ID worden ze dus getoond zodra je naar je telefoon kijkt en met Touch ID zodra je vinger op de home-knop wordt geplaatst.

Je kunt dit op de volgende manier instellen: Ga naar InstellingenBerichtgevingToon voorvertoning. Zet hier de optie Indien ontgrendeld aan.

Klik/tap voor groter.

iCloud-sleutelhanger voor sterke wachtwoorden

Een tip die je vaak hoort is om een password manager te gebruiken. Als bezitter van een iPhone, iPad of Mac heb je geluk, want je krijgt er een gratis van Apple. De iCloud-sleutelhanger kan al je wachtwoorden, zowel van websites als apps, bewaren en suggereert ook veilige wachtwoorden.

Je kunt iCloud-sleutelhanger op een iPhone of iPad inschakelen via het menu InstellingenTik op je naam bovenaaniCloudiCloud-sleutelhanger. Bij het aanmaken van een nieuw account op een website zal je iPhone nu automatisch een sterk wachtwoord suggereren en dit opslaan. Omdat iCloud-sleutelhanger op alle Apple-apparaten werkt, zijn je wachtwoorden ook beschikbaar op bijvoorbeeld een Mac of iPad.

icloud sleutelhanger 001
Klik/tap voor groter.

Zit je een keer achter een andere computer? Dan kun je nog steeds je -in iCloud opgeslagen- wachtwoorden opvragen. Op een iPhone of iPad kan dit via het menu InstellingenWachtwoorden en accounts.

Reageer op artikel:
Meer privacy? Zo ga je veilig online met je iPhone en iPad
Sluiten